moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. július 18.

Gyászol a korcsolya társadalom: elhunyt Ottavio Cinquanta

Nyolcvanhárom esztendős korában elhunyt Ottavio Cinquanta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tiszteletbeli tagja, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) korábbi elnöke – tudatta közleményben a NOB.

Ottavio Cinquanta 22 éven keresztül, 1994 és 2016 között töltötte be a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség elnöki pozícióját, 1996 és 2016 között pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak is tagja volt. Az olasz sportvezetőt még 2016-ban a NOB tiszteletbeli tagjává, az ISU pedig tiszteletbeli elnökévé választotta. A NOB mindemellett kiemelkedő munkásságáért a legmagasabb kitüntetéssel jutalmazta.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség élén töltött 22 évével az ISU második leghosszabb ideig hivatalban lévő elnöke volt, akinek több újítás is köszönhető. A gyorskorcsolya bekerült az olimpiai programba (1992), nevéhez fűződik az ISU Grand Prix létrehozása (1995) és a műkorcsolya pontozását is megreformálta (2004).

Cinquanta fiatal korában gyorskocsolyázott, de jégkorongozott és atletizált is, majd nemzetközi versenyeken, világbajnokságokon és téli olimpiákon volt bíró. Hazája jégsport szövetségében több munkakörben dolgozott, és az ISU-ban is több feladatot látott el.

Emléke előtt tisztelegve három napig félárbocra eresztik az ötkarikás lobogót a lausanne-i Olimpiai Házban.

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség osztozik a gyászban, emlékét megőrizzük.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X