moksz
Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség
Vissza 2019. január 15.

Új év, új kihívások

Izgalmas napok vannak jégtáncosaink mögött, akiket az év első versenye rögtön új próbatételek elé állított a lengyelországi Torunban. Emily Monaghan és Fourati Iliász, Adelina Zvezdova és Sőregi-Niksz Alfréd, valamint Leveles Réka és Leveles Balázs is jól vette az akadályokat, és értékes tapasztalatokkal tért haza.

Teher alatt nő a pálma – ez a mondás remekül összefoglalja, milyen volt 2019 első megmérettetése a magyar jégtáncosok számára. A lengyelországi Torunban megrendezett Mentor Torun Cup péntektől vasárnapig tartó jégtáncversenyén ugyanis mindhárom kettősünk és Hoffmann Nóra edző is új helyzetekkel, váratlan kihívásokkal szembesült.

Az Egyesült Államokban készülő Emily Monaghan és Fourati Iliász azzal a határozott céllal érkezett Torunba, hogy a ritmustáncban is megszerezze a technikai minimumpontszámot a vb-re, ám Emilynek nem sikerült tökéletesen a twizzle, valamint a lépéssorukra és a kötelező tangóra is alacsony szintet kaptak, így sok pontot veszítettek. Másnap viszont remek kűrt futottak: szépen kivitelezett elemeikkel a technikai és a második pontszámban is megjavították a nemzetközi mezőnyben elért eddigi legjobbjukat.

„Új párként még nincs sok közös tapasztalatuk – itt például újdonság volt nekik, hogy péntek reggel, a ritmustánc előtt nem edzettek, ez kizökkentette őket a rutinból. Nagyon szerettek volna erős programot futni, de túlságosan izgultak, és becsúsztak technikai hibák. A komponensekre viszont most kapták a legmagasabb pontszámot, ami, ha azt nézzük, hogy nem mentek igazán jól, és nem volt magyar bíró a versenyen, mindenképpen előremutató. Szombaton a bemelegítésnél látszott, hogy az előző nap miatt feszültek, de le tudták tenni ezt, és szuper kűrt mutattak be, amivel egy helyet előre is léptek” – mondta Iliászékról Hoffmann Nóra, aki – a Christmas Cuphoz hasonlóan – amerikai edzőik, Melissa Gregory és Denis Petukhov távollétében segítette őket.

Hasonló cipőben járt az abszolút újonc Adelina Zvezdova és Sőregi-Niksz Alfréd is: első nemzetközi versenyén induló junior kettősünkben nagy volt a bizonyítási vágy, de az izgalom az ő programjukra is rányomta a bélyegét. Alfréd rontott a twizzle-ben, amely elemét így csak 1-es szintűre értékelték, ahogy a tangóra is kaptak már jobb pontokat. A kűrben ők is sokkal meggyőzőbbek voltak, és dacára annak, hogy az országos bajnokságon többnyire vastagabban fog a pontozóbírók ceruzája, felülmúlták a Budapesten elért eredményüket.

„Adelinát nyomta az a teher, hogy korábbi, belorusz csapattársai előtt kellett versenyeznie, Alfi pedig neki is bizonyítani akart. Nagy potenciál van bennük, egész egyszerűen a rutin hiányán ment el öt-hat hely, az összeszokottabb párok magabiztosabban korcsolyáztak. A kűr összességében jól sikerült, csak a forgásban volt egy kis hiba. Iliászékhoz hasonlóan őket is szépen pontozták előadásban, és sok visszajelzést kaptak, hogy jól mutatnak együtt” – nyilatkozta korábbi olimpikonunk.

A legnagyobb teher talán a legkisebbekre, az intermediate novice korosztályban versenyző Leveles testvérekre nehezedett, hiszen a szombati kötelező táncok, amelyekre eleve este került sor, háromnegyed óra késéssel kezdődtek, majd egy kábel meghibásodása miatt menet közben további félórás csúszás alakult ki, így Rékáéknak kétszer kellett melegíteniük. Hoffmann Nóra nagyon büszke tanítványaira, akik jól kezelték a váratlan, embert próbáló helyzetet, és a 10 kettősből álló mezőnyben az 5. helyet szerezték meg, amelyet a vasárnapi kűrben is meg tudtak tartani.

„A kötelező táncokban az úgynevezett kulcslépéseket figyelik, ezekből Réka az összeset megcsinálta, ami kiváló eredmény, pláne ilyen körülmények között. Vasárnap részt vettek a kora reggeli hivatalos edzésen, ami szintén újdonság volt nekik, és másfajta koncentrációt igényelt – Balázs például egy rövidzárlat miatt elfelejtette a lépéssor egy részét, de folytatta a programot. Nagyon szépen fejlődnek, hiszen tavaly még az eggyel fiatalabb korosztályban a mezőny végére sorolták őket, most viszont már csak nagy nemzetek versenyzői előzték meg őket. Mivel felhívták a figyelmünket egy-két technikai dologra, kicsit változtatunk majd a kűrön, hogy a február eleji országos bajnokságon még jobb pontokat kaphassanak.”  

Hoffmann Nóra hangsúlyozta: ezek a tapasztalatok nagyon motiválóan hatottak rájuk, mindannyian rengeteget tanultak, és pozitív gondolatokkal zárták az év első versenyét.

„Máris sokkal okosabbak vagyunk, mint 2018-ban voltunk – mondta nevetve. – Nekem is hasznos volt, hogy egy ilyen komoly versenyen visszajelzéseket kaphattam a programokról a technikai elemeket és a koreográfiát illetően is. Mindemellett azért is akartunk ide jönni, mert hétfőn hivatalos szeminárium keretében az edzőknek és a korcsolyázóknak megtanították a Tea Time Foxtrotot, ami a következő szezonban a juniorok kötelező tánca lesz. Így Alfiékkal már most nagy segítséget kaptunk a jövő évre való felkészüléshez is.”

Eredmények

HUNSKATE Média / Bruckner Nóra

SEAT MET NEKA Sportoló Nemzet
MOB ISU HM Sportért Felelős Államtitkárság
X