moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. március 12.

Rövidpályás gyorskorcsolya vb: A női váltó és Liu Shaoang ezüstérmes, a férfi váltó bronzérmes

Vasárnap a női váltó és Liu Shaoang ezüst-, a férfi váltó bronzérmet szerzett a rotterdami rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságon.

A nap rövid történései:

A vasárnapi program hasonlóan kezdődött, mint a szombat. Rangsoroló versenyt rendeztek, ahol Keszler Andrea a futamában második lett, az összesített rangsorban pedig a 27. helyet könyvelhette el 1000m-en.

Erre a napra zsúfolásig megtelt a csarnok, hiszen a hollandok több távon is esélyesek voltak a győzelemre. De mi is reménykedhettünk, hiszen mind az egyéni, mind a váltószámokban érdekeltek voltunk.

Jászapáti Petra az 1000m negyeddöntőjében 3 körrel a vége előtt a negyedik helyen haladt, amikor az orosz Konstantinova fellökte. Mindketten a védőszivacsban landoltak. A magyar lányt a bírók továbbjuttatták, az oroszt kizárták.

Knoch Viktort viszont a bírók zárták ki teljesen jogtalanul. Történt, hogy a táv közben a mögötte korcsolyázó holland Beeuwsma egyszerűen elesett. A döntőbíró úgy ítélte meg, hogy a holland esésében Viktor volt a ludas. A futam után Bánhidi Ákost is megkérdeztük, aki nem kendőzte véleményét. A hollandnak a hazai pályán ajándék továbbjutást adtak a bírák. A másik negyeddöntős futamban Liu Shaolin Sándor hamar az élre állt, s végig védte vezető pozícióját. Öccse a harmadik helyet megszerezve idővel szintén elődöntős lett.

Jászapáti Petra még a negyeddöntőben elszenvedett kisebb vállfájdalmát érezve állt rajthoz az elődöntőben. Futam negyedikként bekerült a B döntőbe.

A férfiak első elődöntőjében Liu Shaoang vezette a mezőnyt, amikor többen is elszálltak mögötte. A csonka mezőnyben Ádó a második helyen zárta a futamot. A bírók hosszasan elemezték a videót, majd úgy döntöttek, hogy a kanadai Girard lökte meg Ádot, s ezután a magyar fiú miatt estek el a mögötte haladók. Adó a fináléban folytathatta.

A másik elődöntőben Liu Shaolin Sándor a hajrában a második helyen haladt a cél felé, amikor az utolsó két körben két koreai is körülkorcsolyázta, így a negyedik hely B döntőt jelentett a számára.

Jászapáti Petra egy kínai és koreai ellenfelével szemben derekasan küzdött a B fináléban. Végül a kínait kizárták, Jászapáti a 7.helyen zárt 1000m-en.

A férfiak B döntőjében Liu Shaolin Sándor győzelme nem forgott veszélyben, így a táv 6. helyén végzett.

Az A döntőben Liu Shaoang nagyon bátran versenyzett. A hajrákör előtt még az élen állt, de végül a koreai Seo Yi Ra megelőzte. Ádó egy nappal 19. születésnapja előtt ezüstéremmel ünnepelt.  Az összetett versenyben is felkapaszkodott az ötödik helyre, így indulhatott a szuper fináléban.

Liu Shaoang a szuper döntőben rajthoz állt, de csak végig korcsolyázta a távot, fejben már a következő nagy megmérettetésen a váltók fináléján járt minden gondolata.

A női 3000m magyar váltó összeállítása nem változott a szombati elődöntőhöz képest.  Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Heidum Bernadett, Keszler Andrea a vezető kínai és holland váltó mögé állt be vigyázva arra, hogy a japánokat távol tartsák maguktól. Három körrel a vége előtt a hollandok hibáztak, s így kiestek az éremre pályázók közül. A japánok pedig leszakadtak. A kínaiakat már nem lehetett befogni, a lányok nagyszerű teljesítményt nyújtva ezüstérmet szereztek.

A férfi váltók következtek. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Burján Csaba és Knoch Viktor úgy rajtolt el, hogy számukra az aranyérem megszerzése volt a cél. A magyar négyes hol második, hol harmadik helyen haladt az elején, majd az élre állt. Már csak nyolc kör volt hátra, amikor a hollandok meglódultak, s utánuk azt egész mezőny. A befutónál a hazai gárdát már senki sem tudta befogni. A magyarok elé került az orosz és kínai váltó is. A bírók az oroszokat szabálytalannak látták, s kizárták. Így a magyar váltó megszerezte a bronzérmet.
A fiúk kissé csalódottak voltak, de nem történt semmi baj. Ez a váltó az egész évben sikert sikerre halmozott.

A magyar válogatott végül a nyolc olimpiai számban összesen 2 ezüst, 1 bronzérmet, továbbá 1 ötödik és 3 hatodik helyet szerzett.

A vb eredményei itt megtalálhatóak.

A magyar csapat, amely hatodik lett az éremtáblázaton, hétfőn reggel 9.15-kor landol a Liszt Ferenc repülőtéren.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X