moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2015. február 15.

Rövidpályás világkupa, Erzurum: Knoch Viktor nyerte az 500m-t

Knoch Viktor történelmet írt Törökországban, a rövidpályás gyorskorcsolya női váltó is kvalifikált a Moszkvában rendezendő felnőtt világbajnokságra

Sporttörténelmi tettet hajtott végre vasárnap Knoch Viktor azzal, hogy 500 méteren a leggyorsabbnak bizonyult a rövidpályás gyorskorcsolyázók erzurumi világkupaversenyén. A 25 éves Knoch a sportág első magyar vk-győztese lett, egyben pályafutása első egyéni vk-érmét nyerte.
Knoch a negyed- és az elődöntőben, illetve a fináléban is legyőzte a háromszoros olimpiai bajnok kanadai Charles Hamelint a viadal honlapja szerint. A döntőben a második helyen a kínai Vu Ta-csing végzett, Hamelin lett a harmadik.

2015_02_15_Knoch_Erzurum_VK_arany_befuto

„Nagyon boldog vagyok, nem számítottam ilyen eredményre. Fáradtnak is éreztem magam a németországi világkupa után, ráadásul a selejtezőből nem sikerült túl jó idővel továbbjutnom, ezért úgy számítottam, hogy a negyeddöntő akár végállomás is lehet a számomra” – mondta a távirati irodának Knoch Viktor. Hozzátette: a döntőben annyi szerencséje volt, hogy a rajt után közvetlenül a többiek kicsit összeütköztek, így meg tudott lógni.

A Heidum Bernadett, Lajtos Szandra, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállítású női váltó érdekelt lett volna a B döntőben, ám Heidum sérülése és Bácskai lázzal járó betegsége miatt a szakmai stáb visszaléptette a csapatot.

A szezon hat világkupaversenyének összesített eredményei alapján Knoch és Liu Shaolin Sándor végzett a legelőkelőbb helyeken a magyarok közül: előbbi 500-on ötödikként, utóbbi 1000 méteren hetedikként zárta az idényt. A férfi váltó negyedik, a női nyolcadik lett, így mindkettő versenyezhet a március közepén Moszkvában sorra kerülő világbajnokságon.

„A női vonalon végrehajtott fiatalítási koncepciónk sikeresnek bizonyult, igaz, ez leginkább az Európa-bajnokságon szerzett bronzéremben mutatkozott meg – értékelte a szezont a távirati iroda kérdésére Darázs István, a magyar szövetség (MOKSZ) gyorskorcsolya-ágazati igazgatója. – A fiúknál az elmúlt években elvégzett munkát láttuk beérni, nemcsak az Eb-n, hanem a vk-sorozatban is, ahol váltóban, valamint Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor révén egyéniben is nyertünk érmeket.”

Darázs István hozzátette, hogy a cél változatlanul a 2018-as pjongcsangi téli olimpián való sikeres szereplés.

Magyar eredmények Erzurumban:

500m 1000m (1) 1000m (2) 1500m váltó
Heidum Bernadett 16 13                 8

 

Lajtos Szandra 24 22
Jászapáti Petra 20 20
Bácskai Sára Luca 25 23
Knoch Viktor 1 11
Burján Csaba 26 22
Oláh Bence 28 23

Az 500m.es döntő videóját az ISU oldalán itt megnézhetik.

Részletes eredmények itt megtekinthetőek

2014/2015 világkupa futamok magyar eredményei

 

MEGHÍVÓ

 A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség  szeretettel vár minden kedves érdeklődőt hétfőn este 19.10-kor a Törökországból a budapesti Liszt Ferenc repülőtérre érkező (2B terminál) rövidpályás gyorskorcsolya válogatott fogadására.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X