moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. január 21.

Egy ezüst és két bronzérem a short track EB-n Drezdában

A budapesti Műkorcsolya és Jégtánc EB-vel egy időben rendezték meg Drezdában a Rövidpályás Gyorskorcsolya Európa-bajnokságot.

A magyar Rövidpályás Gyorskorcsolya válogatott kiemelkedően jól szerepelt Németországban, hiszen egyéniben egy ezüst és egy bronzérmet, míg váltóban egy bronzérmet sikerült szerezniük. A dobogós helyezéseket a női válogatott tagjai érték el.

Az EB jobban nem is kezdődhetett volna pénteken, az első napon. Heidum Bernadett ezüst-, Kónya Zsófia pedig bronzérmet nyert 1500 méteren. A hat korcsolyázót felvonultató döntőben a holland Jorien Ter Mors győzött. Heidum és Kónya többek között a tavaly összetettben Eb-győztes olasz Arianna Fontanát is maga mögé utasította. Keszler Andrea, a női 1500 harmadik magyar indulója a selejtezőben búcsúzott, és a 34. helyen végzett.

A férfiaknál magyar részről Liu Shaolin Sándor és Knoch Viktor volt érdekelt 1500 méteren. Ők az elődöntőig jutottak, s előbbi végül 11., utóbbi pedig 18. lett a 44 fős mezőnyben.

Szombaton rendezték az 500 méter egyéni küzdelmeit. A nőknél egyformán a negyeddöntőben esett ki Keszler Andrea, illetve a pénteki 1500 méter ezüst- és bronzérmese, azaz Heidum Bernadett és Kónya Zsófia. A végső sorrendet tekintve Kónya 12., Keszler 14., Heidum 16. lett. A férfiaknál Liu Shaolin Sándor már az előselejtezőben búcsúzott, ugyanis szabálytalanság miatt kizárták, míg Knoch Viktor a negyeddöntőben kiesve a 12. helyen végzett. A legrövidebb távon a férfiaknál az orosz Victor An, a nőknél pedig az olasz Arianna Fontana győzött.

A váltók versenyéből a női csaptunk bejutott a vasárnapi döntőbe. A férfi váltónak ugyanez nem sikerült, az oroszok és az olaszok mögött harmadikak lettek az elődöntőben, így összesítésben ötödikként zártak.

A zárónapon, vasárnap ismételten kitettek magukért a magyar lányok! A Lajtos Szandra, Keszler Andrea, Heidum Bernadett, Kónya Zsófia összeállítású négyes a hollandok és a britek mögött harmadikként végzett a fináléban.  Hollandia viszonylag fölényesen győzött, míg az ezüstéremért vívott harcban a magyarok szoros küzdelemben maradtak alul a Nagy-Britannia csapatával szemben. A mieink mögött végzett az orosz és az olasz kvartettet. A döntőben öt csapat szerepelt, mivel a bírók az olaszokat is továbbjutatták.
2014_01_21_ST_EB_Drezda_noivalto_bronz
Vasárnap egyéniben is születtek kiváló magyar eredmények, ugyanis Heidum 1000 és 3000 méteren is negyedik lett. A pénteken 1500-on ezüstérmes Heidum az 1000 méter ötfős fináléjában szoros küzdelemben szorult a brit Elise Christie, a holland Jorien Ter Mors és az orosz Tatyjana Borodulina mögé.
A másik két magyar induló közül az 1500-on bronzérmes Kónya Zsófia az elődöntőben, míg Keszler Andrea már a selejtezőben búcsúzott. Előbbi a 9., utóbbi a 17. helyen zárt a 35 fős mezőnyben.
Heidum és Kónya kiváló szereplésével azt is kivívta, hogy indulhasson a 3000 méteres szuperdöntőben, amelyen az Eb hét legjobbja állhatott rajthoz. Ter Mors győzelméhez kétség sem férhetett, de a dobogós helyekért nagy küzdelem zajlott, amelyben végül Christie és az olasz Arianna Fontana mögött negyedik lett Heidum, míg Kónya a többiektől kissé leszakadva hetedikként ért célba.
A férfiaknál 1000 méteren Liu Shaolin Sándor az elődöntőben kiesve hetedik, Knoch Viktor pedig a negyeddöntőben búcsúzva 13. lett ugyanezen a távon. A fináléban hármas orosz siker született, a győzelmet pedig Victor An szerezte meg, aki a 3000 méteres szuperdöntőben is diadalmaskodott és az orosz váltó tagjaként is nyert.

A téli Olimpia február 7-én kezdődik Szocsiban.

/forrás: MTI, ISU, MOB; fotó: Kovács György és ISU – AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL (Photo credit ROBERT MICHAEL/AFP/Getty Images) 2014 AFP/

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X