moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. június 8.

Újabb juniorjainkat díjazta a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség

Idén már három sportágunk képviselőire is felfigyelt a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU): junior-szinkronkorcsolyacsapatunk, a Team Magic, a gyorskorcsolyázó Bíró Hanna és a rövidpályás gyorskorcsolyázó Jászapáti Péter összesen 8700 svájci frank (2,7 millió forint) ösztöndíjban részesült.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) fejlesztési bizottsága idén is meghirdette ösztöndíjpályázatát, amelynek keretében az elmúlt szezon eredményes juniorkorú korcsolyázóit díjazta. A MOKSZ támogatásával valamennyi sportágunkból érkezett be pályázat az ISU-hoz, amely a szinkronkorcsolya, a gyorskorcsolya és a rövidpályás gyorskorcsolya képviselőinek jelentkezését pozitívan bírálta el.

A Team Magic a Zagreb Snowflakes Trophyn. Fotó: Synchrophoto.eu

A Team Magic a koronavírus-járvány miatt a szezon utolsó világversenyévé váló szinkronkorcsolya-juniorvilágbajnokságon elért 12. helyével érdemelte ki a 4700 svájci frank (1,46 millió forint) összegű támogatást. A lányok ráadásul történelmet írtak, ugyanis magyar szinkronkorcsolya-csapat korábban soha nem nyerte még el ezt az ösztöndíjat. A gyorskorcsolyázó Bíró Hanna a junior-világkupákon, a short trackes Jászapáti Péter pedig a challenger versenysorozatban nyújtott teljesítményével, majd a lausanne-i ifjúsági olimpián való szereplésével vívta ki az ISU elismerését – előbbinek 2500 svájci frankos (775 000 forint), utóbbinak 1500 svájci frankos (465 000 forint) támogatást ítéltek oda.

Így míg tavaly műkorcsolyázónk, Láng Júlia részesült 6000 dolláros (1,8 millió forint) ösztöndíjban, idén a sok kiemelkedő pályázó közül három sportágunk képviselőit is jutalmazták. A díjazottak a támogatást pályázatuknak megfelelően a versenyzéssel kapcsolatos költségekre, illetve a korcsolyázáshoz és edzéshez használható eszközök megvásárlására használhatják fel.

Jászapáti Péter az ifjúsági olimpián. Fotó: Szalmás Péter (MOB)

Az ISU előírása szerint a támogatásban részesülő sportolók mellé egy mentort kell kinevezni, aki részt vesz az edzéstervük és az előmenetelükről készített beszámolók összeállításában. A Team Magic mentora a műkorcsolya ágazat szövetségi kapitánya, Ipakjan Jeranjak lesz, míg gyorskorcsolyázóinkat edzőik, így Hannát Garzó Erika, Pétert pedig Szabó Krisztián segítik.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó:

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X