moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. december 11.

Rövidpályás gyorskorcsolya: Liu Shaoang világkupa győztes 1000m-en, Liu Shaolin Sándor 500m-en második

Szépen zárult a 2016/2017-es évad harmadik világkupa versenye a magyarok számára. Liu Shaoang nyerte az 1000m fináléját. Bátyja Liu Shaolin Sándor második lett 500m-en. A legjobb tíz között végzett Knoch Viktor (1000m) és Burján Csaba (500m).

A világkupa vasárnapi zárónapján Knoch Viktor 1000m-en sikerrel vette a reményágat s bejutott a szám negyeddöntőjébe. Nem sokon mullott Kónya Zsófiának a hasonló bravúr,de az elődöntőben a harmadik helyen ért a célba, így lemaradt a negyeddöntőről.

Nem indult jól a magyarok számára a női második 500m negyeddöntője, hiszen Jászapáti Petra és Keszler Andrea is kicsúszott a futamában, így mindketten kiestek a további csatározásokból.

500m_liu

A férfiak 500m-es negyeddöntőjében az első futamban Liu Shaolin Sándor azonnal az élre állt, és magabiztosan végig vezetve nyerte a futamát. Burján Csaba gigászi csatát folytatott az első két hely valamelyikének megszerzéséért a futamában. Végül hosszas videó elemzés után a kanadai Francois Hemelint kizárták így a harmadik helyen célba érkező Burján mehetett tovább az elődöntőbe.

1000m-en Bácskai Sára Luca mindent megpróbált, többször is a második továbbjutó helyen haladt a negyeddöntőben, de végül nem bírt a két ázsiai riválisával, szoros befutóval a futam ötödik helyén ért a célba.

500m_knoch
A férfiak hasonló távján Knoch Viktor okosan versenyzett. Sokáig csak az ötödik helyen haladt, vigyázva arra, hogy kimaradjon az élen haladok lökdösődésből. Taktikája bevált, végül a második helyen jutott tovább az elődöntőbe. Liu Shaoang a futamában a táv felénél az élre állt. Nem törődve, hogy mi történik a mögötte lévők csatájában fölényesen nyerte a futamát.

500m elődöntőben Liu Shaolin Sándor hasonló taktikát választott, mint a negyeddöntőben az élről jutott be a fináléba. Burján Csaba kínai, orosz és kazah riválisával nem bírt. Egy szoros versenyben a negyedik helyen jutott a B döntőbe.

1000m_ed

1000m elődöntőjében a két magyar Knoch és Liu Shaoang egy futamban küzdött a döntőt érő első két helyért. A két magyar egymást segítve versenyzett. Liu az élen haladt, amikor az izraeli Bykanov Knochot szabálytalanul akadályozta, hogy felkapaszkodjon a második helyre. Így Knoch kisodródott. Végül a futamot a koreai Han nyerte, a második helyen Liu Shaoang végzett. A bírók úgy ítélték meg, hogy az izraeli fiú akadályozta szabálytalanul Knoch Viktort. Így őt is bejuttatták az A döntőbe.

500_burjan_start

Az 500m B döntőjében Burján Csaba mindent megpróbált, hogy előrébb végezzen, de a két kazah és kanadaival nem bírt, bár szerintünk az egyik kazah akadályozta a célba érkezéskor. A bírók nem így döntöttek, így a szám 8. helyén végzett a magyar fiú.

500_liu_cel
Az A döntőben ezen a napon nem volt ellenszer Wu Dajinggel szemben. A kínai rajt cél győzelmet aratott. Liu Shaolin Sándor remek küzdelemben, jó taktikával szerezte meg az ezüstérmet.

1000m_cel

Az 1000m döntőjében mindenki érdeklődéssel figyelte, hogy a két magyar Liu Shaoang és Knoch Viktor miként birkózik meg két koreai és egy kínai vetélytársával. Ahogy az várható volt a két magyar és koreai harcát hozta a finálé. Liu Shaoang a táv nagy részében az élen állt és nyerte meg élete első világkupa elsőségét. Knoch Viktor a két koreai mögött a negyedik helyen ért a célba.

Az 5000m váltók fináléjában a magyarok óvatosan kezdtek, majd 33 körrel a vége előtt a kínaiak mögött felzárkóztak a második pozícióba. Már csak 11 kör volt hátra, amikor a magyarok hibáztak, s így már nem tudtak beleszólni az érmek sorsába. A váltó Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállításban a negyedik helyet szerezte meg.

A női 3000m váltók B döntőjében a magyar és olasz váltó harcolt a futamgyőzelemért. A japánok sorozatos szabálytalanságokat követtek el. Mi több a befutónál egyszerűen ellökték az olaszok mögött a második helyen haladó magyarokat. Így a japánokat kizárták. A Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta váltó a hatodik helyen fejezte be a világkupát.

A magyar csapat a 3. világkupán 1 arany-, 2 ezüstérmet szerzett.

A világkupa küzdelmek egy hét múlva a 2018-as pjongcsangi olimpia helyszínén Gangneungban folytatódnak.

Magyar eredmények:

Nők:
500-2:
17.Jászapáti Petra
18.Keszler Andrea
32. Sziliczei Németh Rebeka

1000m:
19.Bácskai Sára Luca
24.Kónya Zsófia

3000m váltó:
6. Magyarország (Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra)

Férfiak:

500-2:
2.Liu Shaolin Sándor
8.Burján Csaba
34.Varnyú Alex

1000m:
1.Liu Shaoang
4.Knoch Viktor
Oláh Sándor nem indult

5000m váltó:
4. Magyarország (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)

A részletes eredményeket itt megtalálják.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X