moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2009. november 2.

Dr. Kozári Klára 80 éves

2009_11_02_Kozari_KlaraA MOKSZ Elnöksége és valamennyi tagja szeretettel és tisztelettel köszönti dr. Kozári Klárát mindnyájunk Klári nénijét egykori
Elnökünket 80. születésnapján!

Klári néni a korcsolyázó sport szerelmese volt tinédzser kora óta. A kor szellemének és parancsának megfelelően 1950-ben Vasútépítő Lokomotiv névvel szakosztályt alapított melynek égisze alatt- a hozzá hasonló lelkes rajongókkal együtt- járt korcsolyázni a Városligeti Műjégpályára. 1952-ben kapcsolódott be Klári néni a Mestyán János és Erős Antal vezette korcsolyázó szövetségbe. Hamarosan elnökségi taggá avanzsált és így a korcsolyázó sportot is újra világszínvonalúvá emelte, akár az egyéni, akár a páros műkorcsolyázásra, vagy a jégkorongra gondolunk vissza.

1954-ben bíróvizsgát tett, és ettől kezdve a hazai versenyek szigorú, igazságos és hozzáértő bírója, majd 1963-ban megszerzi az ISU nemzetközi “jogosítványát” is, így a Budapesti Európa Bajnokságon már zsűritag. 35 éven át döntnökként, bíróként hibátlanul szolgálja a hazai és a nemzetközi szövetséget a legkisebb vidéki versenyen éppen úgy, mint világbajnokságon, vagy Olimpián. Mindezek elismeréseként az ISU Elnöke 75. születésnapján “Diploma of Service” kitüntetésben részesítette.

1976-1990-ig a Szövetség Elnöke. Társadalmi pozícióját, kapcsolatait, tekintélyét ezen idő alatt a korcsolyázás és a korcsolyázók szolgálatába állítja. Az általa demokratikus légkörben vezetett Elnökségben szakmailag megalapozott döntések születnek. Ez idő alatt épül fel a Budapest Sportcsarnok, ahol több világverseny kerül megrendezésre. Ezek elnyerésében személyes kapcsolatainak is jelentős szerep jutott, nem beszélve azokról a kiváló eredményekről, amelyek ebben a másfél évtizedben születtek, melyek koronája volt jégtáncban a világbajnoki arany- és az olimpiai ezüstérem. A reflektorfényből visszavonulva a mai napig fennmaradt a kapcsolata a korcsolyával. Ápolja a volt versenyzőkkel való kapcsolatait, tapasztalatával és önzetlen szeretetével támogatja versenyzőink sikeres szereplését. Klári néni! A MOKSZ Elnöksége, a szakosztályok Vezetői és Tagjai kívánnak egészséget, családi boldogságot, megelégedettséget, örömet a minden napokban, hosszú, napfényes őszt. A gazdag és sikeres életpálya kivívta az emberek tiszteletét és megbecsülését, sportágunk rajongóinak etalonja lett! Isten éltesse ezen a nevezetes évfordulón!

2009. október
A MOKSZ Elnöksége

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X