moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. április 3.

Tovább álmodnak

Remek formában várta a világbajnokságot a Team Passion, ám két nappal a műkorcsolya- és jégtánc-vb elhalasztása után a szinkronkorcsolyázók fő versenyét is lemondták. A koronavírus-járvány miatt csapatunk azóta nemcsak hogy jégen nem állt, szárazon sem edzhet együtt, de nem adja fel az álmait.

Április 3. – mindennél jobban várták ezt a napot a szinkronkorcsolyázók, köztük a magyar csapat, a Team Passion és a sportág szerelmesei, hiszen ma kezdődött volna a szezon legfontosabb versenye, a világbajnokság Lake Placidben. Ám azzal, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt Donald Trump március 12-én megtiltotta a beutazást az Amerikai Egyesült Államokba, nyilvánvalóvá vált: a műkorcsolyázók és jégtáncosok után a szinkronkorcsolyázók világbajnokságát sem tarthatják meg a tervezett időben és helyen.

„Az ISU [Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség – a szerk.] szerda este mondta le a műkorcsolya-vb-t, és már az nagyon rosszul érintette a csapatot, hiszen látták Ivett csalódottságát, aki épp utánuk edzett volna a jégen. Másnap jött a hír a beutazási tilalomról, de a lányokkal megbeszéltük, hogy amíg az ISU nem hoz döntést, folytatjuk a felkészülést. Csütörtökön mindig kűrruhában edzenek, így aznap is felvették. Lefutották többször a rövidprogramot, majd egyszer a kűrt, de ahogy vége lett a zenének, mind sírva fakadtak” – emlékszik vissza a Team Passion egyik edzője, Páva-Sárközi Bettina.

Rövidprogram a januári Leon Lurje Trophyn Göteborgban. Fotó: Isuru Jayasuriya

Nem kellett sokáig várni az ISU határozatára: március 13-án közleményben tudatták, elhalasztják a világbajnokságot. Ennek fényében és a szövetség járványhelyzet miatt elrendelt intézkedéseinek értelmében csapatunk március 15-én tartotta meg utolsó edzését.

„Kérdeztük a lányokat, akarnak-e még programokat futni, de azt mondták, ők csütörtökön ott és akkor elengedték ezt. Így inkább egy-egy elemet gyakoroltunk, játszottunk, mi, edzők is beálltunk közéjük. Azóta csak annyit tudnak tenni, hogy szárazföldi edzéssel igyekeznek formában tartani magukat, az erőnléti edzőnk, Juhász Bianka iránymutatását követve. Persze ezt is egyedül, legfeljebb ketten-hárman, így, csapatsportról lévén szó, online órát sincs értelme tartanunk. Ez nagy érvágás, hiszen mi a szezon közben maximum négy napra álltunk le, a nyári szünetünk pedig négy hét szokott lenni, és most már a harmadik, edzés nélküli hétnél tartunk.” 

Arról, hogy mi lesz az elhalasztott vb sorsa, Philippe Maitrot, az ISU Szinkronkorcsolya Technikai Bizottságának elnöke március 25-én úgy nyilatkozott: a következő három hétben már többet fognak tudni. Mint Páva-Sárközi Bettina elmondta, többféle hír is kering – egyrészt felmerült, hogy októberben megrendeznék a világbajnokságot, ezáltal a következő szezonban kettőt tartanának, de ő ezt kevésbé véli reálisnak.

„A csapatok jelenleg nem tudnak csapatként, együtt készülni, a szinkronkorcsolyában viszont ahhoz, hogy az elemek flottul menjenek, jó legyen az összkép, hónapokra van szükség, azt pedig még senki nem tudja, mikor térhetünk vissza a jégre. Olyat is hallani, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a következő szezonra nem változtatnának a szabályokon, követelményeken, így a csapatok megtarthatnák a programjaikat. Ennek örülnénk a legjobban, mivel a lányok mind a rövidprogramot, mind a kűrt nagyon szeretik, és fájó pont nekik, hogy csupán három versenyen mutathatták be.”

Kűr a februári magyar bajnokságon. Fotó: Szilágyi Gábor

És micsoda három verseny volt: a Team Passion három hét alatt 30 pontot javított, és az utolsó, milánói megmérettetésen, ahol a világbajnokságéval vetekedő mezőny gyűlt össze, a 10. helyet szerezték meg. Nagy várakozásokkal néztek a vb elé, ahol akár minden idők legjobb magyar eredményével koronázhatták volna meg a szezont.

„Milánóra beérett a munkánk, és azt éreztük, a bírók is így látják, ők is támogatnak minket. Az a reakció pedig, amit a lányok ott megtapasztaltak a közönség részéről, leírhatatlan, nagyon várták, hogy a világbajnokságon is átélhessék ezt. Bízunk benne, hogy legalább az egyik programot megtarthatjuk, és lesz alkalmuk bemutatni vb-n is. Mindenkinek nehéz a mostani helyzet, de a csapat nagyon elhivatott, nem adják fel az álmaikat.”

Habár a vb-t nem rendezhették meg ezen a hétvégén, a kanadaiak Virtual Synchronized Skating Worlds 2020 néven indított kezdeményezése keretében valamennyi csapat programja megnézhető IDE kattintva.   

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Isuru Jayasuriya, Szilágyi Gábor

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X