moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. szeptember 24.

Bejczi Botond: meghívó a világ éllovasától

Nagypályás gyorskorcsolyázónkat, Bejczi Botondot az a nem mindennapi megtiszteltetés érte, hogy a napokban a sportág olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokaival teletűzdelt, holland Team IKO csapatával készülhet, akik a napokban a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémián edzőtáboroznak!

Az ISU visiting coach programban résztvevő Erik Bowman jól ismeri Magyarországot és a magyar gyorskorcsolyázókat. Sőt, a mieink edzőjének, Kóti Gábornak köszönhetően immáron a Nemzeti Kézilabda Akadémiát is, amely közel másfél héten keresztül a világklasszisokat a soraiban tudó holland Team Iko otthonául szolgál. A balatonboglári edzőtáborba meghívást kapott ifjú nagypályás gyorskorcsolyázónk, Bejczi Botond, akit személyesen látogattunk meg a NEKA-n. Botond fáradtan, ámde annál boldogabban és büszkébben nyilatkozott nekünk a péntek reggeli edzés előtt. Szombaton este elköszön ugyan a holland vendégektől, és kedden útnak indul a magyar válogatottal a németországi Inzellbe edzőtáborozni, a nívós topcsapat a jeges edzéseire is meghívta a 23 esztendős fiatalembert.

Hogy vagy, hogy érzed magad?

Kicsit fáradt vagyok, de nagyon jól érzem magamat! Óriási megtiszteltetés és hatalmas lehetőség számomra, hogy a világ egyik legjobb csapatával, a Team Iko együttesével edzhetek itt Balatonbogláron. Nagyon befogadó a társaság, kedvesek és jófejek a társak, ami bevallom őszintén, egy kicsit meg is lepett, hiszen nem ez jellemző a hollandokra.

Mikor és milyen formában érkezett a meghívás?

Erik Bowman és én, valamint az edzőm, Kóti Gábor szoros kapcsolatot ápolunk, hiszen ő az ISU által kirendelt visiting coach-unk. Egyszer az egyik edzőtáborunkba ellátogatott hozzánk, megmutattuk a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, megtetszett Neki, és azt mondta, hogy ha idejönnek edzőtáborozni, örülne, ha csatlakoznék hozzájuk. Sőt, azóta, már a jeges edzéseikre is meginvitáltak, ott is velük tarthatok majd.

Világklasszisokkal készülhetsz és a legjobbaktól tanulhatsz ebben az egy hétben, hogy fogadtad a felkérést?

Nagyon örültem neki, ahogyan már mondtam is, ez egy hatalmas lehetőség nemzetközi szinten is, ilyenre nem szokott példa lenni. Mindig, minden edzésen van mit tanulni, mind a kerékpáredzéseken, mind a konditeremben, mind a szárazedzéseken lehet praktikákat ellesni, akár a bemelegítésnél, akár a levezetésnél, akár csak úgy a tréningeken. Ezek mind nagyon fontos apróságok, melyeket el lehet lesni, sajátítani és alkalmazni, majd kamatoztatni a jövőben!

A jeges edzésre mikorra szól a meghívód, mikor csatlakozhatsz újra hozzájuk?

Ezt még nem tudom sajnos. Mi a napokban elutazunk Inzellbe edzőtáborozni, ők azonban most nem ott fognak készülni, ezért leghamarabb csak a versenyeken fogunk találkozni és beszélni arról, hogy mikor és hol tudunk újra együtt edzeni.

Milyen hetek, hónapok állnak előtted és a csapat előtt?

Szeptember 27-én indulunk Inzellbe, ott leszünk három hetet, és közben a felkészülési versenyek is megkezdődnek, majd november második felében a világkupák. Szeretnék a felnőtt világkupákon helytállni, és idén elindulok a neo senior világkupákon is, ahol célom az első ötben végezni. Ami pedig a csapatot illeti, azt mondhatom, hogy összeálltunk és Budapesten tudunk készülni Kóti Gábor vezetésével. Úgy gondolom, hogy minden adott ahhoz, hogy csapatszinten is szép eredményeket érjünk el!

Botond edzője, Kóti Gábor büszkén reagált tanítványa holland meghívójára:

„Hogy miért vagyunk nagyon szerencsések? Azért, mert Botit a világ egyik legprofibb csapata hívta meg, ahol a legjobb szakemberek dolgoznak és amelynek a világ legjobb versenyzői a tagjai. Akiknek egyébként nagyon tetszik a NEKA, és nagyon élvezik a balatonboglári edzőtábort, olyannyira, hogy lehet jövőre is visszatérnek. Számára ez egy óriási motiváció, hiszen mindig, minden szinten van mit tanulni, apróságokat és nagy dolgokat is el lehet lesni egy ilyen edzőtábor alkalmával. Boti elég profi versenyző már ahhoz, hogy pontosan tudja mire van szüksége, hogy még jobb eredményeket érjen el. Igazából nincs is olyan szerintem, akinek ne jönne jól egy ilyen együtt töltött idő a világ krémjével: nagy létszámú csapat, sok szakemberrel, videóelemzőkkel. Olyan dolgokat is megtapasztalhat, melyeket itthon egyelőre még nem.”

Természetesen a Team Iko csapatának edzőjét, Erik Bowmant is megkérdeztük.

Mi a holland gyorskorcsolya-válogatott titka?

– Hollandiában a gyorskorcsolya nagyon ismert és népszerű, sokan fiatal korcsolyázó van, emiatt nagy a bázis és folyamatos az utánpótlás. Véleményem szerint a „know how” és az innováció a fő ok. Sok kereskedelmi, vagyis professzionális csapat van, akik együtt versenyeznek emiatt nagy a verseny, ez pedig segíti a fejlődést.

A pekingi téli olimpiai játékok után új olimpiai ciklus kezdődött. Mik a terveik a következő négy évben?

– Sok fiatal korcsolyázónk van, akiket még fel kell építenünk fizikálisan. Nem kell rögtön az első évben fantasztikus eredményeket elérnünk, most az alapozás a legfontosabb, a cél a következő olimpiára való építkezés. És természetesen vannak az olimpiai bajnokaink, akikkel szeretnénk a jövőben is kiváló eredményeket elérni és dobogóra állni, ők más felkészülési programot végeznek.

Miért válaszották a NEKA-t? Hogy érzik magukat Balatonbogláron?

– Az ISU visiting coach program keretein belül szakmai tanácsokkal szoktam segíteni a magyar szövetség gyorskorcsolya ágazatának munkáját. Három hónappal ezelőtt együtt dolgoztam a magyar válogatottal, melyek az edzője, Kóti Gábor mutatta meg nekem a Nemzeti Kézilabda Akadémiát, először videón, majd egy hónappal később személyesen is ellátogattam ide a kollégáimmal. Mindannyiunknak nagyon megtetszett a NEKA, ezért úgy döntöttünk, hogy nem Olaszországban fogunk edzőtáborozni, hanem Magyarországon. Nagyon jól érezzük magunkat, az infrastruktúra zseniális, a konditerem pedig egyszerűen hihetetlen, minden adott a tökéletes felkészüléshez!

Milyen a közös munka Botonddal?

Botondnak nagyon jó, hogy látja, hogy dolgozunk és hogyan készülünk, mit csinálunk és az edzésprogramunkat, rengeteget tud tanulni belőle. Nagyon tehetséges sportoló, remélem gyakrabban tud majd a csapatunkhoz csatlakozni, hiszen jót tesz a fejlődésének.

Szereti a magyar ételeket? Melyik a kedvence?

– Szeretem a gulyáslevest és a magyar ételeket. Gábortól kaptam egy magyar receptkönyvet, úgyhogy bármit ki tudok próbálni, amit csak szeretnék.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X