moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2017. december 18.

Négy érmet szereztek a magyarok a Négy Nemzet Bajnokságon

Hétvégén zajlott Kassán a felnőtt műkorcsolyázók és jégtáncosok Négy Nemzet Bajnoksága, amelynek eredménye – csak a magyar versenyzőket kiemelve – egyben megfelel a Magyar Országos Bajnokság rangsorának is. A tornán, amelynek immár ötödik éve Magyarország is résztvevője, a Visegrádi Négyek nemzetei képviseltetik magukat. Összetettben junior jégtáncban aranyérmet, felnőtt jégtáncban ezüstérmet, női egyéniben pedig egy ezüst- és egy bronzérmet hozott el a magyar csapat.

 

„Úgy gondolom, hogy jól sikerült a Négy Nemzet Bajnokság, ami abból is látszik, hogy soha nem voltunk még ilyen közel ahhoz, megnyerjük a csapatversenyt, mindössze 10 ponttal maradtunk el a győztes lengyelektől. Ha a nőknél mi hozzuk el az első helyet, akkor valószínűleg megelőztük volna őket” – kezdte az értékelést Engi Klára pontozásos sportágakért felelős szakági sportigazgató.

 

A kétnapos esemény pénteki napján a rövid programokat, szombaton pedig a kűröket mutatták be a korcsolyázók. Páros versenyt nem tartottak, mivel ebben a szakágban egyedül Csehországnak van duója, a korábbi junior világbajnok kettős azonban sérülésből lábadozik. Elsőként az egyetlen utánpótlás korosztályban, a junior jégtáncosnálhirdettek végeredményt. A hat kettőst számláló mezőnyben három magyar pár indult, akik közül Marton Villő ésSemko Danyil teljesítetta legjobban, akik aranyérmet nyertek, megelőzve a cseh Natalia Taschlerova, Filip Taschler testvérpárt. Az életük második közös versenyén induló Jakucs Hanna, Galli Alessio duó a negyedik, a Bubcsó Loréna, Sőregi-Niksz Alfréd kettős pedig az ötödik helyen végzett.

 

„A junior jégtánc végeredményével abszolút elégedettek vagyunk, azzal a szándékkal jöttünk ki, hogy elhozzuk az első helyet, és ez sikerült is. Mindegyik párunk jól futott, az Olaszországban készülő Jakucs, Galli kettős, akik augusztusban kezdték meg a közös munkát, egyre jobban összeszoknak, és Bubcsó Loréna és Sőregi-Niksz Alfréd is versenyről versenyre fejlődnek”– emelte ki Engi.

 

Ezüstéremmel gazdagodott a jelenlegi egyetlen magyar felnőtt jégtánc duó, a Moszkvában edző Lukács Ádám és Yanovskaya Anna. Bár a Mikulás Kupával ellentétben most megelőzte őket a lengyel Natalia Kaliszek, Maksym Spodiriyev kettős, Engi Klára szerint büszkének kell lenni a teljesítményükre. „Nagyon reménykedtünk egy ilyen eredményben, most már olyan olimpikonokat tudhatnak maguk mögött, akiket szezon elején még nem tudtak legyőzni. Szerintem reális volt ez a végeredmény” – mondta.

 

A férfiaknál Maszljanko Alexander 7., Borovoj Alexander 12., Böröcz Máté pedig a 13. helyen végzett. „Náluk mindig nehéz a helyzet, és most érzek egy kis megtorpanást, tavaly Borovoj Alexander volt a legelőrébb, a 8. helyen zárt.  Közel vagyunk ahhoz, hogy átüssünk egy falat, de ez valamilyen okból egyelőre még nem sikerült” – nyilatkozta.

 

Női egyéniben Medgyesi Fruzsina megelőzte Tóth Ivettet, aki sérülés és műtét után mindössze nyolc hete tudta megkezdeni az igazán komoly munkát. Ezzel összetettben ezüst és bronzérmet hoztak haza a lányok, első helyen a cseh Eliska Brezinova végzett. Jakab Dária a 12. lett.

”Remélem, hogy ez Fruzsinak ad egy olyan önbizalmat, amitől elhiszi, hogy sokmindenre képes, és erőt ad neki, hogy dolgozzon a hiányosságain – példáula lutzot és a flipet is stabilan be tudja építeni a programjaiba. Ivett a sérülése miatt még eléggé szezon eleji formában van, de bízom benne, hogy a következő egy hónapban beleteszi majd a kellő munkát, hogy újra azon a helyen legyen, ahol az elmúlt két évet zárta. Dáriának ez volt az első felnőtt bajnoksága, és elizgulta a versenyt, neki rutint kell szereznie, mert egyébként előrébb tudott volna végezni”–fejtette ki Engi Klára.

Versenyzőkkel, edzőkkel, bírókkal és a szövetség képviselőivel együtt 32 fős csapat képviselte Magyarországot a Négy Nemzet Bajnokságon.

„Egy egyéni sportágban, ahol egyéni utazások vannak, egyéni szervezéssel, nehéz csapatban gondolkozni. Ez az esemény azért jó, mert szurkolhatnak egymásnak a versenyzők, csapatszellem szempontjából nagyon jót tesz, erősíti az összetartást, amelyet még építeni kell.Kevés lehetőség van rá, hogy így utazzunk együtt, és ilyen sokan szerepeljenek egy műkorcsolya- és jégtánc eseményen, ezért nagyon jó volt, hogy ekkora csapattal utaztunk ki” –zárta a beszámolót a sportvezető.

 

Négy Nemzet Bajnokság végeredménye:

 

Junior Jégtánc:

  1. Marton Villő, Danyil Semko (HUN)
  2. Natalie Taschlerova, Filip Taschler (CZE)
  3. Oleksandra Borysova, Cezary Zawadzki (POL)
  4. Jakucs Hanna, Galli Alessio (HUN)
  5. Bubcsó Loréna, Sőregi-Niksz Alfréd (HUN)

Jégtánc:

  1. Natalia Kaliszek, Maksym Spodyriev (POL)
  2. Yanovskaya Anna, Lukács Ádám (HUN)
  3. Justyna Plutowska, Jeremi Flemin (POL)

Férfi egyéni:

  1. Igor Reznichenko (POL)
  2. Jiri Belohradsky (CZE)
  3. Matyas Belohradsky (POL)

…7. Maszljanko Alexander (HUN)

…12. Borovoj Alexander (HUN)

  1. Böröcz Máté (HUN)

Női egyéni:

  1. Eliska Brezinova (CZE)
  2. Medgyesi Fruzsina (HUN)
  3. Tóth Ivett (HUN)

… 12. Jakab Dária (HUN)

 

Magyar Országos Bajnokság végeredménye:

 

Junior Jégtánc:

  1. Marton Villő, Danyil Semko
  2. Jakucs Hanna, Galli Alessio
  3. Bubcsó Loréna, Sőregi-Niksz Alfréd

Jégtánc:

  1. Yanovskaya Anna, Lukács Ádám

Férfi egyéni:

  1. Maszljanko Alexander
  2. Borovoj Alexander
  3. Böröcz Máté

Női egyéni:

  1. Medgyesi Fruzsina
  2. Tóth Ivett
  3. Jakab Dária
SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X