moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. január 15.

Rövidpályás gyorskorcsolya EB: Liu Shaolin Sándor aranyérmes 1000m-en, további négy ezüstérem

A szombati versenynap talán egy kicsit gyengébbre sikerült a magyar csapat számára az érmeket tekintve, de még több lehetőség volt vasárnap is versenyzőink számára, hogy érmeket gyűjtsenek. A csapat élt is a lehetőséggel Liu Shaolin Sándor 1000m-en arany-, összetettben ezüst-, Liu Shaoang és Keszler Andrea 1000m-en és a női 3000m váltó ezüstérmet szerzett.

1000m_nd_jaszapati
Vasárnap a nők 1000m második futamában Jászapáti Petra sokáig vezetett, majd az orosz Prosvirnova vette át tőle az első pozíciót. A hajrában a második helyről a francia Pierron akadályozta (a képen), így Petra hátrább csúszott a negyedik pozícióba. A bírók a franciát kizárták, de a magyarok nagy meglepetésére a második helyről kiszorult Jászapátit nem juttatták tovább. A magyar vezetők reklamáltak, s a bírók végül Jászapátinak is zöld utat adtak az elődöntő felé.

1000_nd_keszler
A negyedik futamban Keszler Andrea jó taktikát választva a második helyen szintén elődöntős lett.

1000nd_liusa

1000_nd_liuss
A férfiak 1000m negyeddöntőjében Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor is futamgyőzelemmel jutott tovább az elődöntőbe.

Knoch Viktorék futamának résztvevői hatalmas iramban kezdték a távot, így egy harmadik hely is elég lett volna Knoch számára a továbbjutásra idővel. Ő nem elégedett meg ezzel a pozícióval, s végül a második helyen harcolta ki az elődöntőben való részvétel jogát.

1000_ed_j
A női első elődöntő rajtjánál Jászapáti Petra egy kissé beragadt, csak a hatodik helyen haladt az első körökben. Később fokozatosan felzárkózott, és végül egy hajszállal maradt le az “A” döntőről.
Keszler Andrea igen harcosan kezdte a futamot, de végül csak negyedik lett. A bírók végül a futam visszanézése után a brit Gilmartint kizárták, s a magyar lányt bejuttatták az “A” döntőbe.

1000_ed_lss
A férfiak első elődöntőjében Liu Shaolin Sándor két orosszal küzdött az első helyért. A magyar fiú végig sikerrel verte vissza ellenfelei támadását, s futamgyőzelemmel jutott az “A” döntőbe. A másik futamban 3 körrel a vége előtt a holland Knegt előzte az addig vezető Liu Shaoangot. A célig nem változott a sorrend. A harmadik helyen célba érkező Knoch Viktor a “B” döntőben folytathatta.

1000_b_j
A nők “B” döntőjében Jászapáti Petra végig az élen haladva szerezte meg a futamgyőzelmet.

1000_w_f
Az “A” döntő végeredménye érdekesen alakult. Nagy iramban kezdte az öt lány a finálét. Keszler Andrea az orosz Konsztantinával harcolt a negyedik pozícióért, amikor az olasz Fontana és a holland van Kerkhof összeakadt, és elesett. Ezzel Keszler került az ezüstérmes pozícióba, ahonnan nem tágított, sőt megpróbálta utolérni az élen haladó orosz Prosvirnovát, de végül minimális különbséggel a második helyen fejezte be a finálét.

A férfiak “B” döntőjében Knoch Viktor tartogatta erejét a későbbi versenytávokra, negyedik lett.

1000m_f
Az “A” döntőben a két magyar fiú, a Liu testvérek álltak az élre. Taktikusan lezárták ellenfeleiket, így azok nem tudtak eléjük kerülni. Liu Shaolin Sándor szerezte meg az aranyérmet, öccse Liu Shaoang már a második ezüstérmének örülhetett Torinóban.

“Nem beszéltük meg előre, hogy összedolgozunk, de végül így történt. Én elöl tempót mentem, a testvérem pedig védte a pályát. Izgalmas verseny volt” – összegzett a finálé után Liu Shaolin Sándor, aki tavalyi, 500 méteren szerzett világbajnoki címe mellé most a sportág honi történetének első egyéni Eb-címét nyerte.

Keszler Andrea az összetettben három szám után a negyedik helyen állt, így jogot szerzett a 3000m szuperdöntőben való részvételre. Ott az éremszerzésre nem volt esélye, végül a távot és az összetett versenyt is a hetedik helyen fejezte be.

A férfiak szuperdöntőjében mindhárom magyar érdekelt volt. Knoch Viktor mindent megtett azért, hogy két társát segítse az összetettben a jobb helyezés megszerzésében. A két holland elesett, ekkor Knoch növelte tempóját és az 1000 és 2000m-es résztáv győzelméért járó 5-5 pontot ő gyűjtötte be. A hajrában az összetett versenyben élén álló orosz Elistratov megelőzte az addig vezető Liu Shaolin Sándort, így ő lett az összetett bajnok. Liu Shaolin Sándor a második helyével az összetettben is a dobogó második fokára állhatott fel. Liu Shaoang az ötödik, Knoch Viktor a hatodik helyen haladt át a célvonalon. Az összetettben a negyedik és hetedik helyet szerezték meg.

3000_valto
A női 3000m váltók rajtja előtt derült ki, hogy a hollandoknál a negyedik váltótag Schulting sérült, így ő csak az első köröket vállalta, s utána három társának kellett megoldania a távot. Ennek megfelelően az olaszok és a magyarok között dőlt el a verseny. A magyarok hajráembere Jászapáti Petra alig maradt el Fontanától és így a Keszler Andrea, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra alkotta négyes ezüstérmet szerzett.

3000_dobogo2

A férfiak 5000m-es döntőjében talán az olaszok tűntek a gyenge láncszemnek. Mégis ők vállalták sokáig a vezetést. 22 körrel a vége előtt Burján Csaba kicsúszott, s innen már nem volt esélye a magyar négyesnek az éremszerzésre. Knoch Viktor, Burján Csaba, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang lemaradt a dobogóról, a negyedik helyen végzett.

“Úgy gondolom, ismét nagyszerű egyéni eredményeket értünk el, hiszen megvan az első egyéni aranyunk. Torinóban nyert a női váltónk is 2009-ben, és most Sanyi is ebben a városban végzett az élen. Keszler Andrea és Liu Shaoang is megnyerte első egyéni érmét, Knoch Viktor főleg a szuperdöntőben versenyzett nagyszerűen, Jászapáti Petra pedig remekül küzdött és fontos tapasztalatokat szerzett” – értékelte az Eb-szereplést Darázs István, a válogatott szövetségi kapitánya.

A magyar válogatott 1 arany- és öt ezüstéremmel tér haza az Európa-bajnokságról.
A magyar küldöttség hétfőn 18 órakor érkezik a Liszt Ferenc repülőtér 2A termináljára.

Magyar eredmények:

Nők:

keszler_dobogo

1000m:
2.Keszler Andrea
6.Jászapáti Petra

3000m szuperdöntő:
7.Keszler Andrea

Összetett:
7.Keszler Andrea
9.Jászapáti Petra

3000_valto_dobogo
3000m váltó:
2.Magyarország (KESZLER Andrea, KÓNYA Zsófia, BÁCSKAI Sára Luca, JÁSZAPÁTI Petra)

Férfiak:

liu_testverek

1000m:
1.Liu Shaolin Sándor
2.Liu Shaoang
8.Knoch Viktor

3000m szuperdöntő:
2.Liu Shaolin Sándor
5.Liu Shaoang
6.Knoch Viktor

liu_osszetett

Összetett:
2.Liu Shaolin Sándor
4.Liu Shaoang
7.Knoch Viktor

5000m váltó:
4.Magyarország (KNOCH Viktor, BURJÁN Csaba, LIU Shaolin Sándor, LIU Shaoang)

A részletes eredményeket itt megtekinthetik.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X