moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 14.

Elkeltek a kisérmek – Négy Nemzet Bajnokság, 1. nap

Parádés debütálás, újoncok az élen, szokatlan holtverseny – a vártnál is izgalmasabban alakult az első nap a Négy Nemzet Bajnokságon: míg Tóth Ivett és a Marton Villő–Szemko Danijil-kettős fontos lépést tett a magyar bajnoki címvédés felé, a férfi-, a páros- és a jégtáncversenyben új belépők remekeltek.   

Bőven gondoskodott meglepetésekről a rekordszámú versenyzőből álló magyar csapat a Négy Nemzet Bajnokság, azaz a visegrádi négyek közösen megrendezett nemzeti bajnokságának első napján. Szövetségünk döntése értelmében a mieink az Európa- és világbajnokság mintájára idén először nemcsak a verseny végén, hanem a részeredmény alapján, a rövidprogram/ritmustánc és a kűr után is érmet kapnak.

A nap első kisaranyérme – kategóriájuk egyedüli indulóiként – újonc párosunké, Scsetyinyina Julijáé és Magyar Márké lett, akik ott folytatták, ahol múlt hétvégén abbahagyták: habár Márk rontotta a tripla toeloopot, így is új egyéni legjobb pontszámnak örülhettek, amivel megadták az alaphangot az első napra.

Scsetyinyina Julija és Magyar Márk

Míg ők garantáltan bajnoki címmel távozhatnak majd Ostravából, addig a női mezőnyben Tóth Ivettnek három kihívója is akadt. A párharc ugyan, amire mindenki várt, elmaradt, hiszen legnagyobb riválisa, Láng Júlia betegség miatt nem tud részt venni a versenyen, a felnőttek közt most debütáló Schermann Regina hibátlan futással bizony megszorította, sőt, a technikai értékben meg is előzte olimpikonunkat.

Ivett a lépéssorára a szezon során először a legmagasabb, 4-es szintet kapta, ami az egész mezőnyben csak neki és az élen álló lengyel lánynak sikerült, ugrásai viszont nem voltak tökéletesek, így csupán alig több mint egy ponttal bizonyult jobbnak Reginánál. Ezzel együtt is megjavította idei legjobb pontszámát, és a négy ország versenyzői között a 3., Regina pedig a 4. helyről várhatja a folytatást. Szigeti Bernadett, aki szintén először méreti meg magát a felnőttmezőnyben, a 7., míg Medgyesi Fruzsina a 11. a rövidprogram után.

Schermann Regina (2.), Tóth Ivett (1.) és Szigeti Bernadett (3.)

Olimpikonunkkal ellentétben a Marton Villő–Szemko Danijil-kettőst nem tudták megközelíteni a hazai ellenfelek: a harmadik junior bajnoki címére készülő pár a twizzle-sorát ugyan teljesítette már jobban a szezon során, a program kötelező tánc részére viszont az egész mezőnyben a legmagasabb szinteket kapta, és új egyéni csúccsal a második helyet szerezte meg a juniorvilágkupa-érmes cseh kettős mögött. Újonc juniorjaink, a világkupákon debütáló Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor), valamint Csikós Petra és Patrik a 6., illetve a 8. helyről várhatják a kűrt.

Kedves Katica és Saronov Fjodor (2.), Marton Villő és Szemko Danijil (1.), Csikós Petra és Csikós Patrik (3.)

Jóval izgalmasabban alakult felnőtt jégtáncosaink párharca: a címvédő Yanovskaya Anna és Lukács Ádám távollétében az előző két válogatóversenyen bizonyító, tavalyi ezüstérmes Monaghan Emilynek és Fourati Iliasnak állt a zászló, ám a múlt hétvégi eredményeket látva sejteni lehetett, hogy nem lesz könnyű dolguk. A nyáron debütáló Dozzi Leia és Valdez Michael ugyanis a budapesti Santa Claus Cupon közel nyolc ponttal kapott többet, mint ők a zágrábi Golden Spin versenyen.

A sejtések pedig beigazolódni látszanak: habár Emilyék a technikai alappontszámot tekintve egy hajszállal jobbnak bizonyultak, Leiáék a bírók megítélése szerint szebben kivitelezték elemeiket, és a korcsolyázótudásra, előadásmódra is több pontot kaptak. Így rutinosabb versenytársaikat megelőzve, a dobogótól nem sokkal elmaradva a 4. helyen állnak, míg Emilyék az 5.-ek a ritmustánc után.

Monaghan Emily és Fourati Ilias (2.), Dozzi Leia és Valdez Michael (1.)

De az előzetesen talán kevesebb izgalommal kecsegtető férfiverseny is tartogatott még meglepetéseket a nap végére: Böröcz Máté, a tavalyi nemzeti bajnokság 4. helyezettje az ugrásokat tekintve szinte tökéletesen mutatta be tripla axelt és tripla-tripla kombinációt tartalmazó rövidprogramját, így megelőzte a nála eddig rendszeresen jobban teljesítő Csernoch Andrást. Ez azonban csak a helyezési számon látszik, a két fiú ugyanis szokatlan módon századra azonos pontszámot kapott a bíróktól. Mivel a rövidprogramnál ilyen esetben a technikai értéket veszik figyelembe, az pedig Máténál magasabb volt, ő a 12., míg Andris a 13. helyről várhatja a mai kűrt, amely így felettébb izgalmasnak ígérkezik.

Csernoch András (2.) és Böröcz Máté (1.)

A verseny a mieink számára ma 11:00-kor folytatódik – este bajnokokat avatunk, és az is kiderül, hány érem üti a markunkat a négy nemzet összetett eredménye alapján.


Élő közvetítés

Eredmények


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki    

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X