moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. szeptember 17.

Közel az új egyéni csúcs – Junior grand prix, Cseljabinszk; Lombardia Trophy

Előadásban az amerikaiakat is maga mögé utasította – Láng Júlia a kűrben csupán egy tized ponttal maradt el egyéni legjobbjától a cseljabinszki junior-világkupán, így végeredményben négy helyet javított, és a 11. helyen zárt. Csernoch András eközben illusztris társaságban gyűjtött értékes tapasztalatokat Bergamóban. 

Csak a három orosz és a két japán lány bizonyult jobbnak Láng Júliánál a programkomponensekben a cseljabinszki junior grand prix kűrversenye során. Műkorcsolyázónk programja a technikai elemeket tekintve is igen anyagerős, hiszen kűrjében két tripla lutz és két tripla flip szerepel, sőt, ezúttal utolsó ugráselemként még a szintén nem könnyű dupla axel-tripla toeloop kombinációt is bemutatta. Habár nem mindegyiket tudta tisztán kivitelezni, így is közel 14 pontot javított az első, Lake Placid-i versenyéhez képest, amivel 0,13 pontra megközelítette a márciusi junior-világbajnokságon elért egyéni legjobbját.

A Pavuk SE korcsolyázója ráadásul sérülten versenyzett, ugyanis a kiutazás előtt nagyon megnyomta a lábát a korcsolya, így csonthártyagyulladása lett, és a bokája a duplájára dagadt.

„Hétfőn voltam Tállay doktornál, aki leszívta a felgyülemlett folyadékot, és befáslizta a lábamat – kezdte Julcsi. – Szerencsére nincs nagy baj, azt mondta, szerda délután már talán újra jégre tudok menni. A rittberger egyébként az edzéseken jobban ment, mint korábban, sajnáltam, hogy a rövidprogramban most sem sikerült, ahogy előtte a tripla-tripla kombináció sem. Annak viszont nagyon örültem, hogy minden forgásom a legnehezebb szintű lett, és hogy mindkét programban ilyen magas komponenspontszámot kaptam – Gurgen [dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója] és András [Rosnik András, Julcsi edzője] meg is dicsért, hogy a rontások ellenére milyen szépen adtam elő a programokat.”

Habár Julcsi már jóval több nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, mint a férfi mezőny magyar indulója, Berei Mózes, ő is csak szuperlatívuszokban nyilatkozott az orosz rendezésről.

„Sosem voltam még ilyen profin megszervezett versenyen, még a junior-világbajnokság sem ért fel azzal, amit itt láttam. Már a reptéren egy produkcióval köszöntöttek minket, és a csarnokban is bárhová mentünk, a lounge-tól az orvosi szobán át az információs pultig mindenhol készenlétben álltak, és mindenben azonnal segítettek. A kűr telt házzal, közel 7500 emberrel ment, hihetetlen élmény volt ekkora és ilyen támogató közönség előtt korcsolyázni.”

Pavuk Patrícia és Rosnik András tanítványa ebben a szezonban már a felnőttekkel is összeméri az erejét: a tervek szerint jövő hétvégén a németországi challenger versenyen, a Nebelhorn Trophyn lép jégre.

„A lábam miatt még nem száz százalék, hogy tudok indulni Oberstdorfban, meg kell várnunk a szerdát, hogy mit mond rá az orvos. A legfontosabb az, hogy az októberi, budapesti Halloween Cupra, amely az első válogatóverseny az Európa-bajnokságra, teljesen egészséges legyek, azt semmiképp nem tesszük kockára. De bizakodó vagyok, és hétfőn szárazon már be is gyakoroltuk a koreográfiai elemet, amelyet be kell tennünk a kűrbe, hogy megfeleljen a felnőttmezőnyben előírtaknak” – újságolta Julcsi, aki, mivel a szenior kategóriában nincs kikötve, milyen szólóugrást kell bemutatni a rövidprogramban, a mumus rittbergert lutzra cserélheti.

Fotó: Veritphoto

Az augusztusi tesztverseny szenior férfi győztese, Csernoch András kűrjébe ezúttal sajnos komoly hibák is becsúsztak, így a 14. helyen zárt az olaszországi Lombardia Trophyn, és egyelőre az Európa-bajnokságon való induláshoz szükséges technikai minimumpontszámot sem sikerült elérnie.

„Nem futottam jól, de tapasztalatszerzésnek kiváló volt ez a verseny, hiszen világ- és Európa-bajnoki érmesekkel korcsolyázhattam. Sokkal több önbizalmat érzek magamban, mint a tavalyi szezonban, nem volt kondíciós problémám, és nem is stresszeltem. Ahhoz, hogy előrébb jussak, mindenképp kell a tripla axel és a négyfordulatos, ezeken sokat dolgozunk. A fő célom az októberi Halloween Cupon is az Eb-pontok megszerzése lesz” – nyilatkozta a Sebestyén Korcsolya SE versenyzője.

Hétvégén a felnőttekre figyelünk: a Monaghan Emily–Fourati Ilias-jégtánckettős Salt Lake Cityben, a U.S. International Figure Skating Classicon, míg műkorcsolyázóink, Tóth Ivett és Maszljanko Alexander a pozsonyi Nepela Memorialon képviselik a magyar színeket.


JGP Cseljabinszk – Női végeredmény

Lombardia Trophy – Férfi végeredmény

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó (Csernoch Andrásról): Veritphoto 

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X