moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. szeptember 2.

Újabb ranglistapont – Junior grand prix, Lake Placid

Sporttörténelmi pillanatokból nem volt hiány a Lake Placid-i junior grand prix zárónapján, amely a magyar versenyzőknek is kedvezően alakult. A kűrben Láng Júlia műkorcsolyázónk, valamint a Kedves Katica–Saronov Fjodor-jégtánckettősünk is előrelépett, ami előbbinek 10. helyet és a múlt héten versenyző Marton–Szemko-kettőshöz hasonlóan világranglistapontot jelentett.  

Habár a rövidprogram után a kűr sem a tervei szerint sikerült, többen is hasonlóképpen jártak, amiből Láng Júlia jött ki jól. Pavuk Patrícia tanítványa, aki megtartotta tavalyi, a Malaguenára koreografált programját, hibázott az ugrásokban, és a forgásaira, valamint a lépéssorára sem kapta meg a várt nehézségi szinteket. De a versenytársak rontásai révén előrelépett a pénteken elért 12. helyről a 10.-re, amivel egyúttal világranglistapontot is szerzett.

Ez sovány vigasz lehetett a 15 éves műkorcsolyázónak, akinek fő célja természetesen most is az volt, hogy két tiszta programot mutasson be.

„Élveztem a rövidprogramot, de ez a szezon elég nehéz nekem, ugyanis a rittberger, amit idén kötelező bemutatni a rövidben, nem a legerősebb ugrásom. Ha hibátlanul futottam volna, az 5. hely környékén zárhattam volna pénteken, de egy jó kűrrel még a 12. helyről is sokat léphettem volna előre. Azzal, hogy tulajdonképpen nem volt értékelhető ugrásom a programban, elszálltak az esélyeim. Szerencsém van a 10. hellyel, mert így legalább egy világranglistapontot tudtam szerezni, de a következő versenyen két tiszta programmal lennék igazán elégedett” – fogalmazott Julcsi, akit lenyűgözött a helyszín.

„Olyan volt, mint a mesében: a hotel egy tóra néz, a jégpálya felé pedig egy dombon át vezet az út. Csak öt percet kellett sétálni, de buszt is biztosítottak. A csarnok egyszerűen gyönyörű, a jég és a szervezés is szuper volt, tényleg mindent megtettek azért, hogy csak a versenyzésre koncentrálhassunk.”

Láng Júlia és dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója a pontokra várva

Sporttörténelmi pillanatoknak is szemtanúi lehettünk a nők kűrje során: a regnáló felnőtt amerikai bajnok, a mindössze 14 éves Alysa Liu, aki nemzetközi mezőnyben most debütált a juniorok között, az első műkorcsolyázónő lett, aki egy programon belül tripla axelt és négyfordulatost is bemutatott, valamint az első amerikai hölgy, aki négyfordulatost ugrott versenyen.

Jégtáncosaink, Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) szintén első tapasztalataikat szerezték a juniorok között, ráadásul mindjárt egy világkupán bizonyíthattak. Marton Villőhöz és Szemko Danijilhoz hasonlóan idén ők is rockzenét választottak: kűrjüket a Scorpions Still Loving You című számára korcsolyázzák. A 13 és 17 éves versenyzők a ritmustánc után a szabadprogramot is kissé visszafogottan futották, ami mind a technikai, mind a komponenspontokon meglátszott, de az egyik amerikai kettős visszalépése révén egy helyet előrejöttek, és 12.-ként fejezték be a versenyt.

Mint Katica és Fjodor hangsúlyozta: mindkét programban nagyon jól érezték magukat, pláne, hogy egy olyan csarnokban debütálhattak, amely ilyen különleges jelentőséggel bír a magyar jégtáncsportban.

„Óriási megtiszteltetés volt ott jégre lépni, ahol Regőczy Krisztina és Sallay András megszerezte a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai érmét. Azt tűztük ki célként, hogy stabil párként mutatkozzunk be a bíróknak, és ezt teljesítettük. A technikai elemeket tekintve nem volt rossz ez az első verseny, de az előadásban, a karakterek visszaadásában még sokat kell fejlődnünk.”

 

Hoffmann Nóra is úgy véli, tanítványai korukhoz képest helytálltak, a következő lépés az izgalom leküzdése és a rutin megszerzése.

„Csak két kezdő páros volt a mezőnyben: az indiaiak és ők. Technikailag egyáltalán nincsenek lemaradva a többiektől, az elemek kivitelezésén viszont sokat kell dolgoznunk, illetve az évek is kellenek majd ahhoz, hogy kiforrottabbá, érettebbé váljanak. Az izgalom is közrejátszott abban, hogy otthagytak pontokat a jégen, de annak nagyon örülünk, hogy a lépéssoraikat mindkét programban nehezebbnek értékelte a technikai panel, mint a tesztversenyen. Jó irányba tartunk, a cél most az, hogy a következő versenyen bátrabban, magabiztosabban mutassák be azt, amit tudnak.”    

Kedves Katica és Saronov Fjodor edzőjükkel, Hoffmann Nórával a pontokra várva

Az elemek csiszolására pedig igen kevés idő jutott: Katica és Fjodor ma még edzett egyet itthon, holnap azonban már indulnak is tovább Rigába, ahol hétvégén újabb junior grand prix-n vesznek részt, míg Láng Júlia jövő héten az oroszországi junior-világkupán javíthat.


Női végeredmény

Jégtánc végeredmény

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X