moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. augusztus 23.

„Lépésről lépésre haladunk” – Tesztverseny, 2. nap

Túlestek a tűzkeresztségen műkorcsolyázóink és jégtáncosaink: a szezon eleji felmérőnek számító tesztverseny második napja több kategóriában is fölényes győzelmet, Tóth Ivett váratlan visszalépését és Böröcz Máté két sikeres tripla axeljét hozta.

Hosszú hónapok után a hétvégén újra megérezhették a versenyzés ízét műkorcsolyázóink és jégtáncosaink, akik közül vasárnap már többektől magabiztosabb produkciókat láthattunk a kűrben.

Jó példa erre a Kedves Katica–Sharonov Fedor-jégtánckettős (Hoffmann Korcsolya Akadémia), amely a ritmustáncban nem a várakozásoknak megfelelően teljesített, ám ezt maguk mögött hagyva a kűrt már olyan színvonalon korcsolyázták, amiről elmondhatjuk: ott folytatták, ahol az előző szezonban abbahagyták. Ez a pontszámaikon is megmutatkozott, így nagy különbséggel nyerték meg a szezon első megmérettetését Csikós Petra és Csikós Patrik (Steps On Ice SE) előtt.

Kedves Katica és Sharonov Fedor

Csak magát kellett legyőznie Berei Mózes Józsefnek (Sebestyén Korcsolya SE), vagy ahogy mindenki hívja, Pepének – egyedüli junior fiú műkorcsolyázónk számára a fő cél a versenyrutin visszaszerzése, hiszen sérvműtétje miatt az előző szezonban mindössze néhány versenyen tudott indulni. Új kűrjét a Metallica Nothing Else Matters című dalára mutatta be, és bár érezte, hogy a kondíciója még nem az igazi, így a program végét már nehezen bírta, nem hagyhatta ki, hogy térden csúszva léggitározással szórakoztassa a közönséget, ahogy elhagyta a jeget.

Szigeti Bernadettnek akadtak ugyan kihívói a junior lányok hatfős mezőnyében, de a Pavuk SE versenyzője kényelmes, több mint tízpontos fölénnyel vághatott neki a kűrnek. Bár az Etta James At Last és Peggy Lee Big Spender című dalára koreografált kűrjébe becsúsztak hibák, így is megtartotta vezető pozícióját, sőt, növelni is tudta előnyét. A helyezéseket tekintve mögötte sem történt változás: a Burlesque című film zenéjére korcsolyázó Szabó Cintia (Jégkorszak SE) másodikként végzett, míg Krizsanovszki Lili (SKSE) tavalyi programját bemutatva a harmadik lett. Érdekesség, hogy ők a kűrben épp ugyanannyi pontot kaptak – ám mivel ebben az esetben a második pontszám dönt a helyezési számról, Cintiát rangsorolták előrébb a bírók.    

A szoros állás miatt fordulatosabbnak ígérkezett a szenior férfiak és nők versenye – előbbieknél az első két helyezett között mindössze másfél pont volt a különbség a rövidprogram után. Csernoch András (SKSE) azonban a kűrben közel húszpontos előnyre tett szert, dacára annak, hogy több, triplára tervezett ugrását csak duplára pörgette be, így sok pontot otthagyott a jégen. Mint korábban nyilatkozta, a Pearl Harbor című film zenéje szokatlan választás tőle, aki korábban mindig nagyon ütemes, kemény zenékre korcsolyázott, és még sokat kell dolgoznia rajta, a technikai értékekben és a programkomponensekben (második pontszám) is a legjobbnak bizonyult, és idén is egy első hellyel kezdhette a szezont.

Csernoch András

A második és harmadik helyen, akárcsak tavaly, a Jégkorszak SE korcsolyázói, Maszljanko Alexander és Böröcz Máté végeztek, akik mindketten megtartották tavalyi kűrjüket erre a szezonra – említésre méltó, hogy utóbbi programja két tripla axelt is tartalmazott, amelyek közül az elsőt tökéletesen hajtotta végre.

Női műkorcsolyázóink mezőnye Tóth Ivett (Vasas SC) váratlan visszalépése miatt háromfősről kétfősre fogyatkozott. Hatszoros Európa-bajnoki és ötszörös világbajnoki résztvevőnk a pénteki edzés óta fájlalta a lábát, amely szombat estére nagyon bedagadt, így a vasárnapi kűrt már nem vállalta be. Távollétében a két igen fiatal, 15, illetve 16 éves Schermann Regina (JKOR) és Láng Júlia (PSE) csatázhatott az elsőségért – előbbi A mindenség elmélete, utóbbi a Kincsem című film zenéjére mutatta be új programját. A debütálás pedig egyiküknek sem ment zökkenőmentesen, de a rövidprogram után mindössze nyolc tized ponttal vezető Regina többet hibázott, így összetettben Júliáé lett az első hely.

Láng Júlia

Dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója hangsúlyozta: habár a vírushelyzet miatt több versenyt töröltek, és a sportolók felkészülése is másképp alakult, mint az előző években, az augusztusi időpont az ideális a tesztverseny megrendezésére.

„Amikor megtudtuk, hogy az első két junior-világkupa elmarad, két héttel későbbre toltuk a szezon eleji felmérőt, de amikor kiderült, hogy az egész sorozatot törlik, már nem változtattunk ezen az időponton. A válogatott kerettagok május közepén térhettek vissza a jégre, és úgy vélem, három hónap után látnunk kell, hol tartanak a felkészülésben. A tesztversenynek pont ez a célja, és nem az, hogy tökéletesebbnél tökéletesebb programokat mutassanak be. De a tavalyi versenyhez képest többektől láthattunk jó produkciókat.”

A folytatáshoz pedig nagy segítséget jelent a személyes kiértékelés, a bírók ugyanis a verseny után minden korcsolyázóval és edzőjével külön-külön leültek, hogy elmondják véleményüket a programokról, felhívják a figyelmet a hiányosságokra, arra, mit kell kijavítani a következő versenyig.

„Többen kifogásolták, hogy lassan adták ki a pontokat a verseny folyamán. Ennek épp a személyes kiértékelés minél gördülékenyebb lebonyolítása volt az oka: hogy ott ne kelljen hosszas videós elemzésekbe bocsátkozni, a bírók külön kérésemre az elemeket többször, sokkal alaposabban visszanézve pontoztak, hogy a kiértékelés során minden részletre kiterjedően tudjanak tanácsokat adni a versenyzőknek – ez pedig több időt vett igénybe.”

Schermann Regina

A hétvégi esemény nemcsak a sportolók számára volt debütálás, az élő közvetítést tekintve is új rendszert teszteltek. 

„Most próbáltuk ki először ezt az új, háromkamerás rendszert, és bár az első nap becsúsztak hibák, azokat másnapra javították, így vasárnap már élvezhető volt az adás. De több versenyen fogjuk még tesztelni, hogy minden igényt kielégítő, a neveket, futási sorrendet, eredményeket megjelenítő, visszajátszásokkal megtűzdelt közvetítést tudjunk kínálni az érdeklődőknek, akik egyébként a helyszínen is szép számmal voltak jelen, betartva az előírásokat, maszkot viselve, megtartva a másfél méteres távolságot.”

Hogy a bírók tanácsait hol tudják legközelebb kamatoztatni a korcsolyázók, arról dr. Vardanjan Gurgennek már van elképzelése, habár ő is elismeri: a jelenlegi helyzet igencsak sok akadályt gördít a sportversenyek szervezése és lebonyolítása elé. „Még a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetségnek sincs pontos álláspontja arról, hogyan zajlanak majd a versenyek ebben a szezonban. Egyelőre úgy néz ki, sok nemzetközi viadal elmarad, így abban gondolkodunk, hogy átlagosan hathetente rendeznénk versenyeket a korcsolyázóinknak, nemcsak a szeniorok és a juniorok, hanem a fiatalabbak számára is. A hónap végén hozunk döntést a következő, szeptemberi esemény időpontjáról. Lépésről lépésre haladunk, és úgy tűnik, ez az egész szezonra igaz lesz.”


Eredmények

További információ


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Kovács Álmos

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X