moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2020. december 19.

60 pont fölött – Magyar bajnokság, 1. nap

Mindhárom kategória legjobbja magabiztos rövidprogramot futott a műkorcsolya magyar bajnokság első napján – Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk, valamint Láng Júlia először, Csernoch András pedig a novemberi Santa Claus Cup után újra 60 pont fölé került, és hatalmas fölénnyel vezeti a férfiak versenyét.

Az elmúlt hét évben a visegrádi négyek közösen megrendezett nemzeti bajnoksága, a Négy Nemzet Bajnokság keretében műkorcsolyázóink, amellett, hogy egymással csatáztak a magyar bajnoki címért, a csehekkel, lengyelekkel és szlovákokkal is összemérhették tudásukat. Idén a járványhelyzet miatt ebben a nemzetközi tapasztalatban nem lehetett részük, a hazai mezőnyből pedig a hatszoros magyar bajnok Tóth Ivett, valamint Krizsanovszki Lili, aki első felnőtt bajnokságán vett volna részt, is hiányzott, akárcsak külföldön készülő jégtáncosaink – de az első napra így sem lehet panaszunk.

Az idén versenyről versenyre jobb és jobb formát mutató Csernoch Andrásnak pláne nem, aki hibátlan rövidprogramja révén markáns, közel 16 pontos fölénnyel szerezte meg a vezetést edzéstársa, a szintén a Sebestyén Korcsolya SE-t képviselő Berei Mózes József előtt. Andris, aki a Santa Claus Cup nemzetközi versenyen került először 60 pont fölé, akkor két ugráselemében is bizonytalankodott, most viszont mindegyik tökéletesen sikerült, és ezúttal az utolsó forgására is megadták a legmagasabb, 4-es szintet. Így a november végén elért eredményét négy ponttal megjavítva, az augusztusi tesztverseny óta pedig húszpontos javulást produkálva megtette az első lépést a címvédés felé.

A rövidprogram utáni kiséremosztón: 1. Csernoch András, 2. Berei Mózes József, 3. Böröcz Máté

A rövidprogram-eredményért járó kis ezüstérmet az első felnőtt bajnokságán szereplő Berei Mózes (Pepe) nyakába akasztották, aki a tripla lutzot kombinációban először tette be versenyprogramjába (a junioroknak ugyanis ebben a szezonban a lutzot szólóugrásként kell bemutatniuk a rövidprogramban), és szépen megcsinálta, a rittbergert viszont csak duplára pörgette be, az pedig érvénytelen elemnek számít. A harmadik helyet a mezőny egyedüli tripla axeljét bemutató Böröcz Máté (Jégkorszak SE) szerezte meg, míg edzéstársa, Maszljanko Alexander, akit betegség miatt az augusztusi tesztverseny óta nem láthattunk versenyezni, a negyedik helyről várhatja a kűrt.    

A címvédés adott volt egyedüli párosunk, Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk (Hoffmann Korcsolya Akadémia) számára, akik egyenesen a szocsi olimpiai központból érkeztek haza a bajnokságra. A novemberi moszkvai grand prix versenyre meghívást kapó kettősünk orosz klasszisok társaságában kezdhette meg a versenyszezont – az ott bemutatott rövidprogramjukhoz képest a kidobós ugrásuk nem volt tökéletes, ám a tripla toeloopot és a forgáskombinációt, amelyekben akkor hibáztak, most szépen kivitelezték, így ők is meg tudták javítani az előző eredményüket, és most először 60 pont fölé kerültek.

Chtchetinina Ioulia és Magyar Márk

Így volt ezzel Láng Júlia (Pavuk SE) is, aki a tavalyi Négy Nemzet Bajnokságon betegség miatt nem tudott részt venni. Most fordult a kocka, és a címvédő Tóth Ivett távollétében versenyző, a szezon előző megmérettetésein őt rendre megelőző 17 éves műkorcsolyázónak csak a tripla flip-tripla toeloop ugráskombinációjába kötött bele a technikai panel, az összes többi elemét rendben találták. A felnőtt bajnokságban most debütáló Julcsi az első nap után közel ötpontos előnyre tett szert.

Láng Júlia

Őt a Jégkorszak SE versenyzője, Schermann Regina követi, aki hozzá hasonlóan valamennyi forgására a legmagasabb, 4-es, lépéssorára pedig 3-as szintet kapott. A tavalyi magyar bajnokság ezüstérmese a szezon korábbi versenyein küszködött, de mostanra sikerült a formaidőzítés: egy kis megingástól eltekintve hibátlan rövidprogramot futott, így feledtetve a három héttel ezelőtti mélypontot, sőt, az augusztusi tesztversenyen elért eredményét, ahol Julcsit és Ivettet megelőzve az élen állt a rövidprogram után, is meg tudta javítani. Szintén a tavalyi pozíciójából várhatja a kűrt Szigeti Bernadett (Pavuk SE), aki edzéstársához, Láng Júliához hasonlóan a flipet és a lutzot is beépítette programjába. Az előbbit rontotta, így nem tudta bemutatni a tervezett kombinációját, és bár a tripla lutzból is bizonytalanul érkezett, rátette a dupla toeloopot.         

Schermann Regina

A bajnokság fényét emeli, hogy a technikai kontroller szerepét nem más tölti be, mint a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) első számú alelnöke, Alekszandr Lakernik, aki évről évre figyelemmel kíséri műkorcsolyázóink fejlődését. Az elmúlt két évben az augusztusi tesztversenyen értékelte versenyzőinket, ám idén nyáron a járványhelyzet miatt nem tudott Budapestre utazni, de most bepótolhatta éves látogatását.

A verseny 17:00-tól a kűrökkel folytatódik, amelyeket a rövidprogramokhoz hasonlóan két korábbi műkorcsolyázónk, Maros-Zenezini Barbara és Vardanjan Tigran kommentál majd.

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra – Fotó: Fiák Blanka

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X