moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. január 29.

„Nekünk ez lett volna az olimpia”

Törölték a szinkronkorcsolyázók világbajnokságát, így a Team Passionnek a jövő heti magyar bajnokság az első és az utolsó versenye a 2020–21-es idényben. Többi sportágunk képviselői tovább készülhetnek a szezon legfontosabb eseményére.

Ha a 2020–21-es szezon eddig még nem lett volna elég rendhagyó, itt egy újabb hír: a Team Passion annak tudatában kell, hogy jégre lépjen a jövő heti magyar bajnokságon, hogy ebben az idényben ez az első és az utolsó verseny, amelyen megmutathatja magát. A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) január 28-án összeülő tanácsa ugyanis eltörölte a szinkronkorcsolyázók világbajnokságát, amelyet április 8. és 10. között rendeztek volna meg Zágrábban – lévén, hogy már a 2020-as esemény is erre a sorsra jutott, zsinórban két világbajnokság marad el a sportágban.

„Nagyon elszomorít, hogy a szinkronkorcsolyázók már a második világbajnoki részvételtől esnek el. Nem helyeslem ezt a döntést, biztos vagyok benne, hogy vannak olyan országok, amelyek a koronavírus-helyzetre vonatkozó előírások maximális betartása mellett gond nélkül meg tudták volna rendezni a versenyt” – kommentálta az ISU határozatát dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

Legalább valamiféle alternatív megoldásban bízott Kendelényi-Gulyás Erika, a Team Passion edzője is, habár azt mondja, az utóbbi időben csak olyan hírek jutottak el hozzá, hogy nagyobb a valószínűsége annak, megrendezik a versenyt, mint annak, hogy nem.

„Nagy tőrdöfés ez a sportágnak. Mi ráadásul épp a magyar bajnokság előtt állunk…hát, akkor most innen kell összekanalazni a lányokat – kezdte megtörten a szakember. –  Nem értem, miért nem bízták a csapatokra a döntést: elutaznak-e a vb-re, azaz kockáztatnak-e, vagy sem, illetve ha kevesebben neveztek volna, akkor miért nem lehetett más formában, akár nem világbajnokságnak nevezve, nem pontszerző versenyként megtartani. A lányok már egy éve nem versenyeztek, sőt, vannak köztük olyanok, akik azért maradtak velünk még erre a szezonra is, mert szerették volna egy világbajnoksággal lezárni a pályafutásukat. Ha a műkorcsolyázók és a gyorskorcsolyázók világbajnokságát meg lehet rendezni, gyanítom, ezt is meg lehetett volna. Tudom, hogy az esetükben az olimpiai kvalifikációs világbajnokságról van szó, de nekünk meg ez lett volna az olimpia.”

Az ISU ugyanis megerősítette: a gyorskorcsolyázók buborékban zajló versenyeit, az erre a hétvégére betervezett második világkupát, valamint a február 11–14-ig esedékes világbajnokságot megtartják Heerenveenben, ahogy a dordrechti short track (március 5–7.), valamint a stockholmi műkorcsolya-világbajnokságra (március 22–28.) is a tervek szerint készülnek. Mivel az idei világbajnokságok a 2022-es pekingi olimpia kvalifikációs versenyei, a március 1-ji határidőig beérkező nevezések fényében az ISU tanácsa következő, március 2-i ülésén arról is dönt, szükséges-e változtatást eszközölni az olimpiai kvalifikációs rendszerben.

Mindemellett a testület elfogadta a 2021–22-es műkorcsolya grand prix sorozat állomásainak dátumait, valamint a korábban eltörölt pekingi tesztesemények új időpontjait. Ezek és további információk elérhetők az ISU legújabb közleményében.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Főkép: Isuru Jayasuriya

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X