moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2014. október 17.

Budapesten tartották a közép-európai bíró továbbképzést

Kilenc ország rövidpályás gyorskorcsolya bírói vettek részt az ISU bírótovábbképzésen a Gyakorló Jégcsarnokban.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség /ISU/ négy évente felülvizsgálja, és szükség esetén módosítja a szabálykönyvet. Az új szabályokkal a bíróknak alaposan meg kell ismerkedniük, a versenyzők és a nézők mellett. A döntés és a hivatalos bevezetés után az ISU tart egy központi szabályismertetést az ISU bajnoki bíróknak, ahol nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megismerteti az újdonságokkal őket. Ezután regionális szinten kell tovább adni a megszerzett ismeretet, tudást a többi, ISU minősített nemzetközi bírónak. Ennek a továbbképzésnek lehettek szemtanúi az országos bajnokságra kilátogatók. A Gyakorló Jégcsarnokban a 2014-es ISU kongresszuson elfogadott szabálykönyvben foglaltakat sajátította el a kilenc ország képviselője. A továbbképzés vizsgával zárult.
2014_10_17_ST_biroi_tovabbkepzes_2
Moderátorként Kövér Balázs döntőbíró (chiefreferee), Olcon Lídia döntőbíró első asszisztens (1. Ass. Referee), Pádár Beáta döntőbíró asszisztens (Ass. Referee), Novák Antal indítóbíró (Starter), Boda Csaba és Hermann Filipic versenytitkár (Competitor Steward) tartotta a továbbképzést. A következő országok szakemberei voltak jelen:  Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Lettország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország.
2014_10_17_ST_biroi_tovabbkepzes_4
Az idei szezontól néhány apróbb változtatás mellett jelentős szabálymódosítások is történtek. Egyik ilyen a startprocedúrát érintette. Eszerint ha a befejezett futam utolsó versenyzője is áthaladt a célvonalon, akkor 45 másodperc áll rendelkezésre, hogy minden versenyző elhagyja a jeget. A következő futam résztvevőinek a starter, indítóbíró síp jelzése után 10 másodperccel a starthelyen, startpozícióban kell legyenek.

Hasonlóképpen jelentős változás, hogy ha egy versenyző a futam végén több, mint 2 kör hátrányban van, akkor lefújható a futam. Viszont a versenyző idő nélküli célba érőnek minősül. A pontok kiosztását érintően is történtek módosítások. Az úgynevezett B döntőben, más szóval, kisdöntőben is fognak pontokat osztani, illetve ha az A döntő résztvevője PEN-t, azaz büntetést kapott, akkor is kap pontot.

Az ISU szabályalkotó testülete évente is felülbírálja a szabályokat. ha olyan szabály van érvényben, ami nem szolgálja teljes mértékben a sportot, vagy a gyakorlat esetlegesen nem életszerű, akkor eltekinthet annak betartatásától. Az új szabályok 2014 július 1-től életbe léptek, a Danubia sorozat eddigi két állomásán már az új szabályok szerint bonyolították a futamokat.
2014_10_17_ST_biroi_tovabbkepzes_3

 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X