moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2015. december 6.

Antidopping információk 2016

2015_HUNADO_no_doping_logoKétnapos antidopping konferenciát rendeztek a Magyar Sport Házában, ahol Tiszeker Ágnes a HUNADO vezetője és több elismert szakember tartott előadást. Az ott elhangzottakból gyűjtötte össze és adta közre a legfontosabbakat ifj. Telegdy Attila.

Miután éppen az ázsiai világkupákon vannak legjiobb rövidpályás gyorskorcsolyázóink, és már eddig is köztudott volt, de pár nem elégszer ismételt fontos információra hívnám fel a figyelmet.

Kínában és több ázsiai országban az állatokat állami irányítás mellett egy clenbuterol nevű növekedési hormonnal kezelnek, ami a növekedésüket és később eladhatóságukat segíti. Ez a WADA doppinglistáján  a tiltott teljesítményfokozók között szerepel, és pozitív mintát produkálhat azon sportolóknál akik ilyen húst fogyasztanak. Ezért fontos hogy minden sportolónk csak az ISU által kijelölt helyen, szállodában étkezzen. Ezen felül fontos a holléti információ folyamatos vezetése, mert ha mégis probléma adódna akkor a holléti egy fontos segítség lehet.

Kiemelném ami a konferencián elhangzottak között meglepetést, megrökönyödést okozott:
A levett mintákat (vizelet, vér) 10 évig megőrzik és rendszeresen tesztelik. Magyarra lefordítva és kicsit eltúlozva “csak az bontson pezsgőt, akinél nem találnak doppingszert a levett mintájában 10 évig”. Ezzel is a WADA megpróbálja biztosítani a versenyek tisztaságát.

A mintavétel eddig este 11 és reggel 7 óra között nem volt lehetséges, hogy a versenyzőket ne zavarják a doppingellenőrök a pihenés alatt. A növekedési hormonnal történő visszaélések miatt ezt a WADA megváltoztatta, és már az éjszaka bármely szakában végezhet ellenőrzést.

Egy kis jogi érdekesség:
Jogilag az olimpiai érmek a NOB tulajdonában maradnak még a versenyzőnek történő átadás után is, mégpedig azért, ha például doppinvétség miatt visszaveszi a sportolótól a NOB, akkor ehhez joga legyen.

Alább csatoltam egy hivatalos HUNADO szakmai összefoglalót is, melyet szeretném ha hivatalosan eljuttatnátok minden korosztályos kerettag versenyzőnek! FELTÖLTENDŐ!!!

Ezen kívül kérek mindenkit hogy az olimpiai kerettagok rendszeresen látogassanak el a MACS illetve HUNADO honlapjára ahol sok információt megtalálnak.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X