moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. szeptember 26.

Csak megszállottan!

Új sorozatot indítunk, amelyben a korcsolyasport bázisait mutatjuk be – elsőként a jászberényi short trackeseké a porond.

Ha short track, akkor Jászberény. A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás egyik fellegvára Jászberény – a kezdetektől fogva. De hogyan is kezdődött ez a (siker)történet?

„A JSE 1990-ben alakult, és leginkább a görkorcsolyázás miatt, csak négy-öt évvel később kezdtünk el foglalkozni a rövidpályás gyorskorcsolyával – elevenítette fel a múltat Belovai József, a klub meghatározó alakja, akinek edzői munkásságát nemrégiben életműdíjjal ismerte el a Magyar Edzők Kuratóriuma. – A Magyar Görkorcsolya Szövetség is 1990-ben alakult meg, az alapításában nekem is jutott szerep. Azért is kezdtünk el a görkorcsolyával foglalkozni, mert a jégpályák akkoriban még nyitottak voltak, így novembertől februárig üzemeltek, ám szerettünk volna a gyerekekkel foglalkozni tavasztól őszig is.”

Először a jeges diákolimpiákon jelentek meg a jászberényi görkorcsolyázók, majd Budapesten „megkezdődött a mozgolódás” – utóbbi kijelentést Belovai József természetesen arra értette, hogy bár még legtöbben azt sem tudták, mi is az a short track, A honi short track meghonosítójának, Martos Györgynek és Csizmadia Ferencnek köszönhetően a fővárosban már elkezdődött a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás hőskorszaka.

„A gyöngyvásznas korcsolyáknak vágtuk le a talpát és rögzítettük arra kezdetleges módszerekkel az oroszoktól vásárolt használt pengéket. Aztán később persze érkeztek az igazi cipők is Hollandiából, de ezt nem engedhette meg mindenki magának” – mesélte Belovai József.

Mostanra persze nagyot fordult a világ e tekintetben, és Jászberény minden tekintetben állja a sarat: a városban több, mint tíz éve működő, az országban egyedül a téli sportágakra fókuszáló sportiskola az előző évben Magyarország 74 sportiskolája között a hetedik helyet foglalta el a rangsorban.

„Régen sem voltunk kevesen, most is több mint harminc gyerekkel foglalkozunk – folytatta Belovai József. – A sportiskolából is érkeznek hozzánk, valamint a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség általános korcsolyázó programjának is köszönhetünk több gyereket. De előfordul, hogy telefonon keresnek meg minket, és hozzák hozzánk a gyermekeket – szájhagyomány útján is terjed, hogy itt, nálunk milyen jó!”

Az érdeklődő gyerekek egy hónapon keresztül kipróbálhatják, milyen is a jégen – ez azt jelenti, hogy ebben az egy hónapban térítésmentesen járhatnak az edzésekre, ha jól érzik magukat a klubban, ha megtetszett nekik a sportág, akkor a JSE le is igazolja őket, és csak innentől kell tagdíjat fizetni.

„Hogy mit lehet szeretni nálunk a gyorskorcsolyában? Nagyon jó a közösség itt, Jászberényben. Túl sok pénzünk ugyan nincsen, ám annál értékesebb, amit alkotunk – fogalmazott a vezetőedző. –Emellett aki csak kicsit is szereti a sebességet, az élvezi a short tracket is.”

Az egyesületnél jelenleg a 17 évesek jelentik a legidősebbeket, a legkisebbek pedig mindössze ötévesek – természetesen a pályán több edző foglalkozik a sportolókkal, így a munka differenciáltan folyik.

A hőskorszak két téli olimpikonja, Nagy Mariann és Farkas Éva után jött három, a magyar short tracket meghatározó versenyző, Huszár Erika, Darázs Péter és Rózsa, ám jelenleg is van olyan sportoló, aki jászberényiként tagja az olimpiai keretnek, ő pedig Somogyi Barbara, illetve az előző szezonig Sziliczei-Német Rebeka is JSE-snek mondhatta magát (ő idén igazolt az FTC-be).

„Utánpótlásbázis vagyunk, nincs olyan támogatónk, hogy lehetővé váljék a nagyobbak megtartása, ráadásul a városban csak egy főiskola van, Budapest e tekintetben jóval nagyobb lehetőségeket kínál a sportolóink számára – mondta Belovai József. – De jelenleg is vannak utánpótlás-válogatottjaink Zsigó Máté, Szőcs Nikoletta, Major Dominik, Schönborn Melinda személyében. A klubnál hat edző dolgozik, de jó szakembert találni is legalább olyan nehéz, mint jó short trackest nevelni. Így a fiatal szakemberek tanítását is kicsit a magunkénak érezzük.”

A hat képesített edző közül jelenleg négy dolgozik az egyesületnél: Cakó Dávid, Győriné Nagy Mariann, Cseh Liliána és persze Belovai József.

Az egyesület élén nemrégiben történt változás kapcsán, vagyis, hogy Magócs János lett a JSE elnöke, Belovai József csak annyit jegyzet meg: „Bízom benne, hogy a klub támogatása növekedni fog. Az idényre tizenkét versenyt tervezünk, de a költségvetésünk meglehetősen szűkös. Eredményesek vagyunk az utánpótlás-korosztályban, versenyeket is rendezünk, vagyis kivesszük a részünket mindenből. Sikereinkhez a szülők áldozatos munkája is segítsége is hozzájárul. Szeretjük, amit csinálunk, de mindezt csak megszállottként lehet művelni. Magam részéről ehhez még hozzátenném, hogy az én munkámat az erős és biztos családi háttér is segíti.”

S hogy jó munkát végeznek Jászberényben, azt az eredmények is mutatják, hiszen a klub az Alpok-Adria Kupán csapatban megszerezte az első helyet, Szőcs Nikoletta a korosztályos Európa-bajnokságon összetettben győzött, Major Dominik pedig egy távon harmadik lett, míg Somogyi Barbara tagja volt a januári, dordrechti felnőtt Eb-n bronzérmes női váltónak.Klub neve: Jászberényi Sportegyesület

Alapítás éve: 1990

Versenyengedéllyel rendelkező sportolók száma: 26

Címe: 5100 Jászberény, Sportpálya utca 9.

Telefonszám: +36 20 568 6634

Email: jbise@invitel.hu


Az egyesület meghatározó alakjai

HUSZÁR ERIKA

Olimpiai negyedik (1500 méter, 2006), olimpiai ötödik (váltó, 2010), olimpiai hatodik (1500 méter, 2010) rövidpályás gyorskorcsolyázó, aki tagja volt a Magyarország első Európa-bajnoki aranyérmét megszerző váltónak (2009). Emellett többször állhatott fel a dobogóra az Európa-bajnokságokon egyéni számokban is.

DARÁZS PÉTER

A magyar férfiváltó tagjaként Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet szerzett pályafutása során (2007, 2009). Ott volt a torinói és a vancouveri olimpián is.

DARÁZS RÓZSA

Olimpiai ötödik (váltó, 2010), olimpiai hatodik (váltó, 2014) rövidpályás gyorskorcsolyázó. Tagja volt a Magyarország első Európa-bajnoki aranyérmét megszerző váltónak (2009).


HUNSKATE Média / Kovács Erika – Főkép: Gémesi Balázs 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X