moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. december 20.

Címvédők és egy új bajnok – Magyar bajnokság, 2. nap

Két címvédés történt, és egy új bajnokot is avattunk a felnőtt műkorcsolyázók hétvégi bajnokságán: Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk párosban, Csernoch András pedig férfi egyéniben duplázott, míg Láng Júlia első bajnoki címének örülhetett. 

Megkoronáztuk a 2020–21-es szezon műkorcsolya magyar bajnokait – a páros szakágban egyedüli indulókként Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, a férfiaknál pedig Csernoch András másodszor diadalmaskodott, míg a női mezőnyben Láng Júlia először szerezte meg a bajnoki címet. A pénteki rövidprogramban mindannyian eddigi legjobb eredményüknek örülhettek, a kűrjükkel viszont már nem voltak maradéktalanul elégedettek.

Párosunk, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk (Hoffmann Korcsolya Akadémia) kiváló pörgetett emeléssel indított, és ugyan magasabb pontszámot kapott a szabadprogramjára, mint eddig bármikor, Márk rontotta az ugráskombinációt, és az egyik kidobós ugrásukban, valamint az emelésekben is bizonytalankodtak.

Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk második bajnoki címét szerezte meg

„Nem mondhatjuk, hogy most teljesítettünk a legjobban, de a körülményekhez képest viszonylag stabil programokat futottunk – kezdte Márk. – Érezzük, hogy hiányzik a szokásos nyári felkészülés, a kondícióm nem az igazi, és ez a kűrön különösen látszott. Nem bírom úgy erővel, mint kellene, emiatt az elemeink minősége, szintje nem olyan, mint az edzéseken, amikor külön gyakoroljuk őket, vagy csak részleteket futunk a programokból. Nehéz így, hogy alig van verseny, de az edzőnk időről időre kitalál valamit, hogy megteremtse a nyomást: vagy versenyszimulációval, vagy úgy kell lefutnunk a programokat, hogy felveszi videóra, és elküldi néhány technikai specialistának, akik kiértékelik azokat. A visszajelzéseik és a most szerzett tapasztalatok alapján dolgozunk tovább a hiányosságokon.”

De csak az ünnepek után, ugyanis így, hogy eltörölték a januári Európa-bajnokságot, kettősünk a szokásosnál valamivel hosszabb pihenőt kap. Ioulia és Márk is a családjával tölti a következő két hetet, majd január 4-én visszautaznak Szocsiba, hogy 5-étől folytassák az edzéseket az olimpiai központban.

Az immár szintén kétszeres magyar bajnok Csernoch András (Sebestyén Korcsolya SE) nem szeretne ennyit pihenni – mint mondja, nem akar kiesni a megszokott rutinból. A pénteken élete rövidprogramját futó műkorcsolyázónk a kűrben szép tripla-tripla ugrássort és tripla lutzot mutatott be, de több ugráselemében is hibázott, így elmaradt a november végi Mikulás Kupán nyújtott teljesítményétől.

Csernoch András megvédte bajnoki címét

„A rövidprogramnak nagyon örültem, pláne, hogy elértem a vb technikai minimumpontszámát. Igaz, a nemzeti versenyeket nem veszik figyelembe a pontszerzésnél, de az, hogy most sikerült, erőt ad és motivál. A kűr küzdelmesebb volt. Az utóbbi egy-két hétben éreztem, hogy nagyon elfáradtam már így év végére a vizsgák és az edzések mellett. Rám fér a pihenés, de nem akarok sokáig távol lenni a jégtől, mert bőven van még hiányosság, amin dolgoznom kell” – mondta a kűr után Andris, akinek három vetélytársa is akadt, olyan pedig, hogy négy magyar férfi műkorcsolyázó vegyen részt a bajnokságban, régóta nem volt.

„Természetesen hiányzott a Négy Nemzet Bajnokság, az, hogy külföldi korcsolyázók ellen is kiállhassunk, főleg így, hogy eltörölték az Európa-bajnokságot. De a Mikulás Kupára eljött két cseh srác, most pedig négyen versenyeztünk, amire rég nem volt példa. Összességében boldogok lehetünk, hogy egyáltalán meg tudtuk rendezni a versenyt, nincs okunk panaszra.”  

A kűrt az ezüstérmes pozícióból váró Berei Mózes József (SKSE) sokat rontott, így lecsúszott a dobogóról – helyét a rövidprogram után harmadik Böröcz MátéA vette át, aki ismét, ezúttal tökéletesen megugrotta a tripla axelt, valamint a mezőny legnehezebb tripla-tripla ugrássorát mutatta be. A Jégkorszak SE versenyzője eddigi legjobb kűrpontszámát érte el, és a tavalyi bajnoksághoz hasonlóan újra ezüstérmet szerzett, míg a dobogó alsó fokára edzéstársa, a korábbi kétszeres magyar bajnok Maszljanko Alexander állhatott fel.

Böröcz Máté, szövetségünk elnöke, Kósa Lajos, Csernoch András, Maszljanko Alexander és Berei Mózes József

A nőknél viszont nem változott a rövidprogram utáni sorrend: Láng Júlia (Pavuk SE) csupán alig több mint fél ponttal, de a kűrben is jobbnak bizonyult Schermann Reginánál, így az első felnőtt magyar bajnokságán induló műkorcsolyázó jött, látott és győzött. A Jégkorszak SE versenyzője a tavalyi évhez hasonlóan ismét ezüstérmes, míg Julcsi edzéstársa, Szigeti Bernadett bronzérmes lett.

Az újdonsült bajnok a kűrben ugyan jó pár pontot ott hagyott a jégen, számára már eleve az nagy szó volt, hogy idén zavartalanul versenyezhetett. „Tavaly lebetegedtem, és nem tudtam részt venni a Négy Nemzet Bajnokságon, azelőtt pedig, amikor utoljára indultam a juniorok között, a kűr reggelén megsérültem az edzésen. Szóval a bajnokság nekem mindig különösen izgalmas” – mondta félmosollyal az arcán Láng Júlia, majd hozzátette: habár a hangulata az ideinek sem volt az igazi így, hogy nem a Négy Nemzet Bajnokság keretében zajlott, illetve voltak hiányzók, a bajnoki cím sokat jelent neki.     

Láng Júlia először indult, és rögtön győzött a felnőtt magyar bajnokságban

„Nagyon keményen készültem a bajnokságra: úgy edzettem, hogy egy hét alatt 17-szer futottam le egyben a programjaimat. A rövidprogramban ugyan a tripla-tripla kombináció nem volt tökéletes, a kűr meg egyáltalán nem úgy sikerült, ahogy terveztem, de természetesen örülök az első felnőtt bajnoki címemnek. Igazából győzködtem az edzőmet, hogy hétfőn már mehessek edzeni, de ő két nap pihenőhöz ragaszkodott. Így kedden állhatok újra jégrge, és remélem, hogy 24–25-én is lesz edzés, én nagyon szeretek olyankor edzeni” – nyilatkozta a női bajnok, aki legközelebb a januárban megrendezendő Sebestyén Kupán tervez versenyezni.

Schermann Regina (2.), Láng Júlia (1.) és Szigeti Bernadett (3.)

A magyar bajnokság mindkét napja visszanézhető IDE KATTINTVA.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X