moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. december 10.

Rövidpályás világkupa Sanghai: Liu Shaoang Ádó ezüstérmes 500m-en

A világkupa sorozat harmadik állomásán a kínai Sanghaiban Liu Shaoang Ádó 500m-en ezüstérmet szerzett. Jászapáti Petra megnyerte az 1500m B döntőjét, Burján Csaba ugyanezen a távon a B döntő második helyén végzett. A két magyar váltó közül a férfiak bejutottak az “A” döntőbe, a nők az 5-8. helyért küzdhetnek vasárnap.

A reményág versenyeivel kezdődött a nap programja és az első 500m-es távon Kónya Zsófia megnyerte az elődöntő futamát, így csatlakozott Keszler Andreához a negyeddöntőbe.

Az 500m negyeddöntőben Kónya Zsófia futam negyedik lett, míg Keszler Andreát a rajt után orosz riválisa akadályozta, az oroszt kizárták, de Keszler így csak a futama negyedik helyen ért a célba és nem jutott tovább.

500_liu_ado1
A férfiak hasonló távján Liu Shaoang egy nagyon taktikus versenyzéssel futamgyőzelemmel került az elődöntőbe. Knoch Viktor negyedik lett a futamában, így a 14. helyen fejezte be ezen a távon.

“Ádó” elődöntő futamának résztvevői igen nagy iramban vágtak neki a távnak. A magyar fiú igen taktikusan versenyzett, vigyázott hogy ne történjen semmi baj, a harmadik helyen halad. Csöngetéskor feljött a második helyre és biztosította helyét a fináléban.

1500m_sziliczei

1500m-en Sziliczei Németh Rebeka számára dicséretes volt, hogy beverekedte magát az elődöntőbe, ott már nem tudott beleszólni az élen állók küzdelmébe a 8. helyen ért a célba.

Jászapáti Petra futama hatalmas taktikázással indult, állandóan változott az egyébként lassú iramú elődöntőben a vezető szerepe. Hét körrel a vége előtt meglódult a mezőny.  Jászapáti a csöngetés előtt hátrább szorult az ötödik pozícióba, s ezen a helyen haladt át a célvonalon. Hosszas videó elemzés után a bírók az orosz Jefremenkovát kizárták, így a magyar lány a B döntőben folytathatta.

1500_liu

A férfiak második elődöntő futamában sokáig felváltva vezetett Liu Shaolin Sándor, a kinai, és koreai riválisával. Az utolsó kör megkezdése előtt Liu az élre állt, és a második helyen ért a célba. A bírók úgy ítélték meg, hogy a magyar fiú akadályozta koreai riválisát és kizárták a futamból, a koreait pedig bejuttatták az “A” döntőbe.
Burján Csaba futamában is történt egy kizárás, s a magyar fiú így jogosult lett a B döntőben való indulásra.

A férfi 500m döntőjében Liu Shaoang Ádó és a kínai Wu Dajing nagy csatát vivott az élen. Végül a kínai szerezte meg a győzelmet, Ádó megelőzte az orosz olimpiai bajnok Ant.

Jászapáti Petra az 1500m B fináléjában sokáig meghuzódott a mezőny utolsó helyén, de csöngetéskor már ő vezette a mezőnyt, s nyerte meg okos versenyzéssel a B döntőt.

1500m_burjan
Ugyanezen a távon szintén a B döntőben Burján Csaba 5 körrel a vége előtt az élre vágott, de a kanadai Charle Cournoyer hamar visszavette a vezetést. A magyar korcsolyázó végül a kanadai mögött a második helyen haladt át a célon.

3000m-en a magyar váltó Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállításban három ázsai nemzettel kellett, hogy felvegye a versenyt az elődöntőben. 21 körrel a vége előtt a harmadik helyről a magyarok kicsúsztak, így a futam negyedik helyén végeztek. Vasárnap az 5-8. helyért versenyezhetnek.

5000m-en a Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor alkotta magyar váltó élvezetes csatát vivott a kínai és orosz váltóval. A franciák hamar elszálltak. Az élen a kínai és magyar váltó felváltva vezette a mezőnyt. Az utolsó körökben a kínaiak vették át ismét a vezetés, a magyarok a végén már csak a második helyükre vigyáztak és szoros befutással megtartották második helyezésüket. Vasárnap az A döntőben küzdhetnek az érmes helyezésekért.

Szombati magyarok helyezések:

Nők:

500m (1):
14. Keszler Andrea
16. Kónya Zsófia
23. Bácskai Sára Luca

1500m:
8.Jászapáti Petra
21. Sziliczei Németh Réka

3000m váltó elődöntő:
4. Magyarország (Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra) B döntős

Férfiak:

500m (1):
2. Liu Shaoang
14.Knoch Viktor
48.Oláh Bence

1500m:
9.Burján Csaba
23.Liu Shaolin Sándor
48. Varnyú Alex
5000m váltó elődöntő:
2. Magyarország (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor) A döntős

 

Vasárnap is kövessék on-line a versenyeket itt az ISU csatornáján.

Az eredmények online követése itt.

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X