moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. február 26.

Dupla arany a rövidpályás gyorskorcsolya junior világbajnokságon

Február 22. és 25. között Lengyelország híres kikötővárosa, Gdansk adott otthont a junior rövidpályás gyorskorcsolyázók világbajnokságának
 
A világbajnokság szombati versenynapján Somodi Maja jóvoltából 7 év után újra magyar junior világbajnokot ünnepelhettünk, hiszen a 19 éves versenyző az 1500 méteres távon, remek korcsolyázással megnyerte a versenyszám nagy döntőjét.
 
A kiemelkedő teljesítményt az esemény zárónapján a női váltó folytatta, a Schönborn Melinda, Somodi Maja, Szigeti Dóra, Végi Diana Laura alkotta női váltó 12 nemzet csapatát legyőzve, higgadt és meggyőző versenyzést követően junior világbajnoki címmel állhatott fel a dobogó legfelső fokára. 
 

Majának kicsit rögösebben indult az útja, és 1500-on a reményfutamból sikerült visszaverekednie magát. A korcsolyáját átnéztük, mentálisan megpróbáltuk fölrázni, elkezdte élvezni a versenyzést és szenzációs futamokat produkált” – kezdte értékelését Lakatos Tamás, a juniorok vezetőedzője.

Az még nagyobb teljesítmény, hogy egy olyan távon tudott nyerni, ahol az ázsiaiak dominálnak, a Maján kívül egyetlen egy női európai világbajnok van, ő pedig Suzanne Schulting, a Maja a második. Egy megismételt döntőben kellett helyt állnia, az első futamban is nagyon koncentráltan, nagyon-nagyon szépen versenyzett, de azt három körrel a vége előtt fújták le, egy esés miatt. A megismételt futamban még jobban összerakta magát fejben, még fegyelmezettebben ment, még jobban helyezkedve, egy olyan utolsó három kört produkált, amit öröm volt nézni. Megtámadta a kínait, megelőzte, a kínai lány ugyan visszaelőzte, de a Maja megint megtámadta és megint visszaelőzte, így sikerült nyernie. Öröm volt nézni, és ott állni a palánk mellett!” – emlékezett vissza a vezetőedző.

Egy olyan világbajnokság után, ahol két aranyérmet is nyertünk, nem szabadna rosszat mondani, de azért egy picit aggódunk. Nagyon sok kizárás volt, itt térjünk rá arra, hogy ez egy dupla forduló volt. Volt egy junior Világkupa, ahol a fiúk bronzot nyertek, nagyon jó előjelekkel érkeztünk a világbajnokságra, jó mentális állapotban voltak, viszont a világkupán is és a világbajnokságon is rengeteg kizárást csináltunk, nagyon sokszor zárattuk ki magunkat, nagyon sok olyan hibát vétettünk, főleg fiú oldalról, amit nem kellett volna, ezt a jövőben ki kell javítani. Ezért egyébként nagyon magas árat fizetünk, mert jövőre a fiúknál csak két versenyzőnk lesz, nem három. Ez nagyon nagy baj, ezt ki kell javítanunk mindenképp. De azt remélem, hogy az összkép a fiúk világkupa bronzérme, a lányok világbajnoki aranya, valamint a Maja 1500 méteres világbajnoki címe nagyon nagy lendületet fog adni ennek a sornak, hogy igenis álljanak bele a melóba jövőre is és folytassák nagyon nagy lelkesedéssel, mert nagyon sok van még bennük” – zárta bizakodva értékelését Lakatos Tamás. 

ISU Junior Short Track Világbajnokság 

Lengyelország – Gdansk, 2024. február 22-25.

EREDMÉNYEK

HUNSKATE MEDIA

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X