moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. december 19.

Négy Nemzet Bajnoksága: egy arany, egy ezüst, egy bronz

Pénteken és szombaton rangos nemzetközi műkorcsolya- és jégtáncversenynek, a Négy Nemzet Bajnokságának adott otthont Budapest és a Gyakorló Jégcsarnok. A kétnapos megmérettetést a magyar bajnoki eredményeken túl három nemzetközi dobogós helyezéssel zárták a sportolóink: egy arany-, egy ezüst-, és egy bronzéremmel.

A kétnapos viadalon a visegrádi négyek nemzetei: a házigazda Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia vett részt. A versenyen összesen 69 versenyző – senior és juniorkorú korcsolyázó – mérte össze a tudását, közöttük dőlt el, hogy ki a saját nemzete, illetve a visegrádi négyek legjobbja. A Team Trophy vándorserleget az elmúlt esztendőhöz hasonlóan Lengyelország őrizheti újabb egy éven keresztül.

Junior jégtáncban Benkiewicz Maya és Shapiro Márk, senior jégtáncban Ignateva Mariia és Szemko Danijil, páros műkorcsolyában Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei lett a magyar bajnok, a hölgyeknél Láng Júlia végzett az élen, az uraknál pedig Vlasenko Alexandr állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A Négy Nemzet Bajnokságában Láng Júlia harmadik, a Ignateva Mariia-Szemko Danijil duó második, Pavlova Maria és Sviatchenko Alexei páros pedig első lett.

„A januári Európa-bajnokság* előtt ez volt a harmadik válogatóverseny, melyen ezúttal vegyes teljesítményt nyújtottak a korcsolyázóink. Junior jégtáncosaink, a Benkiewicz Maya–Shapiro Márk duó országos bajnok lett, kűrben nagyon jót futottak, ritmustáncban azonban látok hiányosságokat, abban még fejlődniük kell. Felnőtt jégtáncban Ignateva Mariia–Szemko Danijil párosunk megnyerte a bajnokságot – a Négy Nemzet Bajnokságán pedig másodikok lettek –, míg a Hancock Lucy–Fourati Iliász kettős magyar bajnoki ezüstérmes lett. Dani és Mariia nagyon jól korcsolyázott – a ritmustáncot és a kűrprogramot egyaránt –, nagyon meg vagyok elégedve velük, jó formában vannak. Női mezőnyben négyen szálltak harcba a magyar bajnoki címért, melyet Láng Julcsi nyert meg, Katinka második, Lili harmadik, Daria pedig negyedik lett. Ezúttal a hölgyekkel kevésbé vagyok elégedett, felemás teljesítményeket láthattunk tőlük, kinek a rövid program, kinek a kűrprogram sikerült jobban. Annak azonban örülök, hogy Láng Júlia a hónapok óta tartó sérülése ellenére 163,21 pontot ért el. Ami pedig a fiúkat illeti: sokkal többre képesek, láttunk már tőlük sokkal jobb programokat. Végeredményben Vlasenko Alexandr első, Berei Mózes József második, Vlasenko Alexei pedig harmadik lett. Páros műkorcsolyázóink ebben a felállásban ezen a versenyen mutatkoztak be, a rövid program jól sikerült, a kűrprogramban azonban még voltak apróbb hibák. Az összpontszámukat az egy héttel ezelőtti, zágrábi versenyhez képest így is több mint 20 ponttal megjavították – ebbe beleegyeznék a következő versenyeken is. Összességében elégedett vagyok a látottakkal, de van bennem némi hiányérzet, hiszen sokkal többre, még jobb teljesítményre képesek a versenyzőink. Ezt a következőkben remélem meg is mutatják, rögtön a januári, finnországi kontinensbajnokságon” – értékelt Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója.

* A kontinensbajnokságot január 23. és 29. között rendezik Finnországban, Espooban.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X