moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. szeptember 9.

Riga, Ostrava – jégen a fiatalok

A junior műkorcsolyázók Grand Prix-sorozatának első két állomását Bálint Csaba ágazati sportigazgató értékelte.

A hét állomásból álló Grand Prix-sorozat első két állomását Rigában és Ostravában rendezték, junior műkorcsolyázóink szerepléséről pedig a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség ágazati sportigazgatója, Bálint Csaba számolt be.

„Rigában Széplaki Zsófia és Vlasenko Aleksei képviselte a magyar színeket. Zsófi elsőéves junior, nagyon szépen helytállt: a rövid program után a tizenkilencedik volt, ezen egy helyet javított a kűrben. A tizennyolcadik hely a harminchét fős mezőnyben egy tizennégy éves lány esetében különösen szép eredmény. Aleksei a rövidet a tizenkilencedik helyen zárta, sajnos a kűrben többször hibázott, így végül a huszonkettedik lett” – mondta el Bálint Csaba.

Ostravában minden versenyszámban volt magyar induló: a nőknél Dzsumanyijazova Polina a 11., a férfiaknál Rác Kolos a 25. lett. A jégtáncosok között a Szilágyi Villő, Jaracs István kettős a 17., míg a párosok mezőnyében a Berei Mózes József, Nora Rothenbühler duó a 8. lett.

„Polina nagyon magabiztosan futott a rövidprogramban, ott ötödik lett, a kűrben azonban nem tudta ezt a pozícióját megtartani, mert többször rontott, csak az esések miatt négy pont levonást kapott, de összességében legalább húsz pontot veszített a hibák miatt. Ha ezeket hozzáadjuk a pontszámához, láthatjuk, hogy a dobogó közelében végzett volna – nyilatkozta Bálint Csaba. – Polina keményen készült a szezonra, több edzőtáborban is volt, a programjait pedig Benoit Richaud készítette. Ez látszik is, hiszen jól felépítettek, kiváló programok, ha ezeket hiba nélkül viszi a jégre Polina, szép eredményeket érhet el a szezonban.”

A férfiaknál a pályafutása első JGP-viadalán induló Rác Kolos szereplése és kapott pontszáma arra mutatott rá, hogy vannak még fejlődési lehetőségek a fiatal műkorcsolyázóban.

Akárcsak a szintén első bálozó Szilágyi Villő, Jaracs István jégtánckettősben, akikre erős mezőny vár a jövőben is a juniorok között, ám ha az eddig mutatott fejlődésük folytatódik, szép reményeik lehetnek.

A Berei Mózes József, Nora Rothenbühler páros a rövid program után a kilencedik helyen állt, ezt egy remek kűrrel tovább javították, így lettek a nyolcadikok – esetükben Bálint Csaba a kűrprogramjukat emelte ki:

„Pepéék a junior világbajnokságra készülnek, a Tavaszi szél dallamára futott kűrjük elnyerte a közönség tetszését, a hozzá választott matyó hímzéses ruha pedig vissza is adja a dal hangulatát. Akadtak apróbb hibák ebben a kűrben, ám ha ezeket kiküszöbölik, előrébb léphetnek.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X