moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. március 11.

Lezárult egy korszak – Junior-világbajnokság

Befejezte junior-pályafutását Marton Villő és Szemko Danijil, akikkel a következő szezonban már a felnőttek között találkozhatunk, míg Schermann Regina első junior-világbajnokságán szerepelt – előbbiek a 19., utóbbi a 24. helyen zárt.

Negyedik, egyben utolsó junior-világbajnokságán képviselte a magyar színeket a jégtáncosok mezőnyében Marton Villő és Szemko Danijil, akik jó szájízzel inthettek búcsút a junioréveknek, hiszen két év után ismét kvalifikálták magukat a kűrre. Bár nem tudták megőrizni a ritmustáncban megszerzett 17. helyüket, minden elemükre pozitív kiviteli értékeket kaptak a bíróktól, és a 19. helyen fejezték be a versenyt.   

Moszkvában élő kettősünket közvetlenül a verseny előtt sem kerülték el a gondok: Villő Achilles-problémával, Dani pedig betegséggel küzdött. De szerencsére sikerült túllendülniük ezen, és élvezniük az utolsó juniorversenyüket.

„A múlt évben gyengén szerepeltünk, ebben a sportágban pedig nem könnyen felejtenek, egy ilyen szezon igencsak meghatározó arra nézve, hogy a továbbiakban hogyan ítélnek meg. De igyekeztünk mindent megtenni azért, hogy feledtessük a tavalyi eredményt, és talán sikerült, mert többen is mondták, hogy a szezon során most futottuk a legjobban ezt a kűrt. Összességében ez egy jó lezárása volt a junioréveknek, a verseny minden percét élveztük, és Tallinn is nagyon tetszett, pozitív élményekkel tértünk haza” – értékelt Villő, aki partnerével együtt Moszkva helyett Budapest felé vette az irányt.

„Most abszolút a pihenésre koncentrálunk, amely esetünkben tanulással és vizsgákkal telik, Dani ugyanis másodéves az egyetemen, én pedig idén érettségizem. Ő a vizsgái után végre hazamehet pár napra Odesszába, ahol két éve nem járt, és én is örülök, hogy újra a családommal, a barátaimmal lehetek” – mondta boldogan jégtáncosunk, aki, mikor a következő szezonról kérdeztük, leszögezte, hogy bár még nem volt idejük tervezgetni, az biztos, hogy a kűrben teljesen mást szeretnének mutatni, mint idén, azaz valami olyannal fognak készülni, ami szöges ellentétben áll a mostani rockos programmal. 

Hozzájuk hasonlóan fantasztikus rövidprogramját követően a kűr Schermann Reginának sem a várakozásoknak megfelelően sikerült. A Jégkorszak SE versenyzője remek kezdés után sajnos többet is hibázott, de végig küzdött, és bár nem tökéletesen, de megcsinálta a nehéz tripla rittberger-tripla salchow kombinációt, amelyet mindenképp szeretett volna bemutatni Tallinnban. A rontások miatt Regina a 19.-ről a 24. helyre csúszott vissza, de a fő célt, hogy első világbajnokságán kűrjét is lefuthassa, teljesítette.

Edzője, Akopyan Gayane a verseny után úgy nyilatkozott: örül, hogy a rövidprogramban még így oda tudta tenni magát tanítványa, a kűr előtt viszont már látta rajta, hogy rendkívül fáradt.

„Korábban kezdődött számára a szezon, mint eddig, hiszen augusztus végén már junior grand prix-n szerepelt, majd szinte minden verseny, amelyen indult, válogatónak számított vagy az ifjúsági olimpiára, vagy a junior-vb-re, így folyamatosan a legjobb formáját kellett nyújtania. Az ifjúsági olimpia ráadásul, amely egy nagyon különleges verseny, sokat kivett belőle, nem is annyira fizikailag, mint inkább mentálisan. Mivel a fő cél, a nagy feladat az volt, hogy a 47 lány közül bejusson a 24-be, a rövidprogramban még minden erejét összeszedve oda tudta tenni magát, majd ahogy lejött róla a teher, talán túlságosan is megkönnyebbült” – fogalmazott Akopyan Gayane, aki szerint ez a tapasztalat jó lecke lesz Reginának arra nézve, hogyan ossza be az erejét hasonló helyzetben.

Ezt pedig még ebben a szezonban lesz alkalma gyakorolni, ugyanis a tervek szerint még vár rá egy verseny itthon.

„Az edzéseken már rendszeresen ugorja a tripla toeloop-tripla toeloop kombinációt, amelyet mindenképp stabilizálni szeretnénk a következő szezonra, ezért minél előbb el kell kezdenie éles helyzetben is próbálgatni. Emiatt döntöttünk úgy, hogy a hónap végén Miskolcon versenyez még” – mondta az edző, aki azt is elárulta: amint a tripla-tripla kombináció stabillá válik, folytatják a női mezőnyben ritkaságszámba menő tripla axel tanulását, amelyet Regina szintén gyakorol már egy ideje.

Jégtáncvégeredmény

Női végeredmény

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X