moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. június 9.

DrónHarc – Filmbemutatóval egybekötött exkluzív olimpiai sajtótájékoztató

Dr. Kulcsár Krisztián MOB elnök és Orendi Mihály ügyvezető igazgató, MOB alelnök, valamint a rövidpályás gyorskorcsolya nemzeti válogatott élsportolói mellett három főszereplője volt a Gyakorló Jégcsarnokban tartott mai ünnepélyes szezonnyitó sajtótájékoztatónak. Két szám és egy kisfilm. 111 nap van hátra a Budapesten rendezendő első kvalifikációs világkupa kezdetéig, s méterben éppen ennyi egy short track kör hossza. 244 álomteli éjszaka választ el minket a pjongcsangi téli olimpiai és paralimpiai játékoktól. És készült egy film…

A 2017-18-as versenyszezon érdekessége, hogy a szokásos 6 helyett 4 kvalifikációs világkupa három legjobbikának eredményei alapján történik az olimpián való részvétel jogának megszerzése. Hazai kuriózum, hogy az elsőnek Budapest ad otthont. A 2017. szeptember 28. – október 1. között rendezett viadal helyszíne a BOK Csarnok. Már most jelezzük, hogy a döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor. 5000 fő szurkolhat majd egyszerre a magyar csapatnak, akik várhatóan több mint 40 nemzet legjobbjaival szállnak csatába. A világbajnokságokon általában  30 ország indul. A végső lista a verseny hetére áll össze, de az előzetes nevezések alapján már augusztus közepén látható a szeptember végi mezőny.  Nemzeti válogatottunk két hosszú – többhetes – felkészülési edzőtáborban vesz részt. Calgaryba most vasárnap indulnak, ezt követően pedig az olaszországi Courmayeur hegyei között kerülnek „világkupaformába”.


A címben és leadben szereplő kisfilm keletkezésének a háttere:
Szerettük volna különlegesen emlékezetes képkockákkal megörökíteni a férfi válogatott tagjait. Olyan képekkel, amelyek felhívják a figyelmet a sportágra, rájuk, a világkupára, végül, de nem utolsó sorban a téli olimpiára. Kézenfekvő, hogy a gyorsaságra asszociáltunk. Így jött a  Drónverseny ötlete. Egy ilyen gépmadár akár 100-120 km/h-val is száguld kijelölt terepen,  elvileg nem győzhetnék le a gyorskorcsolyázók. Mivel a jégcsarnok volt a környezet, illetve a drónra szerelt kamerák is befolyásolták a működését, sebességét – megfelelő ellenfelet találtak benne.  A forgatás időtartama 9 óra volt, amit a fiúk hősiesen bírtak. A próbák alatt a drón „életre kelt”, volt, hogy elszabadult a jégcsarnok fém szerkezetéről visszaverődő rádiójelek miatt. A forgatás végére azonban minden összeállt, és a vágószobában igazán izgalmas képsorok születtek! A világkupa közeledtével a lányokon lesz a sor!

A film zenéjét készítette: Milkovics Mátyás IO
Fotók: Berzsenyi István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X