moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2023. január 20.

„Nagyon büszke vagyok a lányokra!”

A magyar válogatott rendkívül sikeresen, egy ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta a péntektől-vasárnapig tartó gdanski kontinensbajnokságot. Nicholas John Gooch, a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője büszkén és elégedetten értékelte a megmérettetést.

Az ISU Short Track Európa-bajnokságot január második hétvégéjén, január 13. és 15. között Lengyelországban, Gdanskban rendezték. A háromnapos kontinensviadalon a kisebb-nagyobb bokasérüléssel bajlódó Jászapáti Petra 1000 méteren bronzérmet, a Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotta női váltó pedig ezüstérmet nyert. A női kvartett az olimpiai címvédő Hollandia mögött, Olaszországot megelőzve lett második. És természetesen ne feledkezzünk meg a női váltó ötödik tagjáról, a mindössze 18 esztendős Somodi Majáról sem, aki az első felnőtt Európa-bajnokságán mutatkozott be Lengyelországban. Az ifjú tehetség bár szombaton kisebb sérülést szenvedett – és a délutánt-estét kórházban töltötte –, végig nagyon szépen és nagyon bátran versenyzett!

„Úgy gondolom, hogy a női csapat nagyon jól szerepelt az Európa-bajnokságon, különösen úgy, hogy betegségek és sérülések miatt nem a legideálisabban sikerült a felkészülésünk. Petra pedig a kazahsztáni Világkupa utolsó, negyedik fordulója során sérült meg, a bokája miatt az ő felkészülése is nehezített pálya volt, az sem úgy alakult, ahogyan szerettük volna. Mindezek ellenére mégis nagyon jól korcsolyázott, fejben végig nagyon erős tudott maradni és az első perctől az utolsóig követte azt a taktikát, melyet a kontinensbajnokság előtt elterveztünk. Sajnos a női 500 méter elődöntőjében egy másik versenyző miatt „ráesett” a sérült bokájára, ami egyrészt súlyosbította a helyzetét, másfelől elesett annak a lehetőségétől, hogy a táv fináléjában éremért küzdhessen. Ő azonban nem adta fel, és 1000 méteren bronzérmet szerzett, a női váltóval pedig ezüstérmet nyert” – kezdte a háromnapos gdanski kontinensviadal értékelését Nicholas John Gooch, a magyar női rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzője.

„A hölgyek nagyon erős teljesítményt nyújtottak a döntőben, és sikerült szinte végig nyomást gyakorolniuk az olimpiai bajnok holland csapatra. Nagyon büszke vagyok a lányokra, és arra, hogy csapatként tudtak együtt dolgozni, hogy ilyen nagyszerűen szerepeltek a női váltó fináléjában” – fogalmazott büszkén a hölgyek edzője, aki a csapat legifjabb reménységére, Somodi Majára is kitért.

„Az első felnőtt Európa-bajnokságán bemutatkozó Maja a női 1500 méter elődöntőjében elesett, és megsérült. Ő azonban a fájdalmai ellenére végig küzdött és bejutott az 1000 méteres táv B-döntőjébe, vagyis a kisdöntőbe, ahol összesítésben 8. lett. Nagyon értékes és hasznos tapasztalatokat szerzett, melyet reméljük, hogy a hamarosan kezdődő junior világbajnokságon már kamatoztatni is tud” – összegzett Nicholas Gooch.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott két éremmel – egy ezüstéremmel és egy bronzéremmel zárta a lengyelországi Európa-bajnokságot és a kontinensviadal éremtáblázatán az előkelő negyedik helyen végzett.

Februárban a Világkupa-sorozat utolsó két, európai fordulója vár a mieinkre (február 3. és 5. között Drezdában, február 10-12-ig pedig Dordrechtben találkozik a mezőny), majd a 2022/23-as szezont a márciusi, szöuli világbajnokság zárja (március 10-12.).

Bánhidi Ákos értékelése a gdanski kontinensviadalról ide kattintva olvasható. 

EREDMÉNYEK

ISU Short Track Európa-bajnokság

Lengyelország – Gdansk, 2023. január 13-15.

Női 500m

Jászapáti Petra 10., Bácskai Sára Luca 16., Kónya Zsófia 22.

Női 1000m

Jászapáti Petra 3., Somodi Maja 8., Kónya Zsófia 15.

Női 1500m

Jászapáti Petra 4., Somodi Maja 15., Sziliczei-Német Rebeka 18.

Férfi 500m

Nógrádi Bence 6., Tiborcz Dániel 22., Talabos Attila 43.

Férfi 1000m

Tiborcz Dániel 8., Nógrádi Bence 13., Varnyú Alex 14.

Férfi 1500m

Bontovics Balázs 11., Varnyú Alex 16.,

Női váltó

Team Hungary 2. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka)

Férfi váltó

Team Hungary 6. (Bontovics Balázs, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel, Varnyú Alex)

Vegyes váltó

Team Hungary 5. (Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Tiborcz Dániel)

A gdanski Európa-bajnokság eredményei itt érhetők el: https://shorttrack.sportresult.com/?evt=11213100000102&fbclid=IwAR3aWch6i2pFAA75viaUyA5jq-AIsu_SWi-AON7i06gXQs6_O7TnSUAL9BE

HUNSKATE media

Képek: MTI/Illyés Tibor

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X