moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2021. szeptember 26.

Egy helyen múlt

Egy hellyel maradt le az olimpiai kvótaszerzésről Yanovskaya Anna és Lukács Ádám, Láng Júlia pedig nyolc helyet javított az oberstdorfi Nebelhorn Trophyn, míg Papp Vivien, valamint Leveles Réka és Leveles Balázs új egyéni csúcsnak örülhetett a ljubljanai junior grand prix-n.

Első számú tartalék az olimpiára Yanovskaya Anna és Lukács Ádám. A Hoffmann Korcsolya Akadémia jégtáncosai a ritmustánc után a nyolcadik helyen álltak, a cél pedig az olimpiai kvóta elnyeréséért az ötödik hely megcsípése volt. Habár a kűrben az egyik emelésük és a lépéssoruk sem úgy sikerült, mint két hete a Lombardia Trophyn, valamint Ádám hibázott a twizzle-sorban, az egylábas lépéssorban javítani tudott, és az elemekre kapott kiviteli értékeik is magasabbak voltak, mint az olaszországi versenyen. Így két hellyel jöttek feljebb – a 6. hely pedig azt jelenti, hogy éppen lemaradtak az olimpiai kvótáról.

„Annak ellenére, hogy a ritmustánc eredménye nem volt elég a kvalifikációhoz, határozottan úgy éreztük, egy igazán erős, magabiztos kűrrel van esélyünk, hogy megszerezzük a kvótát. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, hogy tökéletes kűr szükséges hozzá. Nem sikerült. Nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, de büszkén hagyjuk magunk mögött a versenyt, mert a bíróktól, más edzőktől és versenyzőktől is rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk a programjainkat illetően, és tudjuk, hogy nemcsak mi, az edzői csapat, a szövetség, a szüleink, mindenki megtett mindent annak érdekében, hogy meglegyen a kvóta. És ha megnézzük a pontszámokat, az utolsó kvótát érő helytől nagyon messze voltunk, vagyis a hibák nélkül sem értünk volna fel az ötödik helyre. Az, hogy első számú tartalékok vagyunk, persze ad némi reményt. Ugyanakkor, miután több mint négy évig dolgoztunk valamiért, ami nem sikerült, ez most az a helyzet, amikor feldolgozva az átélt eseményeket meg kell hozni bizonyos döntéseket. Ez az, ami ránk vár most” – fogalmazott Ádám, aki a következő hetet Budapesten tölti a családjával, majd követi partnerét Moszkvába, hogy folytassák a felkészülést a szezon további versenyeire – elsőként a három hét múlva sorra kerülő Budapest Trophyra.

Ugyancsak a hazai rendezésű nemzetközi eseményen láthatjuk legközelebb Láng Júliát, aki a rövidprogram után azt mondta, sokat jöhet előre kűrjével, és így is tett: magyar bajnokunk egy szép dupla axel-tripla toeloop kombinációval kezdett, és bár utána sok ugrását hiányosnak találta a technikai panel, anyagerős programösszeállításának köszönhetően a kűrben 12. lett, így összesítésben nyolc helyet javítva 16.-ként fejezte be idei első versenyét. Tette ezt úgy, hogy a reggeli edzésen semmi nem sikerült neki – úgy látszik, bejött a mondás: rossz főpróba, jó előadás.

„Senkinek nem kívánom azt a délelőttöt, amit átéltem, sem fizikailag, sem mentálisan nem voltam a topon – idézte fel a nap elejét Julcsi. – Boldog vagyok, hogy mindezek után ilyen kűrt sikerült futnom, ez jobban mutatja azt, hol tartok jelenleg, mint a rövidprogramom. Természetesen az ugrásokat tekintve bőven van min javítani, de annak nagyon örülök, hogy minden forgásomra megkaptam a 4-es nehézségi fokot, mert a rövidprogramban azok sem mentek jól, így erre is külön odafigyeltem. Mindkét program kapcsán sok jó visszajelzést kaptam, nagyon jólesik, hogy ilyen sok embernek tetszett az előadásom és a megjelenésem a jégen.”

A Pavuk SE műkorcsolyázója, aki a jövő hét közepétől ismét Moszkvában folytatja edzéseit, miután végignézte a versenytársakat, kikapcsolódásképpen sétált a városban, ahová már sokadszorra tér vissza, és amelyet nagyon szeret, felfedezett néhány kávézót, majd vacsora közben Csernoch Andrissal együtt követte a jégtáncosok versenyét. „Este aztán még visszajöttem a jégpályára, hogy megnézzem a gálát. Remélem, egyszer nemcsak nézőként, hanem résztvevőként lehetek majd ott – tette hozzá. – Igazság szerint nem álltam készen az olimpiai szereplésre, de ahogy eddig nagyon sok mindent megtettem, úgy ezután is meg fogok azért, hogy négy év múlva kijussak, és ne csak kijussak, hanem olyan eredményt érjek el, amelyre az egész ország büszke lehet.”

Erre készül a még csupán 13 éves Papp Vivien is, aki jelenleg a juniorkorosztályban elért eredményeivel teszi büszkévé a hazai műkorcsolyarajongókat. A Hoffmann Korcsolya Akadémia versenyzőjének ugyan a ljubljanai junior grand prix-n, Julcsihoz hasonlóan, több ugrásába is belekötött a technikai panel, illetve egy esés is becsúszott a kűrjébe, programját nehezítve az utolsó ugráselemét dupla lutzról tripla flipre cserélte a három héttel ezelőtti, első junior grand prix óta. Miután Vivien a rövidprogramban új egyéni csúcsot korcsolyázott, a kűrben is nagyon megközelítette a kassai versenyen kapott pontszámát, és az ottani 9. hely után a 8. helyet megszerezve mindkét grand prix-ján top tízes helyezést könyvelhet el első juniorévében.   

A juniorok közt szintén újoncnak számító klubtársai, a jégtáncosok mezőnyében szereplő Leveles Réka és Leveles Balázs a ritmustánc után a kűrben is megjavították az első grand prix-jukon elért pontszámukat, úgy, hogy a komponensekre ezúttal majdnem három ponttal kaptak többet, és egy kettőst megelőzve a 16. helyen zárták a versenyt.

A fiatalok grand prix sorozata a jövő hétvégén Gdanskban folytatódik, ám ott magyar versenyzőért nem szoríthatunk – a mieink két hét múlva, a sorozat utolsó, Linzben megrendezett állomásán lépnek újra jégre, ahol a női mezőnyben Schermann Regina, a férfiaknál Berei Mózes József, míg a jégtáncosoknál Kedves Katica és Saronov Fjodor (Sharonov Fedor) képviseli majd a hazai színeket. Azt követően pedig majd hazai pályán láthatjuk őket: az október 14-én kezdődő Budapest Trophyn mind junior, mind felnőtt versenyzőink jégre lépnek orosz világsztárok társaságában.   


Élő közvetítés és további információk – Nebelhorn Trophy

Élő közvetítés és további információk – Junior grand prix, Ljubljana


HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Ludwig Welnicki   

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X