moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 7.

Boldogság és büszkeség

Sorozatban a 26. világkupaversenyen is érmet szereztek short trackeseink: a sanghaji világkupa-viadalon Liu Shaolin Sándor 500 méteren az első, Liu Shaoang a harmadik helyen végzett.

Megfogták egymás kezét.

Átvitt értelemben és valójában is – a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatott megint bebizonyította, hogy igazi csapat. Egy olyan csapat, amely most, a kialakult helyzetben csak még inkább összekovácsolódott.

„Speciális helyzetbe kerültünk a sanghaji világkupaverseny előtt… – utalt a kialakult helyzetre Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere. – Nem vagyok nagy gyűlésszervező, de ezúttal összehívtam a csapatot, ezen a találkozón pedig megbeszéltük, hogy ezúttal a szokásosnál is nagyobb alázattal és akarattal küzdünk a jégen – a magyar nemzeti színekért, és azért, hogy megmutassuk, miért is érdemes velünk foglalkozni valójában.”

Mi tudjuk, mire képesek a short trackeseink, azt is, hogy helyén van a szívük, ám még minket, a sportág szerelmeseit is elérzékenyítette az az elszántság, az a küzdeni akarás, az a hit, amely a magyar csapat minden tagját jellemezte a sanghaji világkupaverseny szombati napján (és persze már pénteken, a selejtezőkben is).

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang két-két remek futással jutott be az 500 méteres táv fináléjába – és hogy nem véletlenül tartoznak a világ legjobbjai közé, újfent bizonyították, hiszen a harmadik és negyedik pozícióból rajtolva is odaértek az első és a harmadik helyre!

Shaoang a hármas pozícióból egy kör alatt az élre küzdötte magát, és úgy tűnt, biztosan halad a győzelem felé, ám „kitört” alatta a jég, a billenése és a kicsúszása felborított mindent – és majdnem mindenkit. Bátyja, Shaolin hamar reagált, és az élre állt, mi több, onnantól maga mögött tartotta a szám olimpiai bajnokát, a kínai Vu Ta-csinget, aki ráadásul hazai pályán versenyzett.

De Shaoang sem adta ám fel, visszajött a versenybe, így az arany mellett egy bronzérmet is begyűjtött a magyar csapat szombaton.

Ezzel a magyar short track csapat fantasztikus szériája is folytatódott: a sanghaji sorozatban a 26. világkupaversenyen, amelyen érmet szereztek a mieink.

„Sokszor beszéltem már szuperlatívuszokban Sanyiról és Ádóról, mindig meg is érdemelték, de amit szombaton produkáltak, arra nincsenek megfelelő jelzők. Ilyen előzmények után ilyen erősnek lenni mentálisan, ilyen hozzáállással és akarattal menni a jégen – tényleg nincsenek szavak erre” – mondta Bánhidi Ákos.

És persze csupa dicsérő jelzőt mondhatott a lányokkal kapcsolatban is, hiszen Jászapáti Petra és Kónya Zsófia nagyon közel volt ahhoz az ötszáz méteres negyeddöntőben, hogy továbbjusson, az 1500 méter táv első elődöntőjében pedig három (!) magyar is jégre léphetett, ráadásul Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca és Lockett Deanna is remekül helyezkedett – különösen Rebeka volt elemében –, amikor négy körrel a vége előtt jött a baj, ennek következtében pedig Rebeka és Deanna is a szivacsnak vágódott. Deannát hosszú ideig ápolták, mi több, aztán kórházba is szállították: Bánhidi Ákos tájékoztatása szerint az első orvosi vizsgálatok azt mutatják, hogy szerencsére nincs nagyobb baj.

Az újra indított futamban aztán Rebeka hozta a néhány perccel korábban már megcsodált bátor versenyzést, és döntőbe jutott – pályafutása során először!

„Végtelenül örülök Rebeka A-döntőjének, azzal nem is foglalkozom, hogy a fináléban már elfáradt. Jól mentek a lányok mindkét napon, azt viszont megint csak nem értem, miért kapott sárga lapot a női váltónk a szombati elődöntőben…” – folytatta Bánhidi Ákos.

Az elődöntőben az olasz és magyar váltó kicsúszott, a mieink a hivatalos indokolás szerint azért kapták a sárga lapot, mert akadályozták a döntős helyen futó amerikaikat…   

Emiatt persze nem voltunk boldogok (Bánhidi Ákos szerint éppen csak a piros szőnyeget nem gurították ki a lányok az amerikaiak elé), ám aztán a nap mégis igazi parádéval zárult magyar szempontból.

Hiába haladt sokáig a negyedik, majd a harmadik helyen a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger Cole, Oláh Bence összeállítású férfiváltó, és hiába léptek meg az oroszok a táv második felében méterekkel, a futamgyőzelem a magyar csapaté lett – döntőbe jutottak a fiúk a sanghaji világkupaversenyen.

„Már pénteken nagyot mentek a fiúk, és egyáltalán nem a legjobb összeállításban, viszont a Liu Shaoang mellett jégre lépő Krueger Cole, Varnyú Alex és Oláh Bence megmutatta, mit tud. Ez folytatódott szombaton is, ahol Alex helyett már Liu Shaolin került a csapatba – nyilatkozta a csapatvezető. – Ádó volt a befejező emberünk, és olyat produkált, amelyre megint csak nincsenek szavak. Döbbenetes befutó volt – ezen a szinten ezt megcsinálni az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Szemjon Jelisztratov ellenében… A teljes magyar csapat, és minden kollégám dicséretet érdemel, mert nemcsak azt mutattuk meg, mire vagyunk képesek, hanem azt is, mire vagyunk érdemesek. Sokkal inkább vagyok most boldog és büszke, mint bármikor korábban.”

Eredmények 

HUNSKATE Média / Kovács Erika

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X