moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2018. december 8.

Csodákat láttunk – Santa Claus Cup

Egy arany-, két ezüst- és három bronzérem – ez a magyarok mérlege az immár 12. alkalommal megrendezett Santa Claus Cupon. A Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) fiatal tehetségei oroszokkal és ukránokkal teli mezőnyben fantasztikus produkciókkal állhattak dobogóra, majd a Magyar Atlétikai Club (MAC) és a Steps On Ice SE (SOI) korcsolyázói egy-egy bronzéremmel gyarapították az éremkollekciót.

Amint véget ért a juniorok és a szeniorok versengése a Christmas Cupon, máris kezdetét vette az immár 12. alkalommal megrendezett Santa Claus Cup, amelynek keretében a kisebbek mérhették össze tudásukat. Vasárnap rögtön dobogós helyezésnek örülhettünk: Incze Brigitta Éva az idei szezonban két arany- és két ezüstérem után bronzérmet zsebelt be a 7 évesek között, az SKSE korcsolyázója minden versenyén dobogóra állhatott.„Brigi most eléggé izgult, ezért voltak nagyobb hibák, de szépen forgott, mosolyogva korcsolyázott. A legkisebbek is helytálltak első nagy nemzetközi versenyükön, a 4. és 5. hely Petrának és Katrine-nak szuper eredmény” – mondta edzőjük, Gór-Sebestyén Júlia. Bődi Flávia, a Pavuk SE versenyzője Brigitől nem sokkal elmaradva, kiegyensúlyozott programmal a 4. helyen zárt.

A második napon a 9 éves Ekker Léna szinte teljesen tökéletes programmal, idei legjobb pontszámát túlszárnyalva három aranyérme után ezüstérmet szerzett az ukrán fenomén, Darja Kotenko mögött.

„Csodálatosan, nagyon lendületesen, átéléssel korcsolyázott. Ugyan becsúszott egy kis rontás, de magas ugrásaival kiemelkedett a mezőnyből. Az, hogy ilyen pontokat kapott, és 2. lett ennyi ukrán és orosz versenyző között, fantasztikus eredmény. Ez önbizalmat ad neki, és azt mutatja, hogy lépést tud tartani a nemzetközi mezőnnyel” – dicsérte tanítványát Gór-Sebestyén Júlia.

A bronz- és ezüstérem után kedden a dobogó legfelső fokát is sikerült bevennünk: az elsőként jégre lépő Papp Vivien végig tartotta vezető pozícióját, és három orosz versenyző előtt győzött a basic novice I kategóriában. Az SKSE 10 éves tehetségét – aki október közepe óta hét arany-, két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött – még az sem zökkentette ki, hogy a lépéssor közben leállt a zenéje, a közönség ütemes tapsára mosolyogva folytatta kűrjét.

„Remekül versenyzett Vivi, technikára is a legmagasabb pontszámot kapta, de a komponensekben még nagyobb különbséggel verte az oroszokat. Az edzéseken természetesen felkészítjük őket az ilyen helyzetekre, mindig mondom nekik, hogy ha leáll a zene, korcsolyázzanak tovább, csak akkor álljanak meg, ha a döntnök sípol” – mondta korábbi Európa-bajnokunk.

Vivien a délelőtt megszerzett aranyérem után az este folyamán az intermediate novice korcsoportban is érdekelt volt, ahol esett a dupla axelből, és a 4. helyen zárt. Edzéstársa, Zsembery Katinka viszont kirobbanó programmal új egyéni legjobb eredményt ért el, amivel ezüstérmet nyert, két orosz lány társaságában állhatott dobogóra.

„Katinka szenzációsan, teljesen tisztán futott, most volt a legkiegyensúlyozottabb a szezonban. Vivinek a bemelegítésen szépen sikerült a dupla axel, a programban sajnos nem jött össze, elfáradt a nap végére” – fogalmazott az SKSE vezetőedzője.

A nap zárásaként az advanced novice fiúk kűrjében Hortobágyi Dominik bebiztosította a hétfői rövidprogramban megszerzett 3. helyét, így egy bronzéremmel teljessé tette a keddi éremkollekciót. A MAC korcsolyázója továbbra is sérülten versenyez, ennek ellenére a celjei győzelem után ismét szépen helytállt.

„Kár, hogy a lutzot mindkét nap elrontotta, a dupla axelje viszont egyre stabilabb és szebb. A sérülés mellett a hazai pálya terhével is meg kellett küzdenie, dolgozunk azon, hogy megtanulja kezelni az izgalmat” – nyilatkozta edzője, Gabrieli Adrien.

Érdekesség, hogy versenyen kívül a nemrég hazatérő, februártól már a magyar színeket képviselő többszörös osztrák bajnok, Berei Mózes József is bemutatta programjait. Gór-Sebestyén Júlia elmondta: tanítványának óriási élmény volt, hogy végre magyar versenyzőként léphetett a hazai közönség elé.

„Sajnálta, hogy a rövidprogramban elrontotta a salchowot, a kűrben pedig még jobban izgult, hiszen arra nevelőedzője, Margarete Rozum is ideutazott, neki is bizonyítani akart. A bemelegítésen szépen sikerült a tripla salchow, a program viszont most szétesett. Ez még csak a kezdet, sokat kell még dolgoznunk.”

Az advanced novice lányok mezőnyében ugyan nem szereztünk érmet, de nem sokon múlt: Szabó Cintia a harmadik legjobb kűrt futotta, és a 4. helyen zárt. A szintén az SKSE-t képviselő Gál Zoé és Krizsanovszki Lili pedig a 6., illetve 7. helyet szerezte meg, így a 27 fős mezőnyben három magyar lány is a top 10-be került.

A jégtáncosoknál pénteken Hoffmann Nóra kettőse, Leveles Réka és Leveles Balázs kiváló programokkal egy orosz, egy ukrán és egy francia kettős mögött 4.-ként végeztek az intermediate novice kategóriában, majd az advanced novice-ok között a Steps On Ice korcsolyázói, Csikós Petra és Csikós Patrik révén magyar bronzérem született. Elek Attila örült, hogy tanítványai szebben kivitelezték elemeiket, és előző versenyükhöz képest javítottak összpontszámukon.

„A twizzle-sorukat magasabb szinten hajtották végre, a forgásuk viszont most gyengébben sikerült. Összességében látszik a fejlődés, hiszen a technikai pontszámuk és a bíróktól kapott kiviteli pontok is magasabbak voltak, mint Olmützben. A fő célt elérték: teljesítették a Héraklész-keret követelményeit, így elégedetten vághatunk neki a jövő heti pozsonyi versenynek.”

A közönség az advanced novice korosztályban – még versenyen kívül – először láthatta Kedves Katicát és Saronov Fjodort, akik mindössze egy hónapja táncolnak együtt Hoffmann Nóra irányításával.

„Ahhoz képest, hogy milyen rövid ideje korcsolyáznak együtt, szép pontokat kaptak. A kűrt még jobban ki kell dolgoznunk, de örülök, hogy minden elemüket pozitív értékekkel jutalmazták, egy hónap után remek eredményt értek el” – mondta a büszke edző.

 

12. SANTA CLAUS CUP, BUDAPEST

Eredmények – Non-ISU

Eredmények – ISU

Microsite

(Bruckner Nóra)

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X