moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. március 7.

Szinkronkorcsolya Budapest Kupa: Orosz arany, svéd csalódás

15 nemzet, 85 csapat: az elmúlt hétvégén a Vasas Jégcentrum adott otthont a világ második legnagyobb szinkronkorcsolya kupájának. A negyedik Budapest Kupán, senior kategóriában részt vett a világ jelenlegi két legjobb csapata, az orosz Team Paradise és az edzőként a magyar Dohány Andrea neve által fémjelzett svéd Team Surprise is.

Bár a verseny csak pénteken kezdődött, már egy nappal korábban elárasztották a csapatok a Vasas Jégcentrumot, hogy kipróbálják a jeget, akklimatizálódjanak és kihasználják az extra edzés lehetőségeket, mielőtt élesben lépnek pályára. A brit Ice Stars csapatát teljesen lenyűgözte a tömeg. „Még sosem voltunk ilyen nagy versenyen! A csapatok száma kicsit ijesztő is számunkra, hatalmas a zaj, nem vagyunk ehhez hozzászokva. De nagyon jó érzés, hogy ilyen közegben képviselhetjük a nemzetünket, közvetlenül az olimpia után” – nyilatkozták a korcsolyázók egymás szavába vágva. Hasonló élménye volt a cseh Gemini csapat menedzserének is, aki hozzátette: nagyon tetszik nekik a helyszín. „Szerintem nagyon jó a jég, jól lehet rajta korcsolyázni” – mondta.

Sűrű volt a verseny menetrendje: péntek délutántól késő estig a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) versenyrendszerén kívül eső (NON ISU) kategóriáké volt a főszerep: Pre-Juvenil (11 év alatti), Juvenile (13 év alatti), Basic Novice (16 év alatti) és Adult (felnőtt rekreációs) versenyeket rendeztek. Pre-Juvenile-ek öt csapatos megmérettetésén cseh arany, magyar ezüst és horvát bronzérem született. Juvenile kategóriában már jóval több, 12 csapat lépett a jégre, az orosz Team Junost közel tíz pontot vert a teljes mezőnyre. Mögöttük már szoros volt a verseny, végül ismét magyarok, a Team Pingvin tagjai állhattak a dobogó második fokára, a német Team Skating Graces pedig bronzérmet vihetett haza. Basic Novice-ban is taroltak az oroszok, a Team Angles és a Team Young Yamal végzett első és második helyen, az olasz Team Shining Blades pedig a dobogó harmadik fokára ért fel.

A felnőtt rekreációsoknál a Team Minion révén magyar aranyéremnek tapsolt a közönség, az ezüst és a bronzérem pedig cseh csapatoké lett. A show-t azonban egyértelműen a Team Icebreakers vitte el most is, mint általában, amikor versenyezek: egy lelkes, amatőrökből álló székesfehérvári csapat, amelynek tagjai alig néhány éve tanultak meg korcsolyázni.

A szombati versenynap már feszültebb volt, hiszen az ISU által jegyzett kategóriák rövid programjai kerültek megrendezésre: a junioroknál és a senioroknál nagyobb tétje volt az eseménynek, hiszen ez volt számukra az utolsó igazán nagy megmérettetés a világbajnokság előtt. A junioroknál óriási fölénnyel került az élre a svéd Team Nova, mögöttük a brit Team Icicles várhatta a második helyről a folytatást, míg a cseh Team Darlings jött be harmadiknak. A felnőtteknél volt igazán nagy a feszültség, ahol a nagy rivális orosz Team Paradise és a svéd Team Surprise csapott össze. Hihetetlenül szoros lett az eredmény: a vb címvédő oroszok mindössze két századdal előzték meg a hatszoros világbajnok svédeket, akik a legeredményesebbek a sportágban, viszont utoljára 2012-ben tudtak diadalmaskodni a vb-n. Mögöttük elég egyértelmű volt az eredmény: több, mint tíz ponttal lemaradva a német Team Berlin 1, majd újabb tízpontos hátránnyal a másik svéd csapat, a Team Boomerang negyedikként zárta a rövid programot. A vasárnapi kűr során a sorrendben változás nem történt sem a junioroknál sem a senioroknál, dráma viszont annál inkább: a Team Surprsie két tagja ugyanabban az elemben esett el, így a svédek jelentősen lemaradtak a tökéletesen futó oroszok mögött. Így a regnáló világbajnok Team Paradise 12,62 század pontos előnnyel végzett az élen, Dohány Andrea csapata pedig meglehetősen idegesen jött le a jégről.

Vasárnap tartották még az ISU advanced novice és a NON-ISU vegyes korcsoport versenyeit is. Advanced Novice kategóriában orosz győzelem, és meglepetésre brit-német holtverseny született, míg a legnépesebb mezőnyt felvonultató vegyes korosztályú csapatok között német együttesek zsebelték be mindhárom érmet.

(Mihályi Petra és Jámbor Máté, MOKSZ/Budapest Kupa Fotók: Fiák Blanka)

Eredmények:

Pre-Juvenile:

1. Team Tempo (CZE): 23.13

2. Team UTE Synchro (HUN): 18.88

3. Team Zagreb Snowflakes (CRO): 17.38

Juvenile:

1. Team Junost (RUS): 37. 80

2. Team Pingvin (HUN): 28.15

3. Team Skating Graces (GER): 27.92

Basic Novice:

1. Team Angels (RUS): 37.98

2. Team Young Yamal (RUS): 36.26

3. Team Shining Blades (ITA): 35.39

Advanced Novice:

1. Team Junosz (RUS): 53.59

2. Team Shadows (GBR): 48.32

2. Team Skating Graces (GER): 48.32

Junior:

1. Team Nova (SWE): 126.96

2. Team Icicles (GBR): 114.92

3. Team Darlings (CZE): 104.70

Senior:

1. Team Paradise (RUS): 208.14

2. Team surprise (SWE): 195.52

3. Team Berlin 1 (GER): 171.90

Adult:

1. Team Minion (HUN): 54.56

2. Team Ice Chicas (CZE): 54.49

3. Team All Star (CZE): 44.22

Mixed Age:

1. Team United Angels (GER): 65.42

2. Team Butterfl’ice (GER): 57.40

3. Team Munich Synergy (GER): 52.96

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X