moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. március 7.

Éremeső a vb-n!

Liu Shaoang összetett világbajnoki címet szerzett Dordrechtben, Liu Shaolin ezüstérmes lett – 1000 méteren cseréltek: Shaolin nyert, Shaoang végzett a második helyen. A férfiváltó a dobogó második fokára állhatott.

Megint sporttörténelmet írtak!
És többször is!
Olyan már volt, hogy két magyar együtt állt a világbajnoki dobogón – emlékezhetünk, hogy a 2016-os szöuli vb-n Liu Shaolin Sándor az első, Liu Shaoang a harmadik helyen végzett, de olyan még nem, hogy két magyar végezzen az élen.
Vasárnapig.

A férfi 1000 méteres döntőben a Liu fivérek megint megmutatták, mit is tudnak, nehéz szavakat találni arra a remek versenyzésre, amit bemutattak a fináléban – legyen elég annyi, hogy az ellenfeleknek esélyük sem volt az előzésre.

Az arany és az ezüst azt eredményezte, hogy Liu Shaoang az összetett verseny első, Liu Shaolin pedig a második helyére lépett elő, vagyis jöhetett a nagy számolgatás a 3000 méteres szuperdöntő előtt: ebben a fináléban érmeket nem osztanak, pontokat viszont igen, és még részpontokat is, úgyhogy figyelni kellett mindenre és mindenkire.

Ez hozta magával azt, hogy a végére összekuszálódott a mezőny – volt, aki két kör előnyt szerzett, más egyet, és volt a boly, a finálé végére pedig jött a siker, ráadásul dupla magyar siker, csak kicsit másként, ahogyan azt előzetesen elképzelték a mieink.

Liu Shaolin a végére olyannyira összekavarodott, hogy elengedte a holland Itzak de Laatot, ha ezt nem teszi, övé az egyéni összetett világbajnoki cím.
Így „csak” az ezüstöt szerezte meg, ám a siker a családban maradt, hiszen Liu Shaoang nyerte a dordrechti világbajnokság egyéni összetett versenyét.
Kell-e mondani, hogy még ilyen sem volt a rövid pályás gyorskorcsolyázás történetében?

A nap végén a férfiváltó, amely ezúttal a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Burján Csaba összetételben futott, odaért a dobogó második fokára: egy olyan kaotikus futamban, amelyben előbb az olaszok, majd a mieink hibáztak, a futam után pedig az oroszokat kizárták.

A női staféta (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Sziliczei-Német Rebeka) a B-döntőben a második lett, ez összesítésben a hatodik helyet jelenti.
A magyar csapat három arany-, és három ezüstéremmel zárta a dordrechti világbajnokságot.

Eredmények

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X