moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2024. augusztus 15.

Kezdődhet a szezon!

A hétvégi tesztversennyel indították a szezont a műkorcsolyázóink és jégtáncosaink.

Nem túlzás most már hagyománynak nevezni: a műkorcsolyázók és jégtáncosok szezonja rendre az augusztusi tesztversennyel veszi kezdetét – így volt ez augusztus 11-én és 12-én a Gyakorló Jégcsarnokban.

„A tesztverseny egyik célja, hogy a szezon elején mindenki felmérhesse, hol áll, hol tart – mondta el Bálint Csaba, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója. – A versenyzők visszacsatolást kapnak a bíróktól az elemek, a programok kapcsán, s ilyenkor még van idő arra, hogy az esetleges hibákat javítani, a programokat fejleszteni lehessen.”

Már maga az elképzelés is professzionális, ám hogy a megvalósítás is az legyen, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség mindig egy neves szakembert is Budapestre hív – ezúttal Leena Laaksonen is segítette az indulókat e tekintetben, vagyis meglátásait, észrevételeit megosztotta a sportolókkal és edzőikkel, akárcsak Jeroen Prins aki a páros versenyben volt a kiértékelő csapat tagja.

„A junior nők és férfiak számára a visszacsatolás mellett tétje is volt a tesztversenynek, hiszen az eredmény függvényében alakult ki, ki melyik Junior Grand Prix-viadalon indulhat” – nyilatkozta Bálint Csaba.

A magyar műkorcsolyázóknak öt indulási joguk van a sorozatban ebben a szezonban, a tesztverseny első helyezettje választhatott helyszínt először és harmadszor, a második másodszor és negyedszer, míg az ötödik GP-viadalon a harmadikként végző korcsolyázó indulhat.

Bálint Csaba elárulta, hogy a tesztverseny előtt egy héttel a Vasas káposztásmegyeri jégcsarnokában egy amolyan „előfutást” rendeztek, ahol két technikai szakember és egy bíró figyelte a korcsolyázókat, s egy-egy elemmel kapcsolatban nyújtott segítséget, eligazítást.

„A verseny megszervezésével, lebonyolításával teljes mértékben elégedett vagyok – jelentette ki Bálint Csaba. – Ami a technikai színvonalat illeti: egyértelműen látszik, hogy még a szezon elején járunk, vagyis a programok is a készülési fázisban vannak, kell még beléjük sok-sok kilométer, ám ez ilyenkor így természetes. Műkorcsolyázóink, párosaink szépen fejlődnek, és jégtáncban is jelentős előrelépést látok.”

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X