moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. május 19.

Arannyal felérő bronz

Hatalmas nemzetközi elismerésben részesült Talabos Attila! A szarajevói téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) három aranyérmet szerző rövidpályás gyorskorcsolyázó legjobb férfi sportolóként harmadik helyezett lett az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) szemináriumán átadott Piotr Nurowski-díj téli versenyében.

A Legjobb fiatal európai sportoló díjat a korábbi lengyel teniszezőről nevezték el, aki 2010-ben tragikus körülmények között, a szmolenszki repülőgép-balesetben hunyt el. Piotr Nurowski 1973 és 1980 között a Lengyel Atlétikai Szövetség, majd 2005-től a Lengyel Olimpiai Bizottság elnöke, valamint a gyermek – és utánpótlássportért felelős sportszövetség alelnöke volt.

A sportemberről elnevezett díjjal téli és nyári sportolót is elismernek – magyarként korábban az úszó Késely Ajna és Nagy Réka is szerepelt a jelöltek között, és mindketten második helyen zártak. A téli sportolóknál most először volt magyar jelölt Talabos Attila személyében, aki végül holtversenyben harmadik lett.

A díjat az EOC 40., Bécsben megrendezett szemináriumán adták át, amelyen a Magyar Olimpiai Bizottságot Kulcsár Krisztiánelnök és Vékássy Bálintfőtitkár képviselte, illetve Attilát egyik edzője, Lakatos Tamás is elkísérte.

„Az öt legjobb sportoló szombat délelőtt külön-külön is bemutatkozott egy kis beszéddel, amely jól sikerült Attilának – mesélte a hazaút közben Lakatos Tamás. – Az eredményhirdetésre este ünnepélyes keretek között került sor, ekkor tudtuk meg, hogy harmadik helyen végzett, aminek nagyon örültünk. Az elismerés mellé ötezer euró díjazás is jár, amelyet Attila további felkészülésére fordíthatunk.” 

Talabos Attila is rengeteg élménnyel tért haza a bécsi rendezvényről, amely miatt „igazoltan” hiányzott a pénteki és a szombati edzésekről. A fiatal sportoló már a felnőtt olimpiai kerettel készül, de az életkora miatt a következő szezonban indulhat a 2020. januári téli ifjúsági olimpián (YOG) is, amelyre a svájci Lausanne-ban kerül sor.

„Két és fél napot töltöttünk Bécsben, ahol kellemes és hasznos programokon vettünk részt – kezdte beszámolóját Talabos Attila. – Péntek este vacsorával egybekötött fogadáson vettünk részt, amelyen a sportolók mellett az európai országok olimpiai bizottságainak képviselői is jelen voltak. Szombat délelőtt a jelöltek bemutatása következett, itt mind az öten másfél-két percet kaptunk arra, hogy angolul beszéljünk magunkról és a céljainkról. Előre megírtuk a beszédet, úgy érzem, jól sikerült elmondanom. Este jött a legizgalmasabb rész, a gálavacsora, hiszen ott hirdették ki a végeredményt, vasárnap délre pedig már itthon is voltam. Nagyon örülök a harmadik helynek, ez is hatalmas elismerése az előző szezonban elért eredményeimnek.”

Az öt jelölt között Talabos Attila volt az egyedüli férfi sportoló, így a harmadik helye aranyéremmel ér fel: ő lett a legjobb fiatal férfi európai téli sportoló!

Szívből gratulálunk Attilának és edzőinek!

HUNSKATE Média – Fotó: Lakatos Tamás

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X