moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. március 14.

Jelzők nélkül: Short Track Világbajnokság

Március 15. és 17. között a hollandiai Rotterdamban rendezik az év legfontosabb rövidpályás gyorskorcsolya versenyét az ISU Short Track Világbajnokságot.

A magyar színeket 10 versenyző képviseli: Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka, Bontovics Balázs, Csizmadia Márk, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence és Tiborcz Dániel.

Világbajnokság. Az olimpia nélkül ez az év a legfontosabb versenye, erre készül mindenki a legnagyobb erőkkel. Természetesen ilyenkor rajta van már mindenkin az év teljes tapasztalata, hajtása és az év teljes fáradtsága is.” – kezdte felvezetőjét Bánhidi Ákos, a gyorskorcsolya ágazat sportigazgatója.

Ezt most főként úgy értem, hogy akinek valamije fáj, az ilyenkor már meglehetősen fáj többnyire. és igyekeztünk mi is az összes tapasztalatot begyűjteni, felhasználni, és amennyire lehet, felkészülni erre a vb-re.”

„Nem csak udvariasságból kezdem a hölgyekkel, hanem úgy gondolom, hogy az esélyesség, az eredményesség talán inkább tőlük várható. Nagyon nagy öröm, hogy Jászapáti Petra csatlakozni tudott ehhez a versenyhez. Váltóban számítunk az indulására. Neki ez az idényzáró vb az első versenye. Ezt az összes ide gondolható aspektussal kell érteni. Nagyon fontosnak tartom viszont, hogy itt tud lenni, hogy úgy futhat majd neki a következő év felkészülési időszakának, hogy ennek versenynek a vibrációja kíséri, hogy itt volt a világbajnokságon és körülvette az a közeg, amit a hollandok egyébként is nagyon-nagyon komolyan vettek. Elképesztő körülményeket hoztak létre, pár nap alatt elfogyott az összes jegy, 10 ezer ember lesz a csarnokban. Az egésznek csináltak egy olyan körítést, ami hasonlatos már szinte egy NHL jégkorong mérkőzéshez. Az, hogy Petra itt van, ez a hölgyeknek nagyon fontos pszichológiai segítség is.”

„Somodi Maja szintén a csapattal van, aki a junior világbajnokságról két aranyéremmel tért haza, ez remélhetőleg nagyon jót tett önbizalmának. Sziliczei-Német Rebeka és Konya Zsófia is velünk van, akik meglehetősen jó eredményeket tudtak prezentálni világkupákon és az Európa-bajnokságon. Bácskai Sára Luca az ötödik, akiről még nem tettem említést, Ő majd 500 méteren indul, valamint az összes váltóversenyben, ott ismerjük a kiváló képességeit, úgyhogy szerintem harcra készen állnak. Itt van köztük a Petra, aki mindig nyugalmat és egységet adott ennek a csapatnak, úgy gondolom, hogy ez nagyon jó.”

„A férfiaknál némi problémák előkeveredtek. A Csizmadia Márk rögtön az ideérkezésünk után kapott egy ételmérgezést, amiből mára már épkézláb korcsolyázással tudott előállni, de hát természetesen nem hiányzott. Illetve Tiborcz Dánielnek vannak komoly fájdalommal reméljük, hogy hogy tudnak vele az orvosok előre lépni annyit, hogy holnap ezzel ne legyen gond.”

„A többiek esetében elmondható, hogy rajtra készen állnak Bontovics Balázs, Jászapáti Peti, Nógrádi Bence és az imént említett két úriember, akik problémával küszködtek.„

Szeretnénk megfelelően helytállni. Úgy gondolom, hogy ebben az idényben mindent megtettünk érte, hogy megmutassuk, hogy létezik a magyar short track. Nagyon büszke vagyok rá, hogy különböző világeseményekről ebben a szezonban hat érmet hozott el a felnőtt és junior válogatott. Ez mindenképpen motiváció, hiszen ezek nagyon komoly világversenyek voltak, ez mindenképpen mutatja, hogy prosperálunk. Ez most a legfontosabb a szurkolók és azok számára, akik e mögött a sportág mögött állnak. Igyekszünk mindent megtenni ezen a világbajnokságon is. Nem feltétlen gondolom, hogy mindenképpen esélyesei vagyunk egy éremszerzésnek, de mindent meg fogunk azért tenni, hogy ennek a közelébe kerüljünk és esetlegesen A-döntőben tudjon szerepelni valamely versenyzőnk. Ez nagyon nehéz lesz azért egy világbajnokságon, de azt gondolom, hogy becsülettel elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy erre felkészüljünk. Én akkor leszek elégedett, ha azt látom a jégen is, hogy ennek az érdekében mindenki kihozza magából a maximumot.” – zárta motiváltan Bánhidi Ákos.

A magyar indulók egyéni távonként:

Női 

1500m

Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka

1000m 

Kónya Zsófia, Somodi Maja

500m

Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia

Férfi

1500m

Bontovics Balázs, Jászapáti Péter

1000m

Bontovics Balázs, Jászapáti Péter

500m 

Nógrádi Bence, Tiborcz Dániel

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X