moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. december 16.

Bajnokokhoz méltón – Négy Nemzet Bajnokság, 2. nap

Egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat a Négy Nemzet Bajnokságon, ahol Tóth Ivett hatodik, a Marton Villő–Szemko Danijil-kettős harmadik, míg Csernoch András, Scsetyinyina Julija és Magyar Márk, valamint Monaghan Emily és Fourati Ilias első magyar bajnoki címét ünnepelte.

Ismét megcsinálta: Tóth Ivett immár hatszoros felnőtt magyar bajnok – és micsoda versenyben lett az! Habár Láng Júlia betegsége miatt a legjobban várt párharc elmaradt, az első felnőtt megmérettetésén szereplő Schermann Regina – aki kora miatt nemzetközi mezőnyben még nem is indulhat a nagyok között – gondoskodott az izgalmakról: élete kűrjét korcsolyázva a technikai pontszámban ismét megverte az olimpikont, és összességében alig több mint három ponttal maradt le a bajnoki címről.

Tóth Ivett (2.), Ekaterina Kurakova (1.) és Schermann Regina (3.)

De mind a négy lány brillírozott a kűrben, így a Négy Nemzet Bajnokság 18 fős mezőnyében Tóth Ivett ezüst-, Schermann Regina bronzérmes, míg a szintén újonc Szigeti Bernadett 5., Medgyesi Fruzsina pedig 7. lett.

„Mind fizikailag, mind mentálisan nagyon nehéz volt a kűr, ezért különösen örülök annak, hogy így sikerült – nyilatkozta Ivett, aki a tavalyi bajnokságot sok rontása miatt mélypontként élte meg. – Bár most sem futottam tökéletesen, ezúttal a küzdésnek egy egészen más fokát tapasztaltam meg: amikor azt éreztem, elfogy az erőm, akkor is tudtam még honnan meríteni, ami nagy előrelépés számomra.”

Medgyesi Fruzsina (4.), Szigeti Bernadett (3.), Tóth Ivett (1.) és Schermann Regina (2.)

Junior jégtáncosaink is megvédték címüket: Marton Villő és Szemko Danijil harmadszor állhatott az országos bajnoki dobogó tetejére, a Négy Nemzet Bajnokságon pedig megismételte tavalyi ezüstérmét. Bár a többszörös junior-világbajnoki résztvevők nagy fölénnyel szerezték meg a bajnoki címet, saját bevallásuk szerint nagyon izgultak, ami a kűrre különösen rányomta a bélyegét – ott a technikai pontszámban az elsőéves junior Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) nagyon megközelítette őket.

Marton Villő–Szemko Danijil (2.), Natalie Taschlerova–Filip Taschler (1.) és Denisa Cimlova–Vilem Hlavsa (3.)

„Sokkal jobban is tudunk korcsolyázni, mint amit most a kűrben láthattak tőlünk – kezdte értékelését Villő. – Annak viszont, hogy magas szinteket kaptunk a kötelező táncra, illetve a lépéssorainkra, nagyon örülünk. Sok mindenben javulnunk kell még a szezon végéig, de ha a junior-világbajnokságon egy ilyen kötelezőt sikerülne bemutatnunk, mint itt, azzal kiegyeznénk.”

Két újonc juniorkettősünk is kitett magáért: mind Kedves Katica és Saronov Fjodor, mind Csikós Petra és Patrik megjavította eddigi legjobb pontszámát a kűrben – előbbi kettős egy helyet előrelépve az 5., utóbbi pedig a 8. helyen zárt.

Csikós Petra–Csikós Patrik (3.), Marton Villő–Szemko Danijil (1.) és Kedves Katica–Saronov Fjodor (2.)

Nagy kérdés volt viszont, hogy a felnőtteknél a címvédő Yanovskaya Anna és Lukács Ádám távolmaradásával ki viszi el a bajnoki címet. Habár az első két válogatóverseny eredményét látva talán többen fogadtak volna a Monaghan Emily–Fourati Ilias-kettősre, a ritmustáncban  ezúttal újonc riválisaik, Dozzi Leia és Valdez Michael bizonyultak jobbnak. A kűrben azonban komoly hibát vétettek: estek a lépéssorban, így Emily és Ilias a harmadik válogatót is megnyerte, és bár minimális, mindössze félpontos különbséggel, de bezsebelte első magyar bajnoki címét.

„Most komfortosabban éreztük magunkat, mint tavaly, hiszen akkor még nagyon új kettősnek számítottunk. Sajnáljuk, hogy a ritmustáncban hibáztunk, de igyekeztünk nem rágódni rajta, és teljes erőnkkel a kűrre koncentrálni. Ott és akkor mindent kiadtunk magunkból, minden pillanatát élveztük. Fantasztikus érzés, hogy magyar bajnokok lettünk, pláne, hogy ilyen szoros volt a verseny” – összegeztek a bajnokok, akik a négy ország versenyzőinek rangsorában a 4., míg honfitársaik az 5. helyet szerezték meg.

Monaghan Emily–Fourati Ilias (1.) és Dozzi Leia–Valdez Michael (2.)

Ha a jégtáncosok versenye szoros volt, mit mondhatnánk a férfiakéra, ahol a két magyar rendkívüli módon századra azonos pontszámot kapott rövidprogramjára? A kűrben aztán az első két válogatóversenyt megnyerő Csernoch András két helyet is javítva megelőzte Böröcz Mátét – ő a 11., Máté a 12. helyen végzett –, és első felnőtt magyar bajnoki címét ünnepelhette. Öröme persze nem volt felhőtlen, hiszen tudja, hogy nem ezek voltak élete programjai.

„A rövidprogramban sok pontot veszítettem a forgásokkal, azokat jóval pontosabban kellene bemutatnom a versenyeken, erre nagyon rá kell feküdnöm – jelentette ki Andris, aki az ugrásokat tekintve is nehezítené programját a szezon második felére. – Már nap mint nap gyakorlom a tripla axelt az edzéseken, és az új évet mindenképpen úgy szeretném kezdeni, hogy már az is szerepel a programomban.”  

Böröcz Máté (2.) és Csernoch András (1.)

A fiúkkal ellentétben kategóriájuk egyedüli indulójaként garantált magyar bajnoki címért és a Négy Nemzet Bajnokság aranyérméért érkezett Ostravába párosunk, Scsetyinyina Julija és Magyar Márk – ez azonban nem jelentette azt, hogy félgőzzel korcsolyáztak volna, sőt! Új kettősünk az utolsó emeléstől eltekintve tökéletes kűrt mutatott be, és a rövidprogram után ismét megjavította eddigi legjobb pontszámát.

Scsetyinyina Julija–Magyar Márk

Márkot természetesen bosszantotta, hogy elrontotta az ugrást a rövidprogramban, a kűr viszont kárpótolta őket. „Igaz, hibátlannak az sem mondható, veszítettünk egy-két szintet – tette hozzá –, de ez volt az első alkalom, hogy versenyen ilyen jól sikerült, aminek nagyon örülünk. Ugyanakkor tudjuk, hogy edzésen megy ez sokkal jobban is, és a szezon második felében bizonyítani fogjuk, hogy még ennél is magasabb pontszámra van esélyünk.”

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X