moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. december 18.

A rövidpályás gyorskorcsolya olimpiai tesztversenyen világkupagyőztes a magyar férfi váltó

A Gangneung-i rövidpályás világkupa versenyen, ami egyben olimpiai tesztverseny is volt a magyar 5000m-es férfi váltó megnyerte az A döntőt, s szerezte meg a világkupa győzelmet. Liu Shaoang 1000m-en 4., a női 3000m váltó a B döntőt megnyerve 5. lett.

A 4. világkupa befejező napján Kónya Zsófiának (1000m) és Knoch Viktornak (500m) igen kevés hiányzott, hogy folytathassák a versenyzést, de mindketten csak a második helyen végeztek a reményfutamuk elődöntőjében, így lemaradtak a világkupa negyeddöntőről. További három magyar korcsolyázó Bácskai Sára Luca (500m), Sziliczei Németh Rebeka (1000m) és Varnyú Alex (1000m) sem jutott tovább a reményágról.

A női 500m negyeddöntő futamában Jászapáti Petra a 6. helyet szerezte meg.
A férfiak hasonló távján Liu Shaolin Sándor megnyerte negyeddöntős futamát, Burján Csaba viszont csak a negyedik helyet szerezte meg, így nem jutott tovább.

liu_shaoang_1000m
Az 1000m negyeddöntőben Liu Shaoang és izraeli riválisa felváltva vezetett a táv elején, majd a magyar fiú végleg az élre állt, és nem is engedte társait, hogy megelőzzék. Oláh Bence a rajt után a második helyen korcsolyázott, de hamar hátrább szorult, az élen haladók csatájába nem tudott beleszólni. Egy amerikait megelőzve a negyedik helyen ért a célba.

Az 500m elődöntőjében elsőre Liu Shaolin Sándor kiugrott. A második rajt után nagy iramban vágott neki az öt korcsolyázó a távnak. Sándor megpróbált az élre állni, de közben hibázott és kisodródott, így nem volt esélye az ötödik helynél előrébb végeznie.

Liu Shaoang az 1000m elődöntőjében tanárian oktatta ellenfeleit a helyes taktika megválasztásában. Négy körrel a vége előtt állt az élre és innen nem volt kétséges ki nyeri a futamot és jut be a szám fináléjába.

1000m_donto
Az 1000m döntőjében Liu Shaoang vezette fel a mezőnyt. Már csak 3 kör volt hátra, amikor a tapasztalt kanadai Charles Hamelin megelőzte. Csöngetéskor a kanyarban megítélésünk szerint az orosz Semen Elistratov kissé kibillentette ritmusából a második helyen haladó Liu-t, így a magyar korcsolyázó a negyedik helyre visszaesett. Innen már nem tudott a célig feljebb kapaszkodnia. A bírák mindent szabályosnak láttak, Liu Shaoang ezen a távon a negyedik helyen végzett.

valto_orom

A férfi 5000m váltók fináléjában öt nemzet, a magyar, kanadai, koreai, kínai és amerikai váltó versengett az érmekért. A rajt után egy ideig az amerikaiak vezettek, majd amikor már csak 35 kör volt hátra a hazai közönség hangos biztatása mellett a koreaiak álltak az élre. A Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású magyar váltó 27 körrel a vége előtt vette át a vezetést. Erről a helyről egy pillanatig sem tágított a négy fiú.

valto_arany2

Remek küzdelemben, a végén az előnyüket még egy kissé növelve is, nem volt vita ezen a napon a magyar négyes nyeri ezt a váltóversenyt. (a képre kattintva megnézheti a döntő történéseit)

A nap zárásaként a Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bacskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta női 3000m váltó sem akart lemaradni a férfiak teljesítményétől. Igaz ők az 5-8. helyért versenyeztek, de a B futamot megnyerve az ötödik helyen végeztek.

A sikeres magyar válogatott hétfőn (19-én) 18:40-kor érkezik meg Peking-i járattal a Liszt Ferenc repülőtér B terminálra, majd a 2A és 2B érkezési szintek közötti folyosón található SkyCourt Konferencia Központ termében lesz sajtónyilvános köszöntése a sportolóknak.

A magyarok vasárnapi eredményei:

Nők:
500m:
21. Jászapáti Petra
29. Bácskai Sára Luca
Keszler Andrea kizárva

1000m-2:
22. Kónya Zsófia
24. Sziliczei Németh Rebeka

3000m váltó:
B döntő: 1. Magyarország (Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bacskai Sára Luca, Jászapáti Petra) összesítésben 5.

Férfiak:
500m:
9.Liu Shaolin Sándor
14.Burján Csaba
22.Knoch Viktor

1000m-2:
4.Liu Shaoang
15.Oláh Bence
39.Varnyu Alex

5000m váltó:
1.Magyarország (Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang)

A részletes eredményeket itt megtekinthetik.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X