moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. szeptember 24.

Le a kalappal!

Remekül szerepeltek fiataljaink hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban megrendezett Pannónia Openen, Szabó Krisztián a juniorkeret vezetőedzője elégedetten értékelte a versenyen látott teljesítményeket.

Szép eredményekkel indították junior rövidpályás gyorskorcsolyázóink az idényt: a Gyakorló Jégcsarnokban hétvégén megrendezett nemzetközi Pannónia Open elnevezésű viadalon fiataljaink többször is dobogóra állhattak.

Pazar szervezés, a junior A és B kategóriában erős mezőny, kiváló körülmények – valahogy így lehetne röviden összefoglalni a versenyt, s ezt nemcsak mi, magyarok mondjuk, hanem a viadal külföldi résztvevői is csak pozitív jelzőkkel illették az eseményt.

A C és D kategóriás juniorok számára a Pannónia Open nem kvalifikációs verseny volt (a Challenge Series Danubia-sorozat állomásain az Európa-kupán való indulási jogot lehet megszerezni), így ebben a kategóriában nem beszélhetünk teljes mezőnyről, vagyis az eredmények, melyek kétségkívül szépek, nem feltétlenül mérvadóak.

Az A és B kategóriás juniorok között viszont már nagy harc folyt a kvalifikációs pontokért, és a magyar short trackesek remekül helyt is álltak a jégen: több egyéni csúcs született a hétvégén, emellett taktikailag és technikailag is egyértelműen látható és tapasztalható a fejlődés ebben a kategóriában.

„Persze, volt néhány mozzanat, amely nem bizonyult túl sikeresnek, ám ebben a sportágban az ilyenek előfordulnak. Összességében eredményes versenyt zártunk, akikkel szemben elvárás volt, hogy az összetettben a legjobb nyolc között végezzennek, azok ott is végeztek – nyilatkozta Szabó Krisztián, a junior short trackesek vezetőedzője. – Az egyébként még C kategóriás Somodi Maja a B-ben végzett a harmadik helyen az összetett versenyben úgy, hogy ezerötszáz méteren győzni tudott. Albert Viktória is sokat javult, az ötszázon mutatott teljesítménye tetszett.”

A B kategóriás fiúk között Nógrádi Bence vihette haza az összetett serleget, és csak azért nem tudott minden távon győzni, mert az ötszázas előfutamok során elesett…

Amit pedig Jászapáti Péter produkált a hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban, az előtt le a kalappal! A szegedi fiú tavaly októberben szenvedett kettős lábszárcsonttörést, a Pannónia Open volt a felépülése utáni első versenye, és mindhárom távon, valamint az összetettben is a harmadik helyen végzett. Soha rosszabbat!

„Ebben a korosztályban elvárás az Európa-kupára való kijutás, ott pedig vélhetően éremesélyeink lesznek – jelentette ki Szabó Krisztián. – Nógrádi Bence remekül futott, Jászapáti Petitől nem vártuk még ezt a jó eredményt, minket is meglepett a teljesítményével. És sokat fejlődött Zhang Dominik is, hiszen például ötszáz méteren az egyéni csúcsát majdnem egy másodperccel megjavította.”

És akkor a „legidősebbek”, az A-kategóriásuk: esetükben szerencsére hosszan sorolhatjuk a jobbnál jobb eredményeket.

„Varga Regina szépen szerepelt, ötszázon nyert, összetettben a harmadik lett. Külön kiemelném, hogy míg korábban tisztes távolból követte a korosztálya legjobbjait, mostanra már képes felvenni velük a tempót – mondta Szabó Krisztián. – A fiúknál Szász Attila kétszer állhatott dobogóra, összetettben a negyedik lett, míg Szigeti Ádám nyakába is érem került ezer méteren. Ebben a korosztályban a két legjobbunk, Talabos Attila és Bontovics Balázs nem indult hétvégén a Gyakorló Jégcsarnokban, hiszen a felnőtt olimpiai kerettel készülnek, rájuk fontos megméretés vár szombaton és vasárnap az országos bajnokságon. Ám a sorozat következő két versenyén indulniuk kell, hogy kijussanak az Európa-kupára. Ugyan ez igaz a kora alapján még csak junior B kategórába tartozó Somogyi Barbára is.”

A Vajda Balázs, Szigeti Ádám, Szász Attila, Nógrádi Bence összetételű fiúváltó „kirázott” magából egy 4:07-es időt, ami egészen kiváló, pláne a szezon elején – jutalmuk egy aranyérem volt.

A juniorkorosztályban elsőként rendeztek olyan versenyt, ahol összemérték tudásukat a két fiút és két lányt a soraiban tudó vegyes váltók, és itt is magyar siker született: a Varga Regina, Somodi Maja, Jászapáti Péter, Szigeti Ádám összetételű kvartett győzött.

Junior short trackeseink következő versenye október 18. és 20. között lesz Bormióban (Alta Valtellina), ott az eredmények mellett különös jelentősége lesz annak is, hogy januárban az olasz város ad majd otthont a korosztályos világbajnokságnak.

A verseny itt visszanézhető:
1. nap
2. nap
3. nap

Fotógaléria

HUNSKATE Média / Kovács Erika – Fotó: Lehotzky István

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X