moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 1.

Még feljebb!

Ezüst után arany: a szombati ezer méteren szerzett ezüstérme után Liu Shaoang vasárnap ötszáz méteren győzött a nagojai világkupaversenyen.

Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Jászapáti Petra – és most már Liu Shaoang is.

Mi a közös bennük?

Vasárnaptól az, hogy mind a négyen elmondhatják magukról, hogy világkupa-győztesek 500 méteren.

A fiatalabbik Liu fivér a nagojai vk-viadalon egész nap ellentmondást nem tűrően futott ötszázon, a fináléban pedig rajt-cél győzelmet aratott.

Nyugodt voltam a verseny folyamán végig, és képes voltam higgadt is maradni. Emellett jó formában éreztem magam. Van bennem hiányérzet a hétvége kapcsán, mégpedig a vegyes váltó, és az ezer méteren szerzett ezüstérem miatt is. De a győzelemnek persze nagyon örülök, ez talán látszott a célba érkezésemkor is. Az ökölbe szorított kezem, az arcom, az üvöltésem, vagyis az, ahogyan örültem az első helynek, szólt mindennek és mindenkinek: annak, hogy korábban még sohasem nyertem vk-viadalon ötszáz méteren, a több jogtalan kizárásnak, a nagyon furcsa bírói döntéseknek, de leginkább a magyar csapatnak, a társaimnak akartam jelezni, hogy még így, nehezített körülmények között is képesek vagyunk megcsinálni!”

Liu Shaolin Sándort a sprinttáv elődöntőjében kizárták – ehhez tegyük hozzá persze, hogy a rajt utáni első kanyarban az orosz Pavel Szitnyikov elképesztően „ugrott rá” Shaolinra, aki viszont nem ment bele ebbe a harcba, így hátrébb került. Más kérdés, hogy fel nem adta, és egy későbbi test-test elleni küzdelem miatt őt találták vétkesnek a bírók…

Vasárnap volt még egy magyar finalista: Lockett Deanna remekül oldotta meg az 1500 méteres elődöntőt, hátulról indítva a hajráját sorra előzte meg ellenfeleit kívülről, így jutott be a döntőbe, ahol a hatodik helyen végzett.

Nagyon örülök a lányok teljesítményének. Igen, mindegyikükének. Deanna hatodik helyéből akár érem is lehetett volna, kicsivel több rutinnal és szerencsével odaérhetett volna a dobogóra. Nagyon örülök annak, hogy Bácskai Sára Luca jól futott mindhárom napon, Jászapáti Petra negyedik helye ezerötszázon szintén nagyszerű teljesítmény. De több olyan momentum, megmozdulás, futás is akadt a lányok részéről, amelyeknek egyaránt örülhetünk – mondta Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Liu Shaoang kimagaslóan teljesített Nagojában, még úgy is, hogy folyamatosan fájt a háta. Rajta kívül a fiúk talán kicsit halványabbak voltak ezúttal, de nem szabad elfelejteni, hogy egymást követik a versenyek, ebben a sorozatban nem lehet mindig, mindenki csúcsformában. Van néhány napunk arra, hogy rendezzük a sorainkat a sanghaji világkupa-viadalra. Ott új fejezet kezdődik.”

Már a tekintetben biztosan, hogy új verseny lesz a sanghaji, ám remélhetőleg a káprázatos sorozat Sanghajban is folytatódik – a nagojai volt sorozatban a 25. vk-viadal, amelyen érmet szerzett a magyar short track csapat.

Ha nincs oka annak, hogy megszakadjon egy sorozat, az nem is fog megszakadni, én pedig nem látok rá okot, hogy ez a fantasztikus sorozat megszakadjon” – jelentette ki Liu Shaoang.

A világkupa-sorozat pénteken Sanghajban folytatódik.

Eredmények: https://shorttrack.sportresult.com/?evt=11213100000069

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X