moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. szeptember 21.

„Minden versenyre úgy tekintünk, mintha az egyetlen esélyünk lenne”

Továbbra sem kezdődhet el a nemzetközi versenyszezon műkorcsolyázóink számára: a járványhelyzet okán meghozott új német rendelkezések miatt Láng Júlia és Szigeti Bernadett nem indulhat az oberstdorfi Nebelhorn Trophyn.

Mindketten a legjobbak lettek korosztályukban az augusztusi tesztversenyen, és nagy elánnal készültek idei első nemzetközi versenyükre, az Oberstdorfban megrendezendő, nagy múltra visszatekintő Nebelhorn Trophyra, az élet azonban közbeszólt. Pontosabban a járványhelyzet, ugyanis Németország szeptember 16-án karanténlistára tette, azaz kockázatos területté nyilvánította Magyarországot, az ezzel kapcsolatos rendelkezések pedig lehetetlenné tették Láng Júlia és Szigeti Bernadett részvételét a Nebelhorn Trophyn.

„Az előírások szerint a koronavírusteszt elvégzése után 48 órán belül át kell lépni a német határt a negatív eredmény birtokában, ám mivel a teszteredményre 48-52 órát kell várni, erre esélyünk sem volt – vázolja a helyzetet dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója. – De még ha ezt valamilyen csoda folytán meg is tudtuk volna oldani, a hazaérkezést követően Julcsinak és Bettinek újabb két teszten kellett volna átesnie, amelyek eredményére várva egy hét is eltelt volna úgy, hogy nem edzhetnek, ez pedig az október eleji, hazai versenyünkön, az Október Kupán való indulásukat is veszélyeztette volna. Minden fórumon próbáltunk segítséget kérni, hogy valahogy mégis részt vehessenek a Nebelhorn Trophyn, hiszen nagyon készültek, de nem sikerült megfelelő megoldást találni.”  

A Pavuk SE versenyzői, Zsirnov Dária, Láng Júlia és Szigeti Bernadett a 2018-as Bavarian Openen Oberstdorfban

A Pavuk SE műkorcsolyázói, akik két éve éppen együtt jártak Oberstdorfban a Bavarian Openen, alig várták, hogy visszatérjenek a német városba, amely egy kiváló jégpályán, remek körülmények között évről évre több igen színvonalas, jó hangulatú versenynek ad otthont. A szezon eleji felmérőn a junior lányok között meggyőző fölénnyel diadalmaskodó Szigeti Bernadettnek ráadásul a Nebelhorn Trophy lett volna az első felnőtt nemzetközi megmérettetése.

„Már a tesztversenyre is úgy készültünk, mintha az lenne az egyetlen verseny, hiszen teljes bizonytalanságban voltunk a szezont illetően. Ez azóta sem változott, így idén biztosan nem lesz olyan esemény, amelyre úgy tekintünk, mint egy edzőversenyre vagy felkészülési versenyre: amikor csak alkalmunk lesz jégre lépni, mindent kiadunk magunkból, semmit nem tartalékolunk. Nagyon szomorú vagyok, hogy ez a szezon így alakult, de igyekszem pozitívan nézni a dolgokat – örülök például, hogy a tesztversenyen jó rövidprogramot mutattam be, ami nagy motivációt adott, de az októberi Halloween Kupa, amelyet idén online rendeznek meg, is egy biztos pont. Nem adom fel a reményt, hogy az év második felében megoldódik ez a helyzet, és újra teljes biztonsággal vehetünk részt nemzetközi versenyeken is.”

Láng Júlia

Ebben bízik edzéstársa, Láng Júlia is, aki bár bevallja, nehéz nap mint nap úgy edzeni, hogy nem tudják, mire is készülnek, nem veszíti szem elől a célt: a 2022-es pekingi olimpiát.

„Ahhoz, hogy a 2022-es olimpián részt vehessek, az idei szezon kulcsfontosságú, hiszen a 2021-es világbajnokságon kell megszerezni a kvótát. De ahhoz, hogy egyáltalán ott elindulhassak, előbb még a rövidprogramban el kell érnem a vb-re előírt technikai minimum pontszámot, amire azáltal, hogy ennyi versenyt törölnek, egyre kevesebb a lehetőségem. Az motivál, hogy ez a helyzet nem tart örökké, és én nem akarok azok közé tartozni, akik most kihullanak. Biztos vagyok benne, hogy annak az energiának, amit most beleteszek a felkészülésbe, meglesz az eredménye, és ha le is mondanak versenyeket, azokon, amelyeken indulhatunk majd, meg fog mutatkozni a sok munka.”

A kialakult helyzetre való tekintettel az idei szezonban több hazai megmérettetésre kerül sor, biztosítva korcsolyázóinknak a versenyzés lehetőségét – így Julcsi és Betti munkája gyümölcsét már a következő hétvégén megmutathatja, október 3–4-én ugyanis, ha minden a tervek szerint alakul, az Október Kupa elnevezésű hazai versenyen a legkisebbektől a legnagyobbakig minden korosztály jégre lép. Két héttel később, október 15. és 17. között pedig – ha a járványhelyzet lehetővé teszi – már nemzetközi mezőnyben mérethetik meg magukat junior és szenior műkorcsolyázóink és jégtáncosaink a Vasas Jégcentrumban.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Kovács Álmos

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X