moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. október 1.

Sikerek és csalódások – Junior grand prix, Zágráb

Kihívásokkal teli megmérettetés várt juniorjainkra Zágrábban – a szezon hatodik grand prix versenyén Krizsanovszki Lilinek a debütálás izgalmával, a sorozatban másodszor jégre lépő Berei Mózes Józsefnek a sérv okozta fájdalmakkal, a rutinos Marton Villő–Szemko Danijil-jégtánckettősnek pedig a rossz emlékekkel kellett megküzdenie. 

Ígéretesen kezdett debütáló versenyén a tavalyi szezon során a novice korosztályban négy arany-, két ezüst- és két bronzérmet szerző Krizsanovszki Lili – a kombinációját ugyan elrontotta a rövidprogramban, de az augusztusi tesztversennyel ellentétben immár minden forgását a legmagasabb, 4-es szinten bemutatva, végig mosolyogva korcsolyázott, és az ott kapott pontszámát megközelítve a 16. helyről várhatta a folytatást a 35 lányt felvonultató mezőnyben.

A Sebestyén Korcsolya SE 14 éves versenyzője a kűrben nem tudta tisztán kivitelezni ugrásait, és forgásai sem voltak olyan meggyőzőek, így ott csak a 20. helyre tették – előadásmódját, korcsolyázótudását tekintve viszont négy hellyel előrébb rangsorolták a bírók. Ez végeredményben a 17. helyet jelentette Lilinek élete első junior grand prix versenyén.

Hozzá hasonlóan edzéstársa, Berei Mózes József, vagy ahogy mindenki hívja, Pepe, is ebben a szezonban kezdte meg junior-pályafutását, de ő már az oroszországi világkupán szerzett tapasztalatokkal, élményekkel a háta mögött érkezett Zágrábba. A sérvvel küzdő versenyzőnek a nehéz tripla lutz, amelyet idénre építettek be a programjaiba, ezúttal sem sikerült, és a rittbergere sem volt tiszta, a kűrben pedig több ugrását is hiányosnak ítélte a technikai panel.

A forgásokat tekintve viszont nagyot lépett előre Gór-Sebestyén Júlia és Vidrai Szabolcs tanítványa: míg Cseljabinszkban egyiket sem tudta a legmagasabb szinten kivitelezni, sőt, a kűrben az egyik csak 1-es szintű lett, Zágrábban a hatból öt forgását a legnehezebbnek értékelték – köztük azt is, amelyre múltkor még a leggyengébb szintet kapta. Mérlegforgását, amellyel sok fiúnak meggyűlik a baja, a junior grand prix sorozat állandó kommentátora, Ted Barton is megdicsérte. Pepe ezzel a 22. helyet szerezte meg második junior-világkupáján.

A jóval rutinosabb Marton Villő–Szemko Danijil-jégtánckettős már hazajár Zágrábba: 2015-ben és 2017-ben is részt vettek az itt megrendezett junior-világkupán, idén márciusban pedig a junior-világbajnokság keretében léptek jégre ebben a csarnokban. Akkor nem szereztek jó emlékeket, hiszen a ritmustáncukban hibáztak, így a kűrt már nem mutathatták be az idény utolsó, legfontosabb versenyén. Az immár Moszkvában készülő pár ezt a szezont viszont két jól sikerült programmal és világranglistapontokat érő 8. hellyel indította Courchevelben, ami bizakodásra adhatott okot.

Zágrábban sajnos nem tudták hasonló teljesítménnyel folytatni: mind a ritmustáncban, mind a kűrben estek, és ahogy azt az elemekre kapott nehézségi szintek mutatták, más komoly hibákat is vétettek, így a 15. helyen fejezték be a versenyt.   

A hétvégén hetedik, egyben utolsó állomásához érkezik a junior grand prix sorozat: az olaszországi Egnában a Pavuk SE versenyzője, Szigeti Bernadett képviseli a magyar színeket.


Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X