moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2022. február 1.

Három magyar korcsolyabíró is ott lesz Pekingben

A február 4-én kezdődő pekingi téli olimpián nemcsak a magyar sportolók, köztük műkorcsolyázóink és short trackeseink, hanem hazánk neves korcsolyabírói is ott lesznek, és igyekeznek a legjobb formájukat hozni.

Az eredmények tisztaságát, illetve a versenyzők teljesítményének korrekt megítélését tűzték zászlójukra azok a magyar bírók, akik a rövidpályás gyorskorcsolya, a műkorcsolya, valamint a jégtánc sportágakban fognak nemzetközi kollégáikkal közösen egyesek számára életre szóló döntéseket hozni. A szakembereknek nem ez lesz életük első téli ötkarikás részvétele.

De milyen korábbi tapasztalatokkal vágnak neki a világeseménynek, és hogyan készülnek? – többek közt erről is kérdeztük őket. Elsőként Vikárné Homolya Zsuzsannát, aki az utolsó utáni pillanatban – a koronavírus miatt lemaradó Balczóné Dr. Nagy Katalin helyett – kapta meg a pekingi megbízatást. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) jelöltje és delegáltjaként a feladata a műkorcsolya páros-, valamint a férfi csapatversenyek pontozása lesz.

„Bár a hirtelen jött felkérés alaposan átrendezte az életemet, mégis örülök a feladatnak. Különösen Magyar Márkék szempontjából, hiszen 66 év után először szerepel magyar műkorcsolyapáros az olimpián, ami hatalmas dolog. Márk már régóta küzd ezért, nagyon megérdemelte, hogy eljutott idáig” – nyilatkozta Zsuzsanna, aki szerint egy ekkora megmérettetésen is ugyanazt a színvonalat kell nyújtania bíróként, mint más nemzetközi viadalokon.

A legutóbbi olimpián, Phjongcshangban még bírói asszisztensként működött közre a short track szakágban Pádár Beáta, most viszont a női rövidpályás gyorskorcsolya-versenyek döntőbírója lesz.

„Hihetetlen érzés volt, hogy 2018-ban részt vehettem egy ilyen szintű világeseményen, ráadásul a magyar versenyzők sikerét fantasztikus volt testközelből átélni” – mesélte Beáta, aki kiváló szakmai felkészülésnek tartotta az elmúlt hónapokban megrendezett debreceni és dordrechti világkupákat, amelyeken dolgozhatott. „A mostani megbízatást is igyekszem úgy kezelni, mint bármely másikat, mert egyszerűen nekünk sem szabad stresszelni, hiszen tiszta fejjel kell döntéseket hoznunk. Ráadásul ezek a sportolók olyan szintű tudással rendelkeznek, és annyira egy szinten vannak, hogy emiatt nagyon kell figyelni minden egyes mozdulatukat a jégen.”

Dr. Elek György több mint tíz éve technikai specialista, négy éve a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) Jégtánc Technikai Bizottságának tagja, és a szervezet delegáltjaként lesz Pekingben a jégtáncosok versenyein: a technikai elemeket és azok nehézségi szintjét fogja értékelni egy háromfős technikai panel tagjaként. Szocsi után ő is a második olimpiáján vesz részt bíróként.

„Amikor a legmagasabb szintű versenyzőket értékelheti az ember, az komoly feladat és kötelezettség, ugyanakkor megtiszteltetés is. Mindig azért dolgozunk, hogy a versenyzők korrekt elbírálást kapjanak. Természetesen ezen leszünk most is” – mondta a szakember.

További információk a 2022-es pekingi téli olimpiáról a Pekingi infromációk oldalunkon.

HUNSKATE media

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X