moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. február 12.

Színesedik a mezőny – Országos bajnokság, 3. nap

Fergeteges volt a hangulat az országos bajnokság telt ház előtt zajló utolsó napján. Idén már 15 szinkronkorcsolya-csapat mutatta be programjait, és öt egyesület osztozott a hat bajnoki címen. A junior és a szenior kategória egyeduralkodói, a Team Magic és a Team Passion immár háromszoros és 13-szoros magyar bajnoknak mondhatják magukat.

Évről évre nő és erősödik a szinkronkorcsolya utánpótlásbázisa – a legkisebbeknél, a pre-juvenile (11 év alatti) kategóriában például a tavalyi kettő helyett mindjárt négy csapattal találkozhattunk. Az újonc Team Frostwork (Miskolci Jégvirág Korcsolya Klub – MJV) pedig jött, látott és győzött, megelőzve a regnáló bajnok UTE-t és a Team Pingvint (Székesfehérvári Curling Egylet – CUR).

A tavaly egyedüli indulóként versenyző Team Black Rose (CUR) hiányában a mixed age korosztályban is új győztes született: az idén szereplő két csapat közül a dobogó tetejére a zalaegerszegi Team Ice Stars, a második fokára pedig a Team Magic (Sportvarázs SE – SVAR) állhatott.  

Basic novice dobogó

Címvédés történt viszont a juvenile (13 év alatti) és a basic novice (10–15 éves) korosztályban: előbbiben a Team Magic (SVAR) vitte el az aranyérmet az UTE és a Team Pingvin (CUR) csapata előtt, míg utóbbiban az UTE egysége fölényes győzelmet aratott a Team Frostwork (MJV) és a Team Pingvin (CUR) fölött. A basic novice mezőnyben egy új egyesület is képviseltette magát: a Kapos Dynamic Sport és Szabadidő Egyesület csapata, az Ice Dynamic a negyedik helyen zárt.

A Team Magic juvenile, mixed age és juniorcsapata

Habár az idei szezont hét új csapattaggal kezdték, így az összeszokottság hiánya még meglátszik a csapaton, elégedetten zárhatta a bajnokságot a juniorkategóriában évek óta egyedül induló és immár harmadik bajnoki címét begyűjtő Team Magic. A lányok néhány hete a zágrábi nemzetközi versenyen mindkét programjukban többet is estek, most viszont nagy hiba nélkül, jóval magabiztosabban korcsolyáztak – noha ez a rövidprogram pontozásában nem mutatkozott meg. 

„Csalódás volt számunkra, hogy bár külföldön sokkal gyengébben teljesítettek, több pontot kaptak, mint a hazai bajnokságban, ahol még csak vetélytársuk sem volt – kezdte a csapat edzője, Maros-Zenezini Barbara. – Most mindkét programot sokkal magabiztosabban mutatták be, és a kűrben szerencsére ez már a pontokon is látszott. Annak külön örülünk, hogy a haladós kör nevű elemet felhoztuk 3-as szintűre – a célunk az, hogy a művészi kerék kivételével, mert annál a 2-es a maximum, csak 3-as és 4-es szintek szerepeljenek az értékelésben. Jövő hétvégén Drezdában versenyzünk olyan csapatok társaságban, amelyekkel a junior-világbajnokságon is találkozunk majd. Bízunk abban, hogy ott sikerül több elemünkre pozitív kiviteli értékeket kapni, és feljebb tornászni a bajnokságon kapott pontszámunkat.”

Mivel a szinkronkorcsolyázók számára a felnőtt magyar bajnokságot is a hétvégi megmérettetés keretében rendezték meg, a közönség a szeniorkategória egyeduralkodóival, az immár 13-szoros magyar bajnok Team Passionnel is találkozhatott. A szezont két hete egy svédországi versenyen kezdő csapat meggyőzőbben korcsolyázott, és sokat javított a Göteborgban kapott pontszámain, ami, tekintve, hogy az utolsó pillanatban milyen nehéz helyzetbe kerültek, nagy lélekjelenlétről tanúskodik. 

„A csapatkapitányunk, Szabó Lilla alig pár nappal a bajnokság előtt eltörte a kezét – számolt be a balesetről a csapat egyik edzője, Páva-Sárközi Bettina. – Mindössze négy edzés maradt arra, hogy beállítsunk valakit a helyére, és az új felállásban begyakoroljuk a programokat. A rövidprogramban és a kűrben is másik csapattaggal pótoltuk, de sikerült látványos hiba nélkül, magabiztosan teljesíteniük a lányoknak, sőt, szinte minden elemükre magasabb szintet és pozitív kiviteli értékeket, a komponensekre [második pontszám – a szerk.] pedig jobb pontokat kaptak, mint az első versenyen. Az, hogy mindenki ennyire felkészült, nagy biztonságot ad a csapatnak a továbbiakra nézve.”

A Team Passion a hétvégén Milánóban, a Spring Cup elnevezésű challenger versenyen lép jégre, ahol 23 csapat gyűlik össze, vagyis akkora lesz a mezőny, mint a világbajnokságon szokott. „A fő cél az – fejtette ki a csapat edzője –, hogy tovább növeljük a technikai pontszámunkat, és a komponensekre is hasonló értékeket kapjunk, mint a bajnokságon.”


Eredmények

A programok ITT nézhetők vissza.


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X