moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. február 12.

Ezüstérem a Világkupa-sorozat végállomásán

A Világkupa-sorozat hatodik, hollandiai fordulójának zárónapján a női váltó megismételte a 2016-ban elért legjobb eredményüket. Bácskai Sára Luca és Jászapáti Petra 2016-ban Heidum Bernadettel és Keszler Andreával lett második, ezúttal pedig Kónya Zsófia, Somodi Maja és Sziliczei-Német Rebeka volt még ott a női váltóban. A Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex összeállítású férfiváltó összesítésben 7. lett a dordrechti Világkupa-fordulón. 

Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője értékelte az utolsó forduló eredményeit.

Az egyéni küzdelmekben nagyon dicséretes, hogy a hölgyeknél a két kiadó repechage-hely mindegyikét elhozták a magyar lányok. Saci és Zsófi 500 méteren jutott tovább a délutáni negyeddöntőbe, ahonnan végül nem sikerült továbblépniük, de nagyon ügyesen mozogtak és Zsófi nagyon jó időeredménnyel esett ki. Petra 500 méteren a negyeddöntőből továbbment az elődöntőbe és bár megdöntötte az egyéni rekordját és új országos csúcsot állított fel, nem sikerült bejutnia az A-döntőbe, csak a B-döntőbe, amit viszont megnyert. Összesítésben 6. lett, kiváló eredménnyel zárta tehát egyéniben is a Világkupát. Szemmel láthatóan nagyon jól mozgott a lányoknak a lába, ami biztató volt az esti döntőre nézve. Önmagában azzal, hogy bejutottak a négybe, már letették a névjegyüket. Folyamatosan zajlik az építkezés és a fiatalok beintegrálása, Maja pedig meghálálta a bizalmat és nagyon jól ment a mai fináléban, ami dupla öröm – örülök, hogy futhatott, és annak, hogy ilyen jól futott. De a többiek is nagyon harcosan és koncentráltan korcsolyáztak, az pedig, hogy be merték vállalni Kína előzését, azt is mutatja, hogy mennyire vágytak erre az eredményre! Világkupa-ezüstéremmel zártak, ami fantasztikus eredmény, szívből örülök nekik!” – fogalmazott boldogan és büszkén Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

A délelőtti reményfutamokban Attila közel állt, hogy behúzza, de sajnos végül nem sikerült neki. Ráadásul nagyon fájlalta a hátát, ezért a férfiváltóban – amibe ő nagyon kell – már nem tudtunk rá számítani. A világ legjobbjai közé tartozó Kanada és Hollandia ezúttal a B-döntőbe került, ahol nagyon nagyot csatároztak egymással, mi pedig ezúttal nem tudtuk tartani a tempót, így összesítésben 7. lett a váltó. Úgy gondolom, hogy az az idő, melyet a tegnapi elődöntőben futottunk (6:48.160) sokkal inkább tükrözi a valóságot. Dani volt még érdekelt, aki 500 méteren egyenes ágon jutott be a negyeddöntőbe. Rendkívül jól és bátran ment, ám azért nem került az elődöntőbe, mert az ideje a harmadik legjobb harmadik lett. Fantasztikus eredmény lett volna tőle az elődöntő, ami tényleg egy hajszálon múlt, de nincsen semmi baj, nagyon jó előjel ez a jövőre nézve – mondta bizakodóan a szakember.  

A Világkupa-sorozat 2022/2023-as kiírása a dorcdrechti fordulóval véget ért. A szezont a világbajnokság zárja, melyet március 10. és 12. között rendeznek Dél-Korea fővárosában, Szöulban.

EREDMÉNYEK

ISU World Cup Short Track #6

Hollandia – Dordrecht, 2023. február 10-12.

Női 500m

Jászapáti Petra 6., Kónya Zsófia 16., Bácskai Sára Luca 21.

Női 1000m (1)

Jászapáti Petra 9., Kónya Zsófia 13., Bácskai Sára Luca 19.

Női 1000m (2)

Sziliczei-Német Rebeka 27., Végi Diána Laura 28., Somodi Maja 35.

Női 1500m

Somodi Maja 22., Végi Diána Laura 32., Sziliczei-Német Rebeka 40.

Férfi 500m

Tiborcz Dániel 12., Nógrádi Bence 21., Talabos Attila 23.

Férfi 1000m (1)

Nógrádi Bence 19., Tiborcz Dániel 22., Talabos Attila 42.

Férfi 1000m (2)

Bontovics Balázs 24., Varnyú Alex 30., Major Dominik 36.

Férfi 1500m

Bontovics Balázs 20., Major Dominik 22., Varnyú Alex 29.

Női váltó

Team Hungary 2. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfi váltó

Team Hungary 7. (Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)

Mix-váltó

Team Hungary 7. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Major Dominik, Nógrádi Bence, Sziliczei-Német Rebeka, Talabos Attila, Tiborcz Dániel)

A Világkupa-sorozat sajátossága, hogy valamennyi állomáson egy-egy távot kétszer rendeznek meg, Dordrechtben ezúttal ez az 1000 méteres táv volt.

A program és az eredmények ide kattintva érhetők el.

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X