moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. április 18.

Fiataljaink továbbra is Európa élmezőnyében

A magyar junior rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottnak nehéz, de kifejezetten eredményes szezon van a háta mögött, amely számos érmet és kiemelkedő eredményt hozott a szakágnak.

A junior világbajnokságon a női váltó érmet szerzett, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon pedig 5 aranyérmet, 1 ezüstérmet és 1 bronzérmet szereztek a fiatalok. Lakatos Tamás, a juniorválogatott vezetőedzője értékelte a 2022/23-as idényt.

A teljes szezont nézve nem volt egyszerű a kezdés, hiszen komoly változások mentek végbe az edzői stábban. A felkészülési folyamat elején még Szabó Krisztián vezetésével indult el a munka, én csak később vettem át a csapat irányítását – kezdte beszámolóját Lakatos Tamás, a juniorválogatott vezetőedzője. 

Nyár végére kirajzolódtak a lényegi irányok: az EYOF-on, a junior világbajnokságon és az Európa Kupán való jó szereplés volt az elsődleges cél. Ezen kívül pedig törekedtünk arra, hogy minél több versenyzőt rotáljunk a felnőttválogatottakba. Ott is történtek változások, hiszen a 2022/23-as szezontól a női-, illetve a férfiválogatott külön-külön kezdte meg a felkészülést, ami ugyancsak nem könnyítette meg a helyzetünket. A felnőtt női válogatotthoz új edző érkezett Nicholas Gooch személyében és mivel sok lányt átvett magához, ami természetes folyamat, de így nehezebb volt előre eltervezni az edzésprogramokat. Ugyanakkor nagyon jól tudtunk együttműködni, sikerült szépen kialakítani és megoldani ezt a rotációs rendszert. Így mentünk neki a szezonnak. A célok nem változtak, az alapozás után az eredeti tervek szerint kezdtük meg a versenyzést és reméltük, hogy a kezdeti nehézségek ellenére a kijelölt versenyeken tudjuk hozni a jó eredményeket – folytatta a vezetőedző.

Már a felkészülési versenyeken látszott, hogy lesz keresnivalónk a mezőnyben, nagyon jól ment a csapatnak. Ez az EYOF-on elért eredményekben és az érmek számában is megmutatkozott, valamint a junior világbajnokságon a női váltónk érmet szerzett, ami úgy gondolom, hogy elégedettségre adhat okot. Amit ezek a gyerekek letettek az asztalra, ahogy kőkeményen végigdolgozták a szezont és amilyen eredményeket elértek az utolsó Európa Kupán, a csapat nagyságát és erejét mutatják! Az a tény, hogy nem egy és nem két ember hozza az eredményeket, hanem elértünk oda, hogy a szezonzáró junior Európa kupán egy 20 fős elődöntőben, 10 versenyző magyar és a mix-váltó aranyérmet, a női-és a férfiváltó pedig ezüstérmet szerez, mind-mind nagyon jó előjel a jövőre nézve. Azt gondolom, hogy a teljesítményünkkel ott vagyunk az elején ennek a jelenlegi, nagyon erős európai mezőnynek. Ezt a helyet kell a következő szezonban megerősítenünk. Jövőre ugyancsak nehéz lesz megfelelően megoldani a rotációs rendszert, az a cél, hogy a kisebbeket minél jobban felzárkóztassuk a felnőtt sorokhoz. Ez mindenképp fontos lesz, hiszen arra kell készülünk, hogy idővel a mostani juniorokból is egy ütőképes felnőttcsapatot alakítsunk ki, valamint junior olimpia lesz a jövő szezonban Dél-Koreában, amire sikerült maximális kvótát szereznünk. Erre szeretnénk nagyon jól felkészülni, ugyanígy a junior vb-re, ez a kettő verseny lesz idén a legfontosabb, valamint az Európa Kupa és a junior világkupa-sorozat is fontos lesz, de ezekről még nagyon kevés információnk van. Tehát elsődlegesen az ifjúsági olimpiára és a junior világbajnokságra készülünk, de amint lesz hírünk a többi versenyről, akkor azokat is beépítjük a felkészülési programunkba.”

„Összességében azt gondolom, hogy egy kifejezetten eredményes idényt tudhatunk magunk mögött, nagyok büszke vagyok a gyerekekre és ezúton szeretném megköszönni a mellettem dolgozó edzők munkáját! Nagyon hálás vagyok Knoch Balázsnak, Knoch Viktornak, Szöllősi Szabolcsnak, Szabó Krisztiánnak, továbbá a funkcionális trénereknek Juhász Biankának és Puskás Sándornak, valamint sprintedzőnknek Bánhidi Bencének, hogy ezt az évet végigcsinálták velem. Ha ők nem lennének, akkor az ezek az eredmények sem születhettek volna meg – zárta büszkén értékelését Lakatos Tamás.

HUNSKATE Media 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X