moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2016. február 6.

Jászapáti Petra harmadik a dresdai világkupán 1000m-en, a női váltó döntős

2016_02_06_Jaszapati_Petra_DrezdaEurópában folytatódik a rövidpályások világkupa sorozata. Dresdában szombaton 1000m-en Jászapáti Petra megszerezte élete első egyéni világkupa érmét.Ezen a távon a harmadik helyet szerezte meg.

Darázs István az ágazati igazgatói még szombat hajnali 3-kor í következő üzenetet küldte versenyzőink pénteki szerepléséről:

“Sziasztok! A mai nap egy kicsit hosszúra sikerült. Most lett vége. Természetesen nem a versenynek, hanem a verseny utáni szükséges teendőknek, amivel a holnapi napot előkészítjük.

A délelőtti reményfutamokba következő versenyzőink kerültek: Berni, Oláh Bence, Bácskai Sára Luca, Sziklási Andris és Keszler Andrea. Ez azt jelenti, hogy a mai nap folyamán nekik a holnapi távra nem sikerült elsőre bejutni 1000m-en a negyeddöntőbe. illetve 1500-on az elődöntőbe.

Máról holnapra a lányok közül Jászapáti Petra jutott tovább. Nagyszerűen versenyzett, amit elmondhatunk Bácskai Sáráról is, aki a táv kétharmadáig remekül álta a sarat, utána azonban már kijöttek az elmúlt hét kemény munkájának és a múlt hétvégi ifjúsági világbajnokságnak a nyomai. Ugyanígy nagyszerűen versenyzett Heidum Berni is, akinek, a korábbi gyengélkedésből felépülve, sikerült a két 1500-as futam alkalmával egyszer 2:24-et, egyszer pedig 2:22-t futnia. Kezd jó állapotba kerülni, s ami legfontosabb, hogy nagy kedvvel versenyzett.

Sziliczei Rebeka is elsőre bejutott 1000m-en a negyeddöntőbe. Legfiatalabb hölgy versenyzőnknek így szurkolhatunk délután. Hajrá, Rebi!

A fiúknál Viktort kizárták az 1500-on, 500-on meg a második futamban, sajnos, egy szerencsétlen kínai előzés következtében a földre került, a vezetőbíró kizárta ugyan a kínai versenyzőt, de Viktort sem juttatta tovább. Vasárnap délelőtt újra próbálkozhat.

A Liu testvérek mindketten jól szerepeltek az egyéniben és mindketten továbbjutottak! Sziklási Andris holnap a reményfutamban bizonyíthatja képességeit.

A váltók érdekesen alakultak. 20 férfi csapatot neveztek és 17 nőit, ami túlszárnyalta a szervezők és az előkészítőék minden reményét. Ennek köszönhetően a program jóval hosszabb lett, mint ahogy tervezték. A selejtezőket mind a két váltónk remekül megoldotta, és bejutottak a következő fordulóba, ahol fiúknak már olyan csapatok jutottak, mint Japán, Kanada és Oroszország. A verseny fej-fej mellett haladt, de sajnos, a befutónál mi kerültünk a harmadik helyre. Ez még nem lett volna baj, de miután nagyon nagy taktikai versenynek indult, az egész futamban nem volt iram, így a harmadik hely ideje kevésnek bizonyult az elődöntőbe jutáshoz, az elődöntőbe kerüléshez.

A lányok nagyszerűen versenyeztek mind a két fordulóban. A másodikban ők jól futották a harmadik időt, így azzal kvalifikáltak a holnapi elődöntőbe. Minthogy az előzetes beharangozóban utaltam rá, az elmúlt napok kemény készülődésének nyomai meglátszottak a csapaton. Ahogy korábban is mondtam, ez a verseny elsősorban a világbajnokságra való felkészülést szolgálta/szolgálja, még azzal is, hogy most lényegesen nagyobb teherrel, fáradtsággal jöttek ide versenyzőink, mégis voltak nagyon szép egyéni megvillanások. Látszott az egész mezőnyben, hogy valamennyi csapat tartalékolt. Vagy tartalékosan érkezett, vagy pedig fáradtan. Mindez jele annak, hogy a világbajnokságra készülnek legfőképp az indulók. Érdekesség, hogy Arianna Fontana újra itt volt az olasz csapat színeiben, igaz nem sikerült jól a bemutatkozása, ugyanis 500 m-en kétszer is hibásan indított, ezzel természetesen kizárták. Agne Serekaite fiatal litván sportoló – ugyan nem korcsolyával a lábán -, de szintén megjelent, ami azt jelenti, hogy vissza fog térni. Ebben az évben még nem láttuk versenyezni…

Jó éjszakát kívánok Mindenkinek!”
Szombaton Jászapáti Petra ragyogó 1000m-es teljesítménye mellett a következő eredmények születtek:

1000m-en Sziliczei-Németh Rebeka 17., Keszler Andrea 29, 1500m-en Bácskai Sára Luca 20, Heidum Bernadett 36.
500m-en Keszler Andrea bejutott a vasárnapi nyolcaddöntőbe. Bácskai és Jászapáti a reményágon folytatja.
A második 1500m-es versenyen Heidum Bernadett nyolcaddöntős, Sziliczei-Németh Rebeka reményágon folytatja.
A 3000m váltó Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra összeállításban bejutott az A döntőbe. Ott vasárnap a japán, az orosz és az olasz váltó lesznek az ellenfelek.

A férfiaknál 1000m-en Liu Shaoang 5., Oláh Bence 35., Burján Csaba 55.
1500m-en Liu Shaolin Sándor 6., Sziklási András 30., Knoch Viktor kizárták.
500m-en Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang bejutott a vasárnapi nyolcaddöntőbe. Knoch Viktor ugyanezen a távon a reményágon folytathatja.
A második 1500m-es távon Burján Csaba nyolcaddöntős, Oláh Bence, Sziklási András a reményágon folytatja.
Az 5000m-es váltó miután Burján, Knoch, Liu Shaoang, Oláh összeállításban első lett az előfutamban. Ezután a nyolcaddöntőben Burján, Knoch, Liu, Liu összeállításban futamában a kanadai és orosz váltó mögött a harmadik lett, így lemaradt a folytatásról, a 9. helyen fejezte be a viadalt.

Itthon a gyakorló Jégcsarnokban a juniorok versengtek az országos bajnoki címért.

Az eredmények itt megtekinthetőek.

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X