moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. november 28.

Bánhidi Ákos értékel.

Bánhidi Ákos, a magyar válogatott edzője és csapatmenedzsere a dordrechti szereplést és a világkupa-sorozat végeredményét is értékelte: 

„Nagyszerű érzés volt látni, ahogy Liu Shaoang és Krueger John-Henry leuralta az 1000 m-es mezőnyt és ellentmondást nem tűrő módon szerzett fantasztikus arany-, illetve ezüstérmet. Mind a négy világkupa tekintetében csak a legmagasabb nívón szólhatok Liu Shaolin Sándor szerepléséről is. Itt most az 1500-as és az 500 méteres versenyszámokban mindkét távon a kiváló negyedik helyezésig jutott. Viszont ne felejtsük el, hogy Sanyi 500-on megnyerte az összetett világkupa-sorozatot, amelyet két aranyéremmel alapozott meg. 

Szintén nagyszerű, hogy a mix váltó ezüstérmet szerzett, ami azt jelenti, hogy az összetett világkupa harmadik helyezettje lett. A férfi váltó tagjainak nyakába ezúttal a bronzérmet akasztották, és ezzel szintén az összetett világkupa harmadik helyén végeztek. Három klasszis férfi versenyzőnk hatalmas szerepet vállalt a gazdag éremszerzésben. A négy világkupán 6 egyéni és 6 váltó érmet, köztük 3 aranyat szereztünk. A 12 éremből kettő a vegyes váltóhoz köthető, és ehhez a Jászapáti Petra által vezetett hölgyek kiváló munkája is kellett. 

A hölgyeknél egyébként az egyéni kvalifikációs helyezések elsősorban Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka szerepléséhez köthetők. A négy kvalifikációs világkupa végeredményeként mindhárom női egyéni távon két-két kvótát szereztek, a férfi egyéni indulók 500, 1000 és 1500 m-en viszont begyűjtötték a maximális három kvalifikációs helyet. A férfi váltó mellett a mix váltó – amely összetettben szintén világkupa harmadik lett – a szükséges 2 női kvótával szintén kvalifikált az olimpiára. A fentiek azt jelentik, hogy Pekingben 7 magyar rövidpályás gyorskorcsolyázónk lehet ott.  

A hölgyek váltója nem jutott ki a téli ötkarikás játékokra, nagyon sajnálom, hogy ez végül nem sikerült. Mégis úgy érzem, hogy az elvégzett edzésmunkával kapcsolatban tiszta lehet a lelkiismeretünk, elszántak és felkészültek voltunk. Ezt mutatja a Pekingben megfutott 4:05-ös időeredmény, amellyel például itt most Hollandiában világkupát nyert a hazai csapat. Ami igazából hiányzott, az a versenyrutin és a tapasztalat. Ezek apró hibákat eredményeznek, amelyek gyakran vezetnek vereséghez. Egy picikével szerencsésebb sorsolás is a segítségünkre lett volna.

Jó érzés volt látni, hogy mind a női, mind a férfi váltóban sok versenyzőt kipróbálhattunk, és ezek a sportolók becsülettel és jó teljesítménnyel álltak helyt. December elsején egy hétre Spanyolországba, melegebb időjárási körülmények közé költözik a csapat. Az edzőtáborban „ráfordulunk a célegyenesre”, és elkezdjük az újraalapozást az olimpiára.” 

 

Gratulálunk a teljes magyar short track csapatnak! 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X