moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. február 11.

A-döntőben a női váltó, B-döntőben a férfiváltó!

A Világkupa-sorozat hatodik, hollandiai fordulójának második napját a vegyes váltó döntője és a női-, férfiváltó elődöntője zárta. A Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka összetételű kvartett második helyen korcsolyázott az A-döntőbe, míg a Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel és Varnyú Alex alkotta férfiváltó pedig a B-döntőben futhat. Egyéniben Jászapáti Petra a B-döntő 4. helyén ért célba, összesítésben pedig 9. lett női 1000 méteren, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó pedig a B-döntőben 2. lett, összesítésben pedig a 7. helyen végzett.

„A késő délutáni női váltóban a lányok ugyanúgy nyomták, mint az Európa-bajnokságon – ugyanazzal az elszántsággal és akarattal, akárcsak januárban, Gdanskban! Sikerült túlverekedniük magukat Drezdán, és sikerült újra begyújtani azt a lángot és tüzet, amit a kontinensbajnokságon láthattunk Tőlük. Egy olyan borzasztóan nehéz futamból jutottak tovább, ahol ott volt Hollandia és Kína is, na meg Japán, akit lerázott mindenki, mi is, sőt, menetközben a hollandokat is beelőzték a lányaink. Hollandia esése pedig annak a számlájára írható, hogy részünkről és a kínaiak részéről is volt rajtuk egy erős nyomás, melynek következtében végül beestek a kútba. Nagyon jól és nagyon harcosan mentek a lányok, különösen a Rebi-Zsófi váltás volt nagyon-nagyon jó. Bár az elején volt két hajmeresztő váltás is, ami kevésbé jött ki jól és mindenki a szívéhez is kapott, utána azonban rendezték a sorokat és igazán szép futamot zártak. Nagyon örülök a sikerüknek, és az A-döntőnek, hiszen holnap éremért szállhatnak harcba” –kezdte a második versenynap értékelését Bánhidi Ákos, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott szakmai vezetője.

„Az 1000 méteres táv előfutamait szépen vették, hárman is negyeddöntőben voltak, ahonnan Petra jutott tovább az elődöntőbe, végezetül pedig a B-döntő 4. helyén zárt, míg összesítésben 9. lett. Sokszor el fogom még ismételni, hogy már a negyeddöntő is komoly eredmény Világkupa szinten, a B-döntő pedig még inkább. Summa summarum, Petrát minden dicséret megilleti! A fiatal Lara (Végi Diána Laura – a szerk.) is nagyon bátran versenyzett, igaz, hogy kétszer esett, de ez is azt mutatja, hogy milyen bátor volt, hiszen aki nem versenyez bátran, az elesik. A mix-váltóban is összekerültünk két világsztár csapattal, a kanadaiakkal és a hollandokkal és mindösszesen három tizeddel csúsztunk le az A-döntőről. A világ legjobbjaival együtt befutni mindig nagy dicsőség, a továbbjutáshoz azonban nem szabad olyan hibákat vétenünk, melyeket a futam során elkövettünk. Végül összesítésben 6. lett a vegyesváltó, úgy, hogy a B-döntőben újra ott volt a jégen Major Dominik – aki nagyon szépen futott – Attilával, Sacival és Rebivel. Nagyon harcosan és jól mentek. A férfiaknál Bontovics Balázsnak 1500 méteren ritka kemény futama volt. Ugyan nem került B-döntős helyre, fontos kiemelni, hogy ezek a versenyzők nem sokkal ezelőtt még sok-sok métert kaptak volna ezekben a futamokban, most pedig már együtt futnak be a mezőnnyel. A következő lépcsőfok, hogy bele tudjanak szólni ezekbe a futamokba, ahhoz azonban még sokat kell dolgozni. Örülök azonban, hogy bírta a tempót és együtt jött be a többiekkel, akik egytől-egyig világsztárok. A délelőtti reményfutamokból Nógrádi Bencének sikerült a feljutás 1000 méteren, a második pedig Tiborcz Dani lett, ám futamonként csak egy feljutó van. A negyeddöntős helye ugyancsak örvendetes és az is, ahogyan futott. Itt is csak hangsúlyozni tudom, hogy ezek a fiúk eddig nem voltak partiba, most már azonban partiba vannak, ami hatalmas lépés. Ezért tudtak Világkupa-bronzérmet nyerni múlt hétvégén, mert ott vannak partiba és a legapróbb hibát is azonnal ki tudják használni. A férfiváltóban Hollandia és Dél-Korea volt még ott az elődöntőben – ami bármikor egy világbajnoki döntő –, illetve Japán. Mi 6:48-cat futottunk, a koreaiak pedig 6:46-tal nyerték meg a futamot, ami körülbelül 10 méter különbség és ami rendkívül jó eredmény ezektől a srácoktól. Óriási lépést tettek előre, nagyon örülök neki, hiszen ismét bizonyították, hogy bármikor benne van a lábukban egy A-döntő!” – vélekedett Bánhidi Ákos. 

Az ISU Short Track Világkupa-sorozat 6. fordulójának programja és eredményei ITT.

 

HUNSKATE Media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X